Keskustelut Metsänhoito Sekaistutus

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 122)
  • Sekaistutus

    Onko kukaan kokeillut mänty-kuusi-koivu sekaistutusta. Kuusi-mänty istutustahan on käytetty, ilmeisesti juurikääpäriskiä alentamaan.

    Ilmeisesti tällainen kolmen lajin istutus kannattaisi tehdä aika harvana, ehkä jopa alle 1600.

  • suorittava porras

    Sinne jää se suositeltu 10%. Voi kuitenkin olla ,että enskan jälkeen puhutaan tänä päivänä käytännön olosuhteissa vain 800 rungon tiheyksistä/ha ellei työtä ole toteutettu etuajassa tai kasusto ollut liian tiheää ennen harvennusta.

    Puuki

    <p>Hieskoivua hyväksytään kangasmaalle max 20 % runkoluvusta, turvemaalle vaikka 100 %.   Ihan yhtä käypä se on kuitupuuksi eh:ssa kuin havupuutkin. Kasvaa saama tahtia siemenestä kuin istutettu havupuukuusi. </p>

    Makarov

    Lähinnä kyse on siitä kun ruvetaan valkkaamaan laatumetsää niin on eriasia onko havupuuta vaikka 1600kpl/ha vai 800kpl/ha. Tahtoo aina jokunen taimi tuhoutua erinäisten syiden takia, sitte on vielä seassa lenkoa ja kaks haarasta. Jos lähtökohta on 1000kpl istutettuja ja niistä 300kpl kadonnut niin voi se 700kpl hankala laatumetsää ruveta valkkaamaan vaikka sekaan olisi joitakin luonnontaimia tullutkin.

    Panulle sanoisin että on kyllä paljonkin maapohjia joille ei luontaista taimiainesta tahdo syntyä. On kivenmäismaita jonne luontaista tulee herkästi mutta rehevämmällä tulee heinittymis ongelma  niin silloin on tärkeää että ”raskii” laittaa taimia riittävästi hyvän taimikon aikaan saamiseksi.

    A.Jalkanen

    Voi olla että hirvieläinten hyvä kannanhallinta innostaisi perustamaan monen puulajin metsiä. Kyllä monella ärräpää lentää jos kovalla työllä ja rahalla laitetut taimet syödään. Ja hoito-ohjeeksi annetaan että pidä havupuun taimikko puhtaana hirvieläimiä houkuttelevista lehtipuista!

    arto

    Kuinka paljon hoitamattomuus aiheuttaa kasvutappiota . Paljon raivailut sellaisia alueita olisi ollut hyvä istutus metsä mutta vesakko tuhonnut sen. Sitten tehdään luonnon koivusta metsää. Noista harva puhuu mutta hirvistä riittää aina valitusta.

    puutuomas

    Hoitamattomuus oli omallakin alueella se suurin taimikoiden tuhoaja. Senkin huomasin taimikoissa työskennellessäni että rauduskoivu kelpaa hirville erityisen hyvin. Oli taimikoita josta kaikki huomattavasti harvalukuisemmat raudukset oli syöty pilalle kun taas saman taimikon hieskoivuija ei oltu edes maisteltu.

    A.Jalkanen

    Raudus kelpaa tunnetusti myös poroille. Pitäisikö puhua sorkkaeläinlaidunnuksesta… VMI näyttää että taimikoiden laadussa on paljon parantamisen varaa ja listaa laajat hoitorästit. Suuruusluokat ovat molemmissa isot, mutta tällä hetkellä saattaisi olla että hoitorästit ovat merkittävämpi uhka kuin sorkkaeläimet koko maan tasolla?

    Kalle Kehveli

    Minulla on monta palstaa, missä ei kannata hoitaa taimikoita. Sen verran monta kertaa hirvet / porot ovat pistelleet suuhun hoidetun taimikon.

    Rukopiikki

    Poroista on havupuutaimikon kasvatukselle suuri apu kun tekevät vesakontorjuntaa. Porot tosiaan suosivat raudusta. Raudustaimien latvoista lehtiä napsitaan mutta viereiset hiekset näkyy usein jätetyn rauhaa. Hies on väkevää. Kaikki koivu on poronhoitoalueella kuitupuuta joten poron syönti ei niin ongelma. Monella paikalla porot ovat vesakon syönnillään auttaneet niin, että ei ole tarvinnu tehdä varhaisperkausta.

    A.Jalkanen

    Kallelle tarkentava kymysys: entä jos jätät taimikon hoitamatta, syövätkö sorkkaeläimet silloinkin taimikkoa?

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 122)