Keskustelut Puukauppa Sekava katkontaa koskeva ohjelma A-studiossa

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 72)
  • Sekava katkontaa koskeva ohjelma A-studiossa

    Merkitty: 

    Toimittaja yritti kovasti saada selluyhtiöt syyllisiksi ja nynnyjä olivat yhtiöiden miehet.

    Vuosikymmenien aikana on tullut kaksi harvennusleimikkoa koskevaa tapausta.  Toisessa oli muutama tukkipuu kuitukasassa.  Se sovittiin.  Toinen jäi kaivelemaan.  Harvennusleimikon tukkikertymä oli runkojen  keskitilavuuteen suhteutettuna yllättävän pieni.  Ei se mahdollinen  tappio ollut kuitenkaan kuin muutama tonni.  Sain mittaustodistuksen vasta, kun puut oli ajettu, mikä tietysti herätti epäilystä.  Kyselyyn sain ympäripyöreän vastauksen.  En alkanut enempää kysellä ja on sen yhtiön kanssa myöhemminkin kauppaa tehty, tosin kokorunkomuodossa.

    Eräs  asiaan vaikuttava tekijä on se, että yhtiöt vaihtavat puuta.  Siis sahoille tukkeja sellufirmojen leimikoista ja vastaavasti kuitua sahojen leimikoista sellufirmoille.,  Koska käydään vaihtokauppaa, niin sellufirmankin kannattanee ottaa tukkiosuus tarkkaan talteen.  Eiköhän siitä saa sahalta hyvän hinnan tai sitten oma saha tarvitsee.  Sahoilla on monesti ollut vaikeuksia saada kuitupuu tai sahahake myytyä sellutehtaille kunnolliseen hintaan. Periaatteellista tarvetta pienentää tukkisaantoa ei siis pitäisin olla.

    Käsittelemättä jäi laatuvikojen vaikutus.  Varttuneissa männiköissä sahalla on 2-3  prosenttia suurempi tukkikertymä, koska ne hyväksyvät vähän laatuvikaisia järeitä tyvipöllejä.

    Jos maallikkometsänomistaja ei ymmärtänyt mitään metsäasioista, niin tuon ohjelman jälkeen on vielä enemmän pihalla.

  • mehtäukko

    Matriisissa on kaupan vähintään lyhimmät tai vielä lyhyemmät mitat.

    Peikko on peri-aatteellinen. Kuten Partanen sanoi, listoja annetaan mo:n tuijotella niin pitkään kuin haluaa. Hevosmiehille niitä ei tarvitsekaan jaella.

    Apli

    Sen voin 2 isohkon Mhy:n jäsenenä sanoa että ei kyllä kannata luottaa sokeasti heidän katkontatietoisuuteensa, toki jos et ymmärrä mitään puukaupasta voi sieltä tietysti apua, maksullista sellaista pyytää, toinen juttu meneekö siinä rahat hukkaan vai ei… Olen muutaman kerran nähnyt miten Mhy väki esim valvoo puukauppoja niin empä olisi heille siitä valmis ylimääräistä maksamaan.. Mutta kukin tavallaan!

    jonkulainen

    <p>Harvinaista herkkua tuo oli, kun Yle antoi ruutuaikaa metsänomistajille tärkeässä asiassa. Ennen keskustelua ollut osio oli erityisen hyvä piirroksineen. Toimittaja oli tehnyt vaikeasta asiasta hyvin kotiläksynsä ja MTK:n Rintala oli kyllä selkeäsanainen, kun avasi katkonnan ja tukkimittojen merkitystä puukaupassa. Studiossa metsänomistaja käytti  esimerkkinä 300 000 euron puukauppaa. Sehän vastaa 15 hehtaarin aukkoa Etielä- ja Keski-Suomessa. Sen kokoisia aukkoja tekevät metsänomistajat kyllä alvit ja metsävähennykset tietävät. Siitä sai normikatsoja vähän väärän kuvan </p>

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Katkontatietoisuuden suurin hyöty syntyy puukaupan kilpailutusvaiheessa jos on syntyäkseen.

    Rane

    ”Mutta kukin tavallaan.”

    Ei aina tarvitse maksaa.Mhy.n tarkastuksessa paljastui että Stora oli käyttänyt matriiseissaan 18 cm minimiläpimittaa vaikka kauppakirjassa oli 16 cm.Homma kehittyi niin että lopulta paljastui kymmenittäin samanlaisia kupruja.Olisiko tämä paljastunut Storan omissa tarkastuksissa ollenkaan?

    Stora Enso on löytänyt lisää tukin katkontavirheitä – vahingot luvataan korvata metsänomistajille – MT Metsä – Maaseudun Tulevaisuus

    Mehtäakka

    ..ai valvontaa?

    Tehtiin hakkuu muutama vuosi, kehuttiin valvottavan hakkuuta ja siitä maksettiin. Kun MO huomasi että nyt menee päin helvettiä, epätoivoisesti yritettiin tavottaa ”valvojaa” mihinkään pyyntöihin ei vastattu. Valvontaraporttiin kirjattiin valvotuksi sitä sun tätä ja pah.. Olen niin petetty ja pettynyt etten oikein uskalla sanoa ääneen.

    Tämän yrityksen sopimus oli vain sanojen helinää ja rahastusta. Tuskin enää koskaan teemme yhteistyötä.

     

    Nuakka

    Mg:n mittaustodistusen mukana tulee melko kattava raportti tehdyistä puista, mitoista, yms. Onko katkonnasta vielä  jotain tietoa mikä näistä lapuista puuttuu? Ilmeisesti valtakirjakaupalla näitä ei anneta?

    Jätkä

    Kyllähän tuonkin ohjelman sisään oli saatu paljon kysymyksiä, vastauksia vain hyvin vähän ja nekin lähinnä luuloon perustuvia arvioita.

    Ensinnäkin Leimikosta kertyvän puumäärän arviointi. Kai suurin osa ymmärtää, että katseella arvioidaan naisia, ei puumääriä. Ammattihenkilö pystyy arvioimaan melko hyvin esim tukkipuuston laadun, mutta määrä onkin epävarmempaa.

    Peruskoulutuksessa tuleville metsäammattilaisille korostetaan sitä, että arvio ei saisi koskaan mennä yli. ”Ennemmin vaikka parikymmentäkin prosenttia pienemmäksi kuin minkä arvionnin koealatkin antavat. Kokemus on osoittanut, että jos arvio on pienempi, on isompi tulos ollut todella iloinen yllätys myyjälle. Jos taas on arvioitu liian isoksi, on myyjä joskus suuttunut perusteellisesti”. Joskus on jopa autokauppa jouduttu perumaan sen takia.

    Mhy:n toimihenkilön taito voi vaikuttaa ostavan sahan tai firman valinnassa niin, että määrätyssä mielessä vaikeasti apteerattavat tukkileimikot kannattaa myydä tiettyyn yritykseen, jonka katkonta mahdollistaa sen, että tukkiosuutta ei tärvätä esim liian pitkällä tyvitukilla, taikka kahdella ensimmäisellä, jolloin kolmas tukki jääkin tulematta. JNE

    Mopokuskit ovat takuulla yleensä täysin eri mieltä, mutta ”Tunteeko joku mopokuskin, joka osaa katkoa tukit oikein”.

    Minä tunnen – YHDEN!  Satojen joukosta.

    Metsuri motokuski

    Tuollaista tekstiä tulee kuten jätkältä kun ei ymmärrä asiasta mitään. Toivottavasti lukijat osaavat jättää tällaiset jutut omaan arvoonsa.

    suorittava porras suorittava porras

    Motokuski katkoo silloin oikein , kun antaa automatiikan hoitaa hommat. Tämän lisäksi riittää ,että hän poimii viat pois niin ,että vajaalaatujen osuus pysyy sovittujen rajojen sisällä ( alle 5 tai3%). Enempää ei voida vaatia. Ja se taho ,joka maksaa palkan ,laatii katkontaohjeet. Se palkanmaksaja myös päättää ,kuka on hyvä motokuski, ei hevosmiehet .

    Fiksu motokuski osaa perustella tekemänsä ja kuunnella metsänomistajaa ,mutta toimia silti työnantajansa antamien ohjeiden mukaan. Katkontamariiseihin on kerätty tarpeet ja jakaumalistalla painotettuna syntyvät oikeat määrät kuhunkin tarpeeseen. Luonnollisesti huonompaan tulokseen johtavia mittoja vältetään eikä myöskään valmisteta dimensioita,joille ei ole käyttöä.

    PS. Ennen oli saatavissa autoihin tartoja ,joissa luki: ” Kuuntele vaimosi ohjeita ,mutta aja silti oikein!” Tätä samaa käytäntöä voi noudattaa niiden metsänomistajien kohdalla ,jotka eivät ole ihan kartalla nykypäivän käytäntöjen suhteen.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 72)