Keskustelut Puukauppa savottakuulumisia

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 97)
  • savottakuulumisia

    Parikymmentä tilaisuutta kiertäneenä voin todeta metsänomistajien viimeinkin ymmärtäneen oikeutensa.

    Jouluruuhkan takia saatiin mainio yhteistyö verohallinnon kanssa. Kaikki paperit saadaan sähköisesti, yhtään kirjettä ei tarvitse lähettää. Perustuslain kannalta tämä oli tärkeä juttu. Verottajalla on tallessa teidän kaikkien puunmyyntitiedot.

    Teidän ei tarvitse etsiä yhtään lippua ei lappua. Kaikki saadaan suoraan verottajalta – luotettavasti, tietokoneajona. Mahtavaa. Nyt ei ole korvauksien hakeminen vaikeaa. Melkoinen elvytyspaketti maaseudulle tulossa. 50.000 puukaupan tehneelle korvausvaade on 12500 euroa ja korko tuplaa pääoman – eli 25.000 on kanteen arvo. Kuluriski on hallinnassa – saatiin huippujuristit menoon mukaan. 2100 eurolla hovioikeuteen asti. Ei ole enää oikeuden hakeminen kallista.

    Hyvää ja rauhallista jouluaikaa

    Tulkaa savottakokouksiin…35 paikkaa vielä jäljellä.

    -Reijo

  • Panu

    USAssa ei löydetty näyttöä kartellista. Mutta kyllä se varmasti on ollut olemassa. Nyt puhutaan kuitenkin vahingonkorvauksista ja niiden suuruudesta. Esim. jos hintojen sopimista on tapahtunut myös toiseen suuntaan tukin osalta kuten moni täällä arvelee (Reijokin jos oikein ymmärsin) niin voi olla, että MO on vain voittanut.

    Reima Ranta

    Mihin perustuu käsitys, että tukista kartelliin osallistujat maksoivat ylihintaa?

    Selluyhtiöiden katkonta häviää tunnetusti sahojen katkonnalle, joten niiden on tästä syystä ollut pakko maksaakin tukista. Tukin hinnalla on saatu kuitenkin leimikoita ostettua, kun katkonnan vaikutusta ei ole rittävästi osattu ottaa huomioon ja sen todentaminenkin on ollut metsänomistajille lähes mahdotonta. Aivan kiistatonta myös on, että tukki on ollut selluyhtiöille vain välttämätön paha, ja itse on haluttu päästä puu katkomaan.

    Tukin osalla kartellin vaikutus on ollut tietysti erilainen kuin kuidulla, koska sahat eivät osllistuneeet kartelliin. Kuidun osalla kartelli oli kattava ja vaikutukset ymmärrettävästi sen mukaisia. Kantorahan osuus kuidun osalla lopputuotteesta on vain muutamia prosentteja
    ja kartelli oli tältä osin kattava, joten kartellin vaikutus varsinkin kuitupuun hintaan on täytynyt olla huomattava. Kantorahan kymmenen prosentin nousu ei olisi merkinnyt lopputuoteen hinnassa käytännössä juuri mitään. Eihän ole tavatonta, että monta kertaa kaliimpaa tukkipuutakin on käytetty kuidun tilalla, jos siitä on ollut pulaa.

    Kaupankäynnissä hinnat aina vaihtelevat täysin samanlaisissakin leimikoissa ja leimikkotekijöitäkin on tavattomasti. On aivan mahdon sanoa, kärsikö kartellista enemmän hyvän vai huonon hinnan puistaan saanut myyjä, koska kartellilla tietysti pyrittiin rajoittamaan nimenomaan suurinta hintaa eikä pienintä hintaa. Tämän johdosta leimikkokohtainen tarkastelu ei ole perusteltua, joten tarkoituksenmukaista on, että korvausvaatimus perustuu ennenmuuta kartellien yleisesti tutkittuihin hintavaikutuksiin, jotka kartellin kattavuuden takia tukilla ja kuidulla ovat erilaiset.

    Panu

    Täällä on siis esitetty näkemyksiä, että korkealla tukin hinnalla yritettiin saada sahat joko nurin tai siirtämään puunhankintansa isoille yhtiöille. Reijonkin mielestä sahoilla olisi syytä käräjöidä (sanoi aiemmin tässä ketjussa).

    Tästä asiasta olisi tosiaan mukava saada lisää tietoa erityisesti Reijolta, jonka puheet kuulostavat ristiriitaisilta.

    Rane

    Eli kantajien taktiikka on että esitetään jokin yleisluontoinen vaatimus ja luotetaan että oikeus määrittää oikeudenmukaisen korvauksen?Toivottavasti tämä toimii mutta hiukan riskaabeli taktiikka.Jos toisen puolen laskelmat on kuraa ja toisella on alan huippujen tekemät tarkat (pitkät ja monismutkaiset)laskelmat niin oikeuden on tehtävä päätöksensä todisteiden pohjalta.Siis vaikka tietääkin että kuran esittäjät on periaatteessa oikealla asialla.
    Rane suosittelee että kantajat panostaa kunnolla laskelmien tekoon.

    Horjumaton

    Rane ; Rane suosittelee että kantajat panostaa kunnolla laskelmien tekoon.

    *** Olen nähnyt laskelmat ja ne on tehty huolella. Eipä niistä tarvitse huolta kantaa. Metsäteollisuuden kannattaa varmaan palkata täältä uskolliset neropetterit todistamaan kuinka he on saaneet ylihintaa puistaan kartellin avulla. Tälläinen epäilys/usko monella tuntuu olevan. Jopa MTK ja MHY on samansuuntaisia laskelmia viritellyt. Odotankin milloin Paperiliitto lyö jäsenilleen rätingit pöytään,että heille on oikeastaan maksettu liikaa palkkaa. Silloin olisi edunvalvonta linjassa. Oikeastaan on helppo ymmärtää metsänomistajien ahdinko ja hyväksikäyttö globaalien markkinavoimien puristuksessa kun ymmärrys on kortilla vähän joka suunnassa.

    jees h-valta

    On se sitten hyvä että on yksi horjumaton ymmärrys. Kuinka se suu sitten pannaan jos näyttö ei riitä horjumaton. Tuletko edelleen haukkumaan tänne muut hiukan asioita pyörittelevät ymmärtämättömiksi?

    Puun takaa

    Metsäyhtiöt saivat kyllä tuomion hintayhteistyöstä, mutta markkinaoikeus jätti kartellin vaikutuksen raakapuun hintaan arvioimatta.
    Kysymyksessä on siten kaksi eri asiaa, jossa tuomio toisesta ei automaattisesti johda tuomioon toisessa asiassa.

    Rane

    Rane on huolestunut lähinnä siitä parkumisen määrästä mikä väistämättä kohtaa keskustelupalstoja jos keisi päättyy häviöön.
    Kun jo tässäkin vaiheessa on ilmassa hysteriaa ihan tarpeeksi.
    Eiköhän toivota kaikki yhdessä joulupukilta että Lahtonen porukoineen saa rahansa korkojen kanssa.

    Horjumaton

    *** Itse olisin heti valmis luopumaan kanteesta,mikäli metsäyhtiöt päättäisi anteeksipyynnön omaisesti korvata kaikille heille ko. ajanjaksolla puita myyneille metsänomistajille symbolisen 10% korvauksen. Korotkin voidaan unohtaa. Kaikki voittaisi. Suurin voittaja olisi yhteiskunta verotuloina ja teollisuus puhdistaisi maineensa. Tottakai ne jotka kokisi kartellista hyötyneensä voisi rahansa palauttaa samalla kun ne liikaa heille mielestään maksetutkin. Reilua joka jesselle,eikö totta ?!

    Puun takaa

    Kartelliasiat ovat vaikeita myös markkinaoikeudelle itselleenkin, kuten Valoin tapaus osoitti.
    EU:n komissiossa suomalainen osuuskuntamalli jo ymmärrettiin, mutta kotimaiselle markkinaoikeudelle se ei ole vielä auennut.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 97)