Keskustelut Puukauppa sellunhinta

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 90)
  • sellunhinta

    Merkitty: 

    äskettäin  tuli  uutisissa  sellun  hinnan  laskusta  paljonkohan  tulee pudottamaan  kuitupuunhintaa   suomessa aika  huono  on  sitäkin  pudottaa  polttoaineiden  hinnat  nousevat  ehkä  aika  rajusti  puolenvuoden  sisällä  ilmastohumpan  takia  ja  onhan  se  tämän  huulipuna  hallituksen päätavoite  paperialakin  lakkoilee  kun  pitäisi  saada  lisää  palkkaa  taitaa  tässäkin  asiassa   joutua  mo  maksumiehiksi   kun puuttuu  vahva  etujärjestö

  • Jätkä

    Voidaanhan kuohkata sellun ”Hintaromahduksesta”, mutta kun hin on pudonnut 1200 taalasta 800:n taalaan, niin vielä ollaan varsin hyvin tuottavassa bisneksessä mukana. Raaka-aine ja työ ovat edelleen Suomessa lähes ilmaisia.

    Äänekosken tehdas on jo nyt tuottanut rakennuskustannuksensa takaisin puhtaana voittona. Nyt ei tarvitse muuta kuin keitellä tuottavaa lientä.

    Tolopainen Tolopainen

    Mutta kun tänne ei saa uusia sellutehtaita rakentaa, ne tehdään nykyisin Etelä-Amerikkaan. Tosin on siellä halvempi raaka-aine, työvoima ja muutenkin pienemmät verot ja maksut.

    Scientist Scientist

    Sellun hintahan on vain palannut normaalitasolle, noin 800 dollaria/tonni. Uusia tehtaita varmaan tulee. Nykyisin on noin 14 eri ikäistä tehdasta. Kun tehtaan käyttöikä on yleensä noin 40 vuotta, niin varmaan osa niistä vanhentuu lähiaikoina. Metsä Groupin Kemin tehdas on juuri sellainen, joka on tullut käyttöikänsä päähän.

    Tolopainen Tolopainen

    Sellutehtaalle paras paikka on tropiikissa, jolloin raaka-aine tulee tehtaan vieressä olevilta plantaaseilta orjatyövoimalla. Myöskään mitään hakkuurajoituksia noissa kehitysmaissa ei ole. Ei mitään joutavia säästöpuita tarvitse jättää linnun istumiksi, eikä metsää harvenneta. Kaikki kerralla nurin kymmenen vuoden välein, helppoa ja tehokasta.

    Kurki Kurki

    Taitaa olla ensimmäinen kerta historiassa, että ay-liike ei tuhonnut metsäteollisuuden kilpailukykyä nousuhdanteessa palkankorotuksilla. Viimeksi 2000-luvun palkkarallin, joka huipentui 2008 lähes 10% palkankorotuksiin ja dollarin saman aikaisen heikkenemisen (0,85..1,6) kanssa, ay-liike tuhosi 23 000 metsäteollisuuden työpaikkaa Suomesta.

    https://yle.fi/uutiset/3-7920599

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Syynähän oli paperin kulutuksen lasku ja kova kilpailu, sekä kansainvälinen valuuttapeli. Kurki ei taida ymmärtää, mitä kirjoituksissa kerrotaan, vai lukeeko ne kirjoitukset jo joku muu kurelle.

    Metsuri motokuski

    Ei se paperiliito ja jouko ahonen esikuntineen ollut ihan vähäpätöinen toimija paperitehtaiden alasajoissa.

    Kurki Kurki

    Kyllä ne menetetyn hintakilpailyvyn vuoksi Suomessa ensin metsäjalosteiden ylikapasiteetin vuoksi tehtaat pantiin kiinni finanssikriisin jälkeen. Ruotsissa lama vei vain kymmenesosan Suomen työpaikkamenetyksistä, jotka olivat järjettömät 23 000. Suomessahan puunkäyttö 2000-luvulla laski ja siksi Lulufc hiilinielutaso onkin vaatimattomampi kuin Ruotsin, jossa hakattiin tuolloin jonain vuonna yli vuotuisen kasvunkin metsiä. Se mitä toimittaja hopisee linkissä, on sitä ay-liikkeen valkopesua. Linkin otin vain metsäteollisten työpaikkojen romahduksen osalta.

    Metsäteollisuus yritti saada palkkakustannuskehityksen kuriin 2005 työsululla, mutta hävisi ja antautui. Vuonna 2008 palkat nousivat Suomessa 8 %, kun Saksassa tehtiin KIKYä olemattoman matalilla palkankorotuksilla.

    Suomella ei voi olla omaa palkkapolitiikkaa kun ollaan eurossa, vaan palkkoja on korotettava kilpailijamaiden mukaan aina ettei mene hintakilpailukyky.

    Jätkä

    Pitkällinen vaikutus on ollut Ahosen ja paperiliiton työtaistelulla, kun se vielä varmasti tänä vuonnakin pysäyttelee paperikoneita Suomessa ja muualla maailmassa.

    Valtava on työväenliikkeen voima. Kannattaa uskoa pöljimmänkin Maalaisliittolaisen, että AY-liike on oikein johdettuna niitä kaikkein vahvimpia voimia kansantaloudessa. Sitä kannattaa kuunnella ja kannattaisi suostua maksamaan monella alalla parempaa palkkaakin, koska olen varma, että suomalaisetkin päättäjät saadaan asetettua ojennukseen – joko väkisin, taikka väsyttämällä.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Kyllä AY-liikettä on kuunneltava, jos haluaa työrauhan maahan. Valitettavasti AY-liike liikaa vasemmiston käsikassarana ja jos Sipilä olisi nyt hallituksineen vallassa, ilmeisesti kikykosto olisi käsillä. Maltilisia liitojohtajia kaivataan, samalla myös työnantajien olisi peiliin katsomisen paikka. Johtajien palkkoja ja eläke-etuja jatkuvasti hilataan ylöspäin, tavalliselle työläiselle tarjotaan lähes nollalinjaa, jota sitten lakkouhan edessä joudutaan nostamaan. Kilpailukyky ja työntuttavuuden kasvun raameista olisi ensin sovittava, jonka jälkeen palkankorotusvara voitaisiin sopia sopuisasti. Ennen ylisuuret työvoimakulut devalvaatiolla jouduttiin tasaisin väliajoin hoitamaan, jotta saatiin taas vienti vetämään. Euroaika sallii vain sisäisiä kustannustalkoita,kivuliasta on sekin ollut kikyineen.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 90)