Keskustelut Puukauppa Sellua vai jalostusarvoa?

  • Tämä aihe sisältää 168 vastausta, 29 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 vuotta, sitten kmo toimesta.
Esillä 8 vastausta, 161 - 168 (kaikkiaan 168)
  • Sellua vai jalostusarvoa?

    Nyt on kovan luokan metsäasiantuntija! Olisiko kuitenkin jäänyt tarkistamatta mistä rahaa tällä hetkellä tulee: metsäteollisuuden viennin arvosta on tulee noin 3/4 sellusta, kartongista ja vastaavista ja vain 1/4 mekaaniselta puolelta. Nämä kovat tuotot mahdollistavat tuotekehityksen jolla tulevaisuudessa sitten myydään korkeampaa jalostusarvoa.

    ”Kyllä jos me teemme pahvia kiinalaiselle verkkokaupalle, niin on todennäköistä, että me häviämme tämän pelin jollakin aikavälillä sellaisille alueille, jotka pystyvät ympäristönormien lisäksi myös muilla tuotannon tekijöillä laskemaan hintoja ja myymään halvemmalla. Sen takia ei pitäisi lainkaan lähteä siihen kilpaan vaan siihen, jossa on kyse kalliimmista tuotteista ja niiden ominaisuuksista.”

    http://www.is.fi/politiikka/art-2000008621012.html

  • Gla

    Maakaapeloinnista puolestaan vapautuu pinta-alaa. En kylläkään aavistakaan, paljonko.

    Visakallo

    Oma huomioni metsäkadosta: Ensin tulevat aurinkopaneelit talon katolle. Seuraavaksi tontilta kaatuu muutama puu.

    Visakallo

    Laskekaapa viisaammat, jos ok-talon muutaman kW aurinkopaneelien edestä joudutaan kaatamaan täysikokoisia puita, mikä on lopputulos ilmaston kannalta? Nyt ei puhuta asukkaan henkilökohtaisesta hyödystä.

    Puuki

    Uusia puita voi  kasvattaa aina taimista. ( 4 uutta yhden kaadetun tilalle kuten talousmetsissäkin, muistuuko mieleen?)       Jos rinkopaneelit korvaa fossiilista öljyä tai hiiltä, niin myös ilmastohyötyjä on saatavissa.

    Esim. itse en ole joutunut kaatamaan yhtään isoa puuta paneeleita varjostamasta.

    Metsäkupsa

    Kyllä jouduin varjostavan suuren kuusen kaadattamaan, kun varjo lankesi liikaa paneeleja varjostamaan. Kannonjyrsijä viimeisiteli asian. Moni muukin samoin toiminut, sydänkesällä aurinko kyllä paneelin löytää, mutta lyhyemmän päivän aikaan varjostus puista korostuu.

    Puuki

    Jalostettuna sahatavaraksi isot puut kerryttää hiilivarastoa.   Mutta usein yksittäiset isot puutkin tehdään haloiksi .      Jos tarkkoja halutaan olla ,niin ei aurinkopaneelien valmistuskaan mitään päästötöntä ole ; kuten ei ole tuulivoimalan rakentaminenkaan tai akkuautojen valmistus.

    Voisi joku  selvittää tutkimuksella milloin esim. ison kuusen ( vaikka 4 mottia puuta)  hiilitase korvautuisi 4 uuden taimen kasvaessa puun mittoihin .

    Scientist

    Aurinkopaneeleissa päästään ilmastomielessä plussan puolelle 4-5 vuoden kuluttua. Suurin osa paneelista Kiinassa hiilisähköllä tehtyjä.

    kmo

    Jos omakotitalon katolle laittaa 6 kWpp aurinkopaneelit, vuosituotto olisi luokkaa 5400 kWh. Sähköntuotannon CO2 päästöt Suomessa on Motiva laskujen mukaan 0,089 kg/kWh. Elikkä aurinkopaneelisähkö vähentäisi sähköntuotannosta päästöjä 5400*0,089 = 480 kg vuodessa. Googlen mukaan 1 kg puun polttaminen tuottaisi 1,6 – 1,8 kg CO2, elikkä panelien tuotto vastaisi n 300 kg puuta eli reilut puolen kiintokuutiota vuodessa. Ts, jos varjostuksen takia pitää kaataa kuution, kahden verran puuta ne kompensoituvat parissa kolmessa vuodessa. Mutta jos sijainti on huono ja varjostavaa puustoa pitäisi poistaa kymmenien kuutioiden edestä eikä uutta voisi kasvattaa tilalle niin eipä tuo oikein päästöjen kannalta kannattavaa ole.

Esillä 8 vastausta, 161 - 168 (kaikkiaan 168)