Keskustelut Metsänhoito Sekaistutus Kuusi/Mänty

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 48)
  • Sekaistutus Kuusi/Mänty

    Merkitty: 

    Pikkuisten päätehakkuiden istutuksia tiedossa kesällä, maat keskisuomessa jyväskylä 76km ei ihan siinä ja tässä että voisi pelkkä kuusikin kasvaa mutta tulevaisuutta ajatellen mäntyä, 1v – 1.5v taimia pottiputkella molemmat, ajattelin kokeilla ekaa kertaa kuusi mänty sekaistutusta kun vielä itse tekee niin jatkossa syyllisen löytää peilistä. Koivuahan tulee monesti luontaisesti. Mitä ajatuksia herättää palstalaisissa? Vai onko jollain jopa kokemuksia asiasta? Hirviriski tässä kohteessa pieni mutta ei täysin pois. Koivikkoa on lähellä 3ha siitä tulee siementä, laikutus tulossa ennen istutusta, risut kerätty ei kannon nostoa.

  • Apli

    Kylvö ei tulee kyseeseen koska taimet on tilattuina, jotenka taimilla mennään joka tapauksessa.

    Puuki

    Kasvupaikkojen pienten erojen mukaan ku- tai mä-istutusta samalle kuviolle . Ei kannattane yhtä aikaa laittaa sekasin molempia, ku-taimien  pitäisi saada etumatkaa .   Ku-istutusta ja mä/ku siemensekoituksen kylvöä kokeilin kerran. Istutuskuuset ja kylvömännyt lähti hyvin,  ku-kylvösiemen ei toiminut, joka olikin odotettavissa.

    Visakallo

    Aplilla aivan oikea ajatus istuttaa männyt omiin ryhmiinsä kasvupaikan sopivuuden mukaan.

    Timppa

    Olen lukenut tutkimuksen, jonka mukaan mänty-kuusisekamatsä kasvaa paremmin kuin yhden puulajin metsät.  Luullakseni ero johtuu ainakin siitä, että puiden juuristot ovat erilaisia.  Kun kuusia on harvassa, niin niiden juurilla on suurempi pinta-ala kerätä vettä ja ravinteita, mitä mäntyjen paalujuuret eivät haittaa.  Toisaalta männyt varjostavat maata, joten se pysyy kosteampana.    Kuuset puolestaan auttavat mäntyjen karsiintumisessa.

    Meillä on tosiaan harjoitettu tyyliä, jossa hakkuuta seuraavana vuonna äestetään ja kylvetään mänty ja sitä seuraavana vuonna istutetaan n 1000 kuusta/ha.  Tällä on sekin etu, etteivät tukkimiehentäit syö niitä kuusia, mikä meillä on paikoin riski, jos hakkuun ja istutuksen välillä ei ole täyttä kesää.   Nuo kylvömännyt ovat muutaman vuoden kuluttua kuusten kokoisia.

    Jos kysessä on heinittyvä maa, niin kylvö saattaa epäonnistua.  Samoin luontainen männyn taimettuminen.  Meillä on esimerkkejä karuhkoilla MT-pohjilla sekä hyvästä että  huonosta männyn luontaisesta taimettumisesta.   Samoin tapauksia, joissa nämä luontaiset männyt on syöty,  mutta voittopuolisesti ne ovat säästyneet.

    Kannattaa varmaan kokeilla eri tyylejä.  Suosittelisin ainakin sellaista, että on n 900-1000 kuusta ja 900-1000 mäntyä hehtaarilla tasaisesti istutettuna.  Lisäksi 20o luonnonkoivua.  Tämä tuonee parhaan kasvun.

     

    Apli

    Tarkoitus on tyyliin 800-1100 kuusta ja loput sitten mäntyä, sinänsä paikat on mukavia istuttaa suht tasaiset maastot ja tiekin aika lähellä, helppoa tehdä itse(: Koivua ja muuta lehtipuuta näillä mailla tulee aina helposti sekaan ja sehän sopii minulle.. Hirvi on pieni ongelma mutta kanta on onneksi ollut laskemaan päin eikä alue ole talvilaidun alueita.

    Jean S

    Tuota noin… jos sekä kuuset että männyt istutetaan, niin onko näillä istutusvuosilla mitään todellista väliä? Ei tule latvavikoja kuitenkaan, vai minkä takia niitten kuusten piti saada etumatkaa?

    A.Jalkanen

    Männyn alkukehitys on nopeampi kuin kuusen, mutta kuusi selviää hieman varjoisammassakin ympäristössä. Timppa osaa ehkä sekametsäviljelyjensä pohjalta kertoa tasaantuuko kasvuero myöhemmin ja milloin. Sikäli kohtalaisen tasainen taimikko olisi eduksi, että siinä kuuset aiheuttavat männylle sivuttaisvarjostusta ja näin ollen männyn oksat karsiutuvat nopeammin kuin jos männyt kasvaisivat kovin etukasvuisina.

    Timppa

    Meikäläisen kokemukset ovat siis versiosta männyn kylvö, kuusen istutus.   Karummilla mailla mänty voittaa kuusen nopeasti.  Rehevämmillä taas kuusi kasvaa nopeasti ja heinikosta lähtevällä  männyllä vie aikaa saavuttaa kuuset.  Lopputulos on siis aikalailla riippuvainen maapohjasta.  MT-pohjalla kasvuerot ovat niin pieniä, ettei niillä liene käyutännön merkitystä tässä systeemissä.

    Puuki

    Tuossa kun oli kyseessä molempien istutus,niin kuusen taimi saattaa kasvaa alussa aika paljon hitaammin kuin mänty.  Luont.mänty kasvaa suunnilleen samaa vauhtia kuin jalostettu (ja etelämpää siirretty)  kuusen taimi ainakin mättäissä.  Pieni kasvuero ei haittaa mutta ehkä on parempi jos kasvavat suunnilleen yhtämukaa pituutta , jos eri lajit on vierekkäin.

    aegolius

    Viime keväänä vajaat 3 ha sekamenetelmää niin, että 1200 kuusentainta ja väleihin männynkylvoä. Alueen keskellä noin 1 ha VT-kuvio pelkkää kylvöä. Toisella reunalla peltoa ja toisella nuorta männikköä ja varttunutta kuusta. Luontaista täydennystä varmaan tulee jonkin verran. Kylvö meni osittain kesäkuun alkuun omien kiireiden vuoksi ja kesäkin oli kuiva, joten… Ajatus on kierrellä aluetta vielä uudelleen siemenpullon kanssa.

    On muuten nyt mahdollisuus tehdä oma pieni kenttäkoe Argrow-ravinteesta. Pääosa kuusentaimista sai aminohappolisän, mutta pari viereistä kuviota ei. Ensimmäisten vuosien pituuskasvu ja mahdollinen niiden ero kiinnostaa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 48)