Keskustelut Metsänhoito Sekaistutus

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 122)
  • Sekaistutus

    Onko kukaan kokeillut mänty-kuusi-koivu sekaistutusta. Kuusi-mänty istutustahan on käytetty, ilmeisesti juurikääpäriskiä alentamaan.

    Ilmeisesti tällainen kolmen lajin istutus kannattaisi tehdä aika harvana, ehkä jopa alle 1600.

  • Makarov

    Ketolan Jyrkiltä varsin hyvä kolumni metsälehdessä sekaistutuksesta ja uudistamisesta muutenkin. Jotenkin itsekkin olen nuita Ketolan miehiä uudistamisessa. On ihan loogista kun täälläkin monet jo laskee istutustiheyksiä johonkin 1000 taimeen/ha ja sitten toivotaan että kyllä sinne jotakin tulee, niin sitä kautta metsien laatu rupeaa pitkällä aikavälillä heikkeneen. En ole tavannut nimittäin metsänomistajaa joka valittaisi että taimikossa on liikaa havupuuntaimia. Sekaistutusta kyllä itse käytän siellä missä se on järkevää mutta muuten olen pitänyt taimimäärät normaaleina.

    suorittava porras

    Samaa mieltä . Ketola kirjoittaa asioista tiiviisti jalat maan pinnalla. Huomioi myös monimuotoisuuden ,mutta senkin niin ,että eri puulajeilla on kaikilla riittävä tila ympärillään kehittyäkseen normaalisti. Varsin yleinen käytäntö on ollut tähän asti esim lehtipuun suosimisen kohdalla ,että täystiheässä havupuutamikossakin on pitänyt olla runsaasti lehtipuuainesta varsinaisen taimikon lisäksi ,vaikka kokonaisrunkolukua olisi pitänyt alentaa  esiintyvien lehtipuiden verran tai mieluummin vähän enemmän.

    Puuki

    <p>Ei ole joka paikassa samanlaista luontainen uudistuminenkaan.  Meillä esim. on niin hyvin luontaiset taimikot onnistuneet ja luontaista taimiainesta tulee aina, että ei ole mitään syytä epäillä harvemman istutustiheyden onnistumista uudistuksessa.  Paljon riippuu maaperästä.</p>

    Panu

    En ole tavannut sellaista muokattua aukkoa, johon ei syntyisi luontaisia taimia riesaksi asti. Toki luontaisesti syntyvä on lehtipuupainotteista.

    Miksi sitä istutettua havupuuta tarvitaan 2000/ha ensiharvennuksessa poistettavaksi? Samalla hinnalla voi myydä EH:ssa luontaista koivua.

    Puuki

    <p><p>E-puuksi ja kuitupuuksi koivu on jo nykyään yhtä arvokasta kuin havupuu. Noin 20 vuotta aiempi korjuumahdollisuus tasoittaa tilanteen suhteessa havutukkiin. </p></p>

    mehtäukko

    ”..Miksi sitä istutettua havupuuta tarvitaan 2000/ha ensiharvennuksessa poistettavaksi..”    Tässä on kautta aikain ollut myhistyksellä omat lehmät ojassa.

    Toisaalta …”johonkin 1000 taimeen/ha ja sitten toivotaan…” on sitä, että tyhjästä on huono nyhjästä kun pitäisi laatuharvennuksella jalostaa puustoa. Eihän hies ollut edes Mk:n taimikon vakiintumistarkastuksissa hyväksytty rotu.

    suorittava porras

    Eikös ne tarkastuksissa  ”harvaksi tuomitut” enskatin johtuneet siitä ,että lehtipuuriukuja ei oltu huomioitu kokonaisrunkolukua määriteltäessä? Kun ei ollut muuta jätettävää oli tyydyttävä hoikkaan hiekseen.

    Nostokoukku

    Eikös ne harvaksi tuomitut johtuneet siitä, että satelliitit eivät tunnistaneet lehtipuita puiksi ollenkaan.

    suorittava porras

    Juuri näin. En tosin minäkään onkivapahieksiä kovin korkealle noteeraa. Lumi ne murtaa kumminkin harvennuksen jälkeen. Olisi ihan eri tilanne ,jos niillä olisi ollut koko ajan riittävästi kasvutilaa  ympärillä.

    Panu

    Kun istutat kuusta 1000/ha niin niistä noin 900 selviää ja kasvaa hyvin. Kun runkoluku ensiharvennuksen jälkeen on 1000 niin ei sinne enää montaa lehtipuuta jää ellei erityisesti halua koivua suosia.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 122)