Keskustelut Puukauppa Sekava katkontaa koskeva ohjelma A-studiossa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 72)
  • Sekava katkontaa koskeva ohjelma A-studiossa

    Merkitty: 

    Toimittaja yritti kovasti saada selluyhtiöt syyllisiksi ja nynnyjä olivat yhtiöiden miehet.

    Vuosikymmenien aikana on tullut kaksi harvennusleimikkoa koskevaa tapausta.  Toisessa oli muutama tukkipuu kuitukasassa.  Se sovittiin.  Toinen jäi kaivelemaan.  Harvennusleimikon tukkikertymä oli runkojen  keskitilavuuteen suhteutettuna yllättävän pieni.  Ei se mahdollinen  tappio ollut kuitenkaan kuin muutama tonni.  Sain mittaustodistuksen vasta, kun puut oli ajettu, mikä tietysti herätti epäilystä.  Kyselyyn sain ympäripyöreän vastauksen.  En alkanut enempää kysellä ja on sen yhtiön kanssa myöhemminkin kauppaa tehty, tosin kokorunkomuodossa.

    Eräs  asiaan vaikuttava tekijä on se, että yhtiöt vaihtavat puuta.  Siis sahoille tukkeja sellufirmojen leimikoista ja vastaavasti kuitua sahojen leimikoista sellufirmoille.,  Koska käydään vaihtokauppaa, niin sellufirmankin kannattanee ottaa tukkiosuus tarkkaan talteen.  Eiköhän siitä saa sahalta hyvän hinnan tai sitten oma saha tarvitsee.  Sahoilla on monesti ollut vaikeuksia saada kuitupuu tai sahahake myytyä sellutehtaille kunnolliseen hintaan. Periaatteellista tarvetta pienentää tukkisaantoa ei siis pitäisin olla.

    Käsittelemättä jäi laatuvikojen vaikutus.  Varttuneissa männiköissä sahalla on 2-3  prosenttia suurempi tukkikertymä, koska ne hyväksyvät vähän laatuvikaisia järeitä tyvipöllejä.

    Jos maallikkometsänomistaja ei ymmärtänyt mitään metsäasioista, niin tuon ohjelman jälkeen on vielä enemmän pihalla.

  • Kalle Kehveli

    Ei tarvitse perehtyä katkontaan eikä maksaa myhitykselle, kun myy aina Metsäliitolle. On se niin huoletonta ja 40% ennakkotilitys. Niin ja hintatakuu varmistaa oikean hinnan.

    Vähän yksinkertaiset ihmiset ovat huolettomia ja iloisia, kaikkea kun ei voi ymmärtää, eikä tarvitse ymmärtää.

    Visakallo

    Kuuluu käyneen niitäkin tapauksia, ettei leimikosta ole löytynytkään edes ennakkomaksujen vertaa puita. Siinä sitä on naurussaan pitelemistä niin myyjällä kuin ostajallakin, jos myyjältä ei löydy lisää puita mitä pääsisi hakkaamaan.

    mehtäukko

    Kehvelille huomauttaen, täällä on aika yleisesti vallinnut sama mentaliteetti kuin aikoinaan veit autoa katsastukseen: hylkyleima oli jo varattu. Oliko katsastusmiehinä ajalle ominaiset ” vähän yksinkertaiset ihmiset”?

    Metsäkupsa

    Kyllä oli tosiaan sekava katkonta ohjelma saatu aikaan. Itsellä ei kokemukset kyllä vastanneet ohjelmassa esitettyjä väittämiä. Rintalakin vain soppaa vauhditti, taka-ajatuksena firmojen katkonnan filunki. Kyllä tukkia menee nykyisin todella paljon sellukattilaan, joka metsänomistajalta ostettu tukkina, tukin hinnalla. Epäluottamusta ylläpidetään tämän tason ”asiaohjelmilla” oli oma tunne annista.

    Tolopainen

    Tuo olisikin hieno juttu, että saisi ennakoa yli kauppahinnan, sitä voi tapahtua vain päiväunissa.

    Kalle Kehveli

    Kyllä tukkia menee nykyisin todella paljon sellukattilaan, joka metsänomistajalta ostettu tukkina, tukin hinnalla.

    Paljonko sahayhtiö olisi tehnyt samasta leimikosta tukkia enemmän, siinäpä kysymys! Toisaalta 90% ihmisistä ei siitä välitä ja jos ei tiedä, ei tarvisekaan välittää, on tyytyväinen että on saanut kaupasta rahaa.

    Tolopainen

    Mitä sillä on väliä meneekö tukkia selluksi, kun kuitenkin maksetaan tukinhinta. Rahaa tulee puunmyynneistä yhtiön tuloksen perusteella joka vuosi korkoa korolle.

    suorittava porras

    Vähän keskustellaan siitä ,mikä olisi puun menekki ilman selluteollisuutta. Kuka ostaisi huonolaatuiset leimikot? Nythän sahat ostavat parhaat leimikot päältä ja käyttävät enemmän eri pituuksia tukeille ,mutta jättävät huonommat sellufirmoille ja ostavat  vaihdossa kuituun vain valikoituja pituuksia.

    Onko muuten oikein ,että virheelliset arviot peitellään syyttelemällä huonoa katkontaa. Sama virsi oli aikoinaan ,kun motomittaa epäiltiin heti , kun leimikosta kertynyt puumäärä ei vastannutkaan odotuksia. Muusta ei ole kysymys katkonnankaan kohdalla.

    Puu Hastelija

    Miten yhtiö maksaa tappiollisesta tuloksesta korkoa korolle?

    No ehkä tuo tappiollinen tulos voi olla haasteellista tehdä toimintaympäristössä, jossa raaka-aineen myyjät unelmoivat ennakkomaksuista ja uskovat takuuhintoihin.

    Viime talvena tekemäni hankintapuut menivät 4 eri yhtiölle.

    On se niin huoletonta, kun tietää saavansa parhaan hinnan ja voi tehdä itse katkonnan ja päättää mihin sijoittaa.

    Metsuri motokuski

    Tässä sekoittuu minusta kaksi asiaa. On väärän katkonnan tai huonolaatuisen tukkimitan täyttävän vuoksi siirtynyt tukkia kuituun tai sitten pienten tukkierin lajisiirtymänä siirtyvät tukkierät.

    Minusta kyse oli alunperin siitä että juuri nämä teollisuuden tukkimittaan hakatut puuerät eivät mene sahoille vaan osa selluteollisuuden käyttöön.  Täällä meillä MG siirtää poikkeuksetta pienet tukkierät kuituun vaikka maksaakin tukista oikean hinnan. Naapuritilalla hakattiin harvennus UPM:n hakkuuna ja siitä kaikki mäntytukit menivät Äänekoskelle selluksi.  Tätä tapahtuu hyvin paljon ja onhan ostajan asia mihinkä hän ostamansa puun käyttää. Vähän näyttää että nyt ei eroteta kahta eri asiaa toisistaan.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 72)