Keskustelut Puukauppa Sellua vai jalostusarvoa?

  • Tämä aihe sisältää 168 vastausta, 29 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 vuotta, sitten kmo toimesta.
Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 168)
  • Sellua vai jalostusarvoa?

    Nyt on kovan luokan metsäasiantuntija! Olisiko kuitenkin jäänyt tarkistamatta mistä rahaa tällä hetkellä tulee: metsäteollisuuden viennin arvosta on tulee noin 3/4 sellusta, kartongista ja vastaavista ja vain 1/4 mekaaniselta puolelta. Nämä kovat tuotot mahdollistavat tuotekehityksen jolla tulevaisuudessa sitten myydään korkeampaa jalostusarvoa.

    ”Kyllä jos me teemme pahvia kiinalaiselle verkkokaupalle, niin on todennäköistä, että me häviämme tämän pelin jollakin aikavälillä sellaisille alueille, jotka pystyvät ympäristönormien lisäksi myös muilla tuotannon tekijöillä laskemaan hintoja ja myymään halvemmalla. Sen takia ei pitäisi lainkaan lähteä siihen kilpaan vaan siihen, jossa on kyse kalliimmista tuotteista ja niiden ominaisuuksista.”

    http://www.is.fi/politiikka/art-2000008621012.html

  • mehtäukko

    Kontula kun ei tiedä, että tukin päässä kasvaa kuitu!

    aegolius

    Olen RR kanssasi samaa mieltä. Kuitupuun reaalihinnan surkea kehitys ei kuitenkaan ymmärtääkseni ollut tässä pöydällä, vaan ennemmin tämä:

    Suomalaisten metsien keittäminen selluksi ei ole järkevää luonnon eikä kansantalouden kannalta

    Tästä olen täysin eri mieltä. Luontoon ei sellunkeitto liity suoraan mitenkään ja kansantalous… mitähän Kontula selluun liittyen siitä tietää, kun näin lausuu.

    Tämä nyt oli tällainen humpuukilehden juttu, joita en yleensä näe, lue enkä kommentoi.

    Mutta jutun pääpointtiin, eli luontokatoon Suomessa on yksi selkeä sokea piste. Se on luomutuotanto. Satotaso on edelleen vain noin puolet ”tehoviljelystä”, tätä kompensoidaan ylimääräisellä tukirahalla ja heikon sadon ja suosion kasvamisen vuoksi uutta (turve)peltoa vaan raivataan. Hiljaa ovat niin vasemmisto, vihreät kuin kepukin. Sokea piste. Jokainen taho vaan tavallaan hyötyy tilanteesta ja sitten tätä viherpesukeskustelua käydään innolla oikeasti merkityksellisten asioiden vierestä. Näkee niin selvästi, että siitä puhutaan mitä kannattajien ajatellaan ajattelevan. Vasemmiston täytyy moittia suuria yrityksiä, vihreät silittävät luomua mutustavia stadilaisia ja kepu tykkää ylimääräisistä luomun tuotantotuista. Amen.

    aegolius

    >Kontula kun ei tiedä, että tukin päässä kasvaa kuitu!

    Tätä mietin itsekin. Ei varmasti tiedä. Mutta eivät tiedä hänen äänestäjätkään. Siksi sillä ei ole väliä.

    Hänen äänestäjät ovat kuitenkin juuri lukeneet isojen metsäteollisuusyritysten valtavista voitoista. Siksi niitä täytyy nyt paheksua. Se on pelin henki.

    aegolius

    >Tuleehan minun minulla kuitupuuta sentään yhteensä 20% koko kiertoajassa. Päätehakkuussa ei tahdo tulla kuin se 10%.

    Mutta kun kuidun kuutiohinta on alle puolet tukin hinnasta, jäät selvästi alle RR:n mainitseman 15 prosentin. Taidan jäädä minäkin, vaikka 90 % tukkiprosentit ovat vain päiväunissa.

    Visakallo

    Niin jos tosiaan rahassa lasketaan, niin eihän kuidun osuus ole kuin seitsemän prosentin luokkaa koko kiertoajassa.

    Timppa

    Kun rakennan taloa tarvitsen lautaa betonimuoteiksi.  Kun valu on tehty ja kovettunut, niin  joudun purattamaan ne muotit, kuskaamaan pois ja ehkä maksamaan vielä jätemaksuakin.  Kaikki maksaa.

    Kuitupuu metsässä vastaa rakennuksen betonimuottia.  Ilman sitä ei synny kunnon tukkia.  Siksi metsänomistajan kannalta on mukavaa, että joku harventaa metsän ja kerää tukeiksi kelpaamattomat puut sekä vielä maksaa puusta.

    En kyllä yhtään ymmärrä tätä kuitupuukitinää.

    A.Jalkanen

    Visakallonkin tukkipuista päätyy noin puolet vallan muuksi kuin saheiksi. Kiinnostaisi tietää, millä hinnalla saha myy nämä eteenpäin, tappiollako? Selluteollisuus maksaa tietenkin sahalle enemmän valmiista selluhakkeesta kuin metsänomistajalle kuitupuusta, mutta kuinka paljon? Siitä riippuu sellutehtaan koko raaka-ainesuman keskihinta.

    Anton Chigurh

    Sellufirma maksaa sahurille hakkeesta juuri sen verran, että sovittu prosentti sahureista menee konkkaan. Sahurin nenän sallitaan olla juuri ja juuri pinnalla. Välillä polkaistaan upoksiin.

    Muutama vuosikymmen sitten sahurit yrittivät omaa sellufirmaa. Se nuijittiin heti hengiltä. Hyvään bisnekseen ei tarvita uusia pelureita.

    Muutama kuukausi sitten uupeeämmän vaalruussi kehui televisiossa, että jokainen koivusellutonni tuottaa  firmalle voittoa 300 €uroa. Siihen koivusellutonniin menee neljä (4) kiintoa koivua. Nykyisellä veroasteella myös yhteiskunta kuittasi tuolloin jokaisesta koivusellutonnista tuon saman 300 €uroa.

    aegolius

    Juuri luin muutamasta lähteestä, että saha saisi koko myyntituotostaan noin 15 % näiden sivutuotteiden myynnistä. Ei varmaan tuo osuus pidä tässä markkinatilanteessa paikkansa, mutta noin yleisesti ihan merkittävästä rahavirrasta olisi kyse kannattavuuden kannalta.

    Rane

    Onko tosiaan niin että nämä harsintamiehet eivät muka myy kuitupuuta?Mitä Arvometsä on täälläpäin tehnyt avohakkuita ja jk-ja tavallisia harvennuksia niin sellufirmoille on kuitu mennyt.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 168)