Keskustelut Puukauppa Sekava katkontaa koskeva ohjelma A-studiossa

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 72)
  • Sekava katkontaa koskeva ohjelma A-studiossa

    Merkitty: 

    Toimittaja yritti kovasti saada selluyhtiöt syyllisiksi ja nynnyjä olivat yhtiöiden miehet.

    Vuosikymmenien aikana on tullut kaksi harvennusleimikkoa koskevaa tapausta.  Toisessa oli muutama tukkipuu kuitukasassa.  Se sovittiin.  Toinen jäi kaivelemaan.  Harvennusleimikon tukkikertymä oli runkojen  keskitilavuuteen suhteutettuna yllättävän pieni.  Ei se mahdollinen  tappio ollut kuitenkaan kuin muutama tonni.  Sain mittaustodistuksen vasta, kun puut oli ajettu, mikä tietysti herätti epäilystä.  Kyselyyn sain ympäripyöreän vastauksen.  En alkanut enempää kysellä ja on sen yhtiön kanssa myöhemminkin kauppaa tehty, tosin kokorunkomuodossa.

    Eräs  asiaan vaikuttava tekijä on se, että yhtiöt vaihtavat puuta.  Siis sahoille tukkeja sellufirmojen leimikoista ja vastaavasti kuitua sahojen leimikoista sellufirmoille.,  Koska käydään vaihtokauppaa, niin sellufirmankin kannattanee ottaa tukkiosuus tarkkaan talteen.  Eiköhän siitä saa sahalta hyvän hinnan tai sitten oma saha tarvitsee.  Sahoilla on monesti ollut vaikeuksia saada kuitupuu tai sahahake myytyä sellutehtaille kunnolliseen hintaan. Periaatteellista tarvetta pienentää tukkisaantoa ei siis pitäisin olla.

    Käsittelemättä jäi laatuvikojen vaikutus.  Varttuneissa männiköissä sahalla on 2-3  prosenttia suurempi tukkikertymä, koska ne hyväksyvät vähän laatuvikaisia järeitä tyvipöllejä.

    Jos maallikkometsänomistaja ei ymmärtänyt mitään metsäasioista, niin tuon ohjelman jälkeen on vielä enemmän pihalla.

  • suorittava porras suorittava porras

    Sitä(runkohinnoittelu) jostakin syystä kierretään ,kun kissa kuumaa puuroa. Valvontaorganisaatiolta jäisi yksi toiminnanhaara tarpeettomaksi ,jos runkohinnoitteluun siirrytään.

    Pikkuisen on sellainen tuntuma ,että kemeraleikkaukset pelottavat  metsäkeskuksen ja mhy:n väkeä ja yritetään osoittaa organisaatioiden tarpeellisuutta järjestämällä pieniä kohuja. Kiville meni metsäkeskuksen kohdalla( pieleen mennyt tarkastusraportti) ja sama kohtalo on mhy:llä katkonnan kyseenalaistamisen kohdalla.

    Ymmärrän toki tuskan ,kun rahoitusta leikataan ja toimintamahdollisuuksia kavennetaan. Tietää työttömyyttä metsäammattilaisten joukossa. Kyyti on ollut kylmää viimeiset 30 vuotta.

    Omatunto

    <p>Kun  tietämätön metsänomistaja pyytää tarjouksen jostain leimikosta /leimikoista, firman ostomiehet antavat tarjouksen, jossa</p><p>A. Puumäärät on yliarvioita, joskus jopa 50%. Tällä saadaan korkea tarjouksen loppusumma. Sitten kun puuta ei kerrykään tarjouksessa oletettua määrää, todetaan vain, että niin tarjous perustui vain arvioon. Kertymä on se mikä ratkaisee.</p><p>B. Luvataan hakata puutavaralajeja (pikkutukki), lyhyitä tukkeja ja kuitupuu vaikka 5 cm läpimittaan (millä ei ole mitään merkitystä). Käytännössä näitä ei hakata ollenkaan, tai huomattavasti tarjouksessa ilmoitettua vähemmän. Syys on yksinkertaisesti” ei niitä nyt vain kertynyt enempää”.</p><p>Näillä kahdella yksinkertaisella toimella ostomies tienaa helposti tuhansia euroja eikä mitään tehty vastoin sopimusta tai lakia.</p><p> </p><p> </p>

    Tolopainen Tolopainen

    Tuokin on tullut testattua, eivät arvioi päätehakkuiden puumäärää yli vaan alle kertymän tietenkin, koska silloin ennakko jää pienemmäksi. Ostomiesten puuarviolla voi tarkistaa pitääkö metsään.fi arvio paikkaansa.

    mehtäukko

    No mikäs rooli se on sitten metsänomistajalla leimikon puumäärien suhteen? Jos hänellä ei ole käsitystä siitä, saati käsitystä ptl:sta, mitoista ym, syyllistä on turha muualta osoitella.

    Tietoahan olisi tarjolla, mutta leikkaako älli

    ”Ei välttämättä katkonnan pituusluokilla ja latvaläpimittaluokilla ole merkitystä…” Joovainin puukaupanteko on helppoa.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Kyllähän jokaisella metsänomistajalla pitäisi olla perustietämys omaisuudestaan. Silti 90% ei tiedä edes kehitysluokkia, saati tekee itse veroilmoituksen. Mhy on heille hyvin tarpeellinen.

    husse

    Puukauppasopimuksessa on mittoina tukit 3.6m ja latvaläpimitta 15cm

    Voi johtaa harhaan, mutta kun lyhyitä tukkeja ei katkota 15cm latvaan vaan 20cm

    Eli 4.3dm tukit 15cm latvalpm ja 3.6dm 20cm latvalpm

    Tämä tarkoittaa, ettei A-Studion kuvaamaa tilannetta ole mahdollista aina edes toteuttaa, kun lyhyillä apumitoilla on korkeampi läpimittavaatimus.

    Hyvä olisi myös saada sahurien näkökulma asiaan, miten heille maistuu alle 4m:n ja ohuiden tukkien sahailut

     

    Rane

    ”sama kohtalo on mhy:llä katkonnan kyseenalaistamisen kohdalla.”

    Jos täälläkin katkonnan ammattilaiset koko ajan selittävät että matriisissa hinnat/suhdeluvut(eli mitä mittoja ohjelma pyrkii tekemään) on määritelty markkinoiden mukaan eikä sen mukaan mitä kauppakirjassa on sovittu niin kyseenalaistaminen ei ole vaikea tehtävä.

    Rane

    Suorittava voi miettiä myös sitä miksi metsäteollisuus ei siirry runkohinnoitteluun kun/jos sillä voisi tehdä Mhy:n tarpeettomaksi? Sehän olisi unelmadiili:saisi katkoa puut vapaasti ja Mhy pois häiritsemästä bisneksiä.

    Ola_Pallonivel

    Kartelli tuntuu unohtuneen. Kyllä koijataan, jos mahdollista. Ja kyllä ostajalla on velvollisuus tutustua kohteeseen, vaikka nykyään ostomiestä ei metsään saa houkuteltua. Niinhän se on asuntokaupassakin.

    Metsät voi myydä pois, jos ei ole ymmärrystä hoitaa veroja ja velvollisuuksia.

    Storalle en kyllä puita myy, kun eivät katkontaa toimita. Ei ne ole kyllä olleet kiinnostuneita ostamaankaan…

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mikä liiketoimintatieto on niin salassa pidettävää ettei sitä listaa voi antaa yksittäiselle metsänomistajalle. Kuitenkin on kyse hänen omaisuutensa sopimuksen mukaisesta käytöstä ja kaupan läpinäkyvyydestä. Jos metsänomistaja haluaisi riitauttaa kaupan, hän tarvitsisi siihen juuri tarkan katkontatiedon. Eli se paperi tulisi käydä läpi ennen mittaustodistuksen allekirjoittamista.

    Puun ostajia ymmärrettävästikin kaihertaa antaa katkontalistoja, koska ne helpottavat puukauppojen kilpailutusta mhy:ssä. Sitä en jaksa uskoa että mhy:n korjuupalvelu olisi tuossa se varsinainen ”peikko”, koska sen markkinaosuus tukkileimikoissa taitaa olla melko pieni?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 72)