Keskustelut Metsänhoito Sekaistutus

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 122)
  • Sekaistutus

    Onko kukaan kokeillut mänty-kuusi-koivu sekaistutusta. Kuusi-mänty istutustahan on käytetty, ilmeisesti juurikääpäriskiä alentamaan.

    Ilmeisesti tällainen kolmen lajin istutus kannattaisi tehdä aika harvana, ehkä jopa alle 1600.

  • Jätkä

    Hieskoivu, tullessaan istutuskuusikkoon hieman myöhässä, täydentää aika sopivasti, jos turhan väljää on kuusikossa.

    Rauduksen pitäisi olla huomattavasti matalampaa kuin kuusikon, ettei se kiusaa kuusta.

    Näillä kuitupuun hinnoilla kannattaa tähtäin kohdistaa tukkipuuhun.

    Burl

    Jos kerran alueen hirvikanta on männyn uhka, juurikääpä vaivaa kuusta ja maaperän viljavuus ei riitä koivulle, niin tilanne on perin haasteellinen. Tässä tilanteessa näkisin sekapuutaimikon jopa lisäävän hirvituhon riskiä, kun 1) mäntyä nopeampikasvuiset koivut varsinkin istutettuina varjostavat mäntyjä ja 2) hirvet tuntuvat suosivan monipuolista ruokavaliota laidunmaitaan valitessa.

    Miten olisi männyn kylvö niin, että kylvökohtia on 4000 – 5000 kpl/ha ja taimikon harvennus tehdään vasta hirvituhoriskin mentyä ohi? Tiheissä taimikoissa ei kokemukseni mukaan hirvet viihdy. Syynä voi olla se, että hirvet karttavat paikkoja, joissa petoeläin voi väijyä puuston katveessa. Talvilaidunalueillahan jonkinasteista syöntiä tulee yleensä joka tapauksessa, mutta ainakin osa männyistä säilyisi ehjinä. Yleensä vaikuttaa vieläpä käyvän niin, että mitä tiheämpi taimikko, sitä vähemmän siellä on hirvituhoja, vaikka syötävää riittäisi. Harvemmat taimikot, joissa puuntuottajan näkökulmasta ei olisi puustossa varaa hirvien laidunnukselle, tärvellään pahiten.

    Itselläni on juuri lopuillaan ensiharvennus 20 vuotta sitten männylle istutetulla mt-kuviolla, jossa heinäntorjunta vaikuttaa laiminlyödyn,  täydennetty runkomuodosta päätellen huolimattomasti kuusen avojuuritaimilla ja luontaista koivua tullut vaihtelevasti. Sitten hirvet ovat asustelleet alueella. Hakkuun haasteena metsänhoidollisessa mielessä on mm. se, että koivut ovat nyt noin 15 ja männyt 10 metriä pitkiä. Vaikka vuosittaisessa pituuskasvussa puulajit alkaa olla tasavahvoja, koivulla on sen verran kova etumatka että vaakasuunnassa välimatkaa pitäisi pystyynjäävillä eri puulajin puilla ehkä olla ainakin 4 metriä. Paikoin uhkaa mennä harvaksi ja jos vielä lumi sattuu katkaisemaan sen männyn niin puustoon syntyy valtava reikä.

    Burl

    Sanoisin, että metsänhoidollisesti sekametsien kasvatus on vähintään haasteellista ellei suorastaan vaikeaa. Kun kehitysvaiheesta riippumatta yhden puulajin metsikön harvennuksessa allejääneet, laatuvikaiset sekä etukasvuiset puut otetaan nurin ja tämän jälkeen laatupuusto harvennetaan tasaiseen tilajakaumaan tähdäten, on pystyynjäävien puiden kilpailutilanne tasainen. Sekametsän harvennuksessa on lisäksi otettava huomioon puiden erilainen kasvurytmi, mikä vaikeuttaa harvennuksen tekoa kovasti. Vaikka sekametsän kuutiokasvu olisi yhden puulajin metsikköä kovempi, valuu hyöty helposti laatuvikojen aiheuttamaan kantorahatulon alenemiseen. Pieni koivusekoitus kuusikossa tai kuusi-mäntysekametsärakenne on vielä hallittavissa, mutta varsinkin männyn ja koivun yhteiselo tuo melkoiset haasteet silloin kun tavoitteena on tukkipuun tuotanto.

    Apli

    Nykyisin jätän ripauksen kuusen sekaan leppää mieluimmin kuin jopa koivua, ja kaikki katajat kanssa, haapaakin ne kaatuu talvella sitten jäniksille ruoaksi.. Sekametsä on vaan niin paljon paremman näköinen kun yhden puulajin metsä.. Teeriä näin tänään ja pari palokärkeä, milloin näen Jyväskylän korkeudella villisian, uskon että siihen ei mene kauaa..

    Pete

    kokemusta on mänty1200kpl ja kuusi 1000kpl hehtaarille sekaistutuksesta laihalla mt pohjalla keski-suomessa vuonna 2011. Mäntyjen kasvuunlähtö on ollut hyvinkin reipasta kuusiin verrattuna.

    ohjeistin istutuksen niin, että puulajeittan olisi tullut 30kpl ryhmiä. Istuttajien mukaan tämä oli kuulemma mahdotonta joten istuttivat aina vakallisen yhtä puulajia kerrallaan nauhamaisesti. Varhaisperkaus tehtiin viime kesänä. Koivua ei ole tarkoitus kasvattaa lainkaan vaikka aivan varmasti niitä aikanaan ensiharvennuksessa on. Tästä ei nyt vielä kokemuksia voi paljon kertoa. Hirvituhotilannetta en en ole viime talven osalta vielä tarkastanut. Männyillä pituutta nyt vajaa kaksi metriä. Kyvion koko reilu 3 hehtaaria.

    kuusessa ollaan

    Pari 60-luvulla peltoon istutettua 1:1 mänty kuusisekoitusta olen nähnyt lähiseudulla. Niissä ensiharvennusvaiheessa poistettiin kokolailla kaikki männyt, olivat alkuvaiheen kasvussa liian hyvällä pohjalla tulleet etukasvuisiksi ja sitä myöten tulleet oksikkaiksi. Tarkoitus ollut varmaankin juuri päinvastainen, eli kuusella laadutetun tukkimännikön perustaminen. Noiden ja omien tilusten kokemusten perusteella päädyin kokeilemaan sopivalla maapohjalla tätä istutuskuusi+luontainen mänty-yhdistelmää. Viljavammat paikat laitan kuuselle ja ne saavat täydentyä koivulla.

    Seuraavina vuosina on mielenkiintoista seurata, miten kuviot etenee. Sen tiedän, että jos mäntyä ei tule, lähistön rauduskoivut hoitavat täydennyksen.

    Sekataimikon perustamisessa on vain muistettava kasvupaikan viljavuus, karummalla maalla ensiharvennuksessa on poistettava enimmäkseen siihen asti hyvin kasvanutta kuusta, ettei lopputuloksena ole kituvaa kuusikkoa.

    sitolkka

    On se vaikeeta ku on täällä suomessa niin paljon puulajeja mistä valita. Oikein sekasin pitää laittaa.

    Uppo

    Tuo Burlin ehdotus on käynyt itsellänikin mielessä ja se on ehkä järkevin tällä em. ongelmakuviolla. Kun maaperä on sopivaa männylle niin kyllä siinä sitä kannattaa yrittää. Tiheä männikkö selviää hirveltä , kun varhaisperkaus tehdään ajallaan.

    Istutin itse 10 vuotta sitten mt kankaalle mäntyä ja kuusta sekaisin, ehkä noin 1800kpl/ ha. Alue on perattu 2 kertaa kaikesta lehtipuusta, mutta silti on hirvituhoja tullut. Eli täysperkauskaan ei ole estänyt hirvituhoja kokonaan. Onneksi on luontaista mäntyä tullut sen verran että ehjiä taimia on kuitenkin riittävästi.

    kuusessa ollaan

    sitolkka kirjoitti: ”On se vaikeeta ku on täällä suomessa niin paljon puulajeja mistä valita. Oikein sekasin pitää laittaa.”

     

    Niinpä niin, MH on suunnittelemassa tervasroson saastuttamilla alueilla sekaistutusta…eli eiköhän tässä liene osasyy aiheen kiinnostavuuteen.

    Klapikone

    Metsähallitus tosiaan rupeaa suosimaan sekamatsiä tervaroso ongelman vuoksi. Tuon artikkelin mukaan tervaroso on etenkin rehevien maiden ongelma pohjoisessa. Näillä kuusen kasvupaikoilla olisi jo kuusialikasvos hyvässä kasvussa, jos ei olisi raivattu niitä pois. Lisäksi näissä mäntyjen laatu on huono. Samoin etelämmässä nuo rehevien maiden huonolaatuiset istutusmänniköt olisi erityisen kannattavaa uudistaa kuuselle mäntyä harventamalla.

    Kannattaisiko metsähallituksenkin ottaa oppia vaikka tämän palstan ihan onnistuneistakin havainnoista pudottaa metsän uudistamisen kustannuksia ja samalla saadaan tauteja paremmin kestäviä sekamatsiä. Esimerkiksi tuo kuusen harva istutustiheys ja siemenpuumännyt. (Ei tietenkään tervarosoisia siemenpuita)

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 122)