Keskustelut Tekniikka Salaojakauha, telalavat ja minikone metsäojien perkaamiseen

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Salaojakauha, telalavat ja minikone metsäojien perkaamiseen

    Metsäojia on järkevää kunnostaa vain ojan pohjan perkauksena kapealla salaojakauhalla. Kun kasvuston sitomiin luiskiin ei kosketa, ojan pohjalle ei valu luiskista maata ja oja pysyy auki. Myös vesistöihin kulkeutuvan humuksen määrä vähenisi ja ojanpientareitten puusto säästyisi.

    Kun ojien perkaus ei vaadi hydrauliikalta yhtä paljon tehoa kuin uuden ojan kaivu, perkaukseen soveltuisivat erilaiset minikaivukoneet. Niiden käyttö edellyttää telalavoja, joista tein ehdotuksen toisessa ketjussa (Minikaivurit ojien kunnostukseen). Toistan ehdotukseni tässä.

    Perattavan ojan päälle asetetaan peräkkäin kaksi lavaa, joiden päältä kone perkaa ojaa. Kun kone on perannut ojaa lavan reunaan saakka, kone siirtyy takana olevalle lavalle, siirtää jättämänsä lavan kaivukoneen kauhalla taakseen ja perkaa ojaa lavan leveyden verran lisää. Ja sama uudelleen. Menetelmä oli aikoinaan käytössä maanviljelysinsinööripiireissä, kun piirit kaivoivat valtaojia upottavilla soilla.

    Kaupungeissa johtokaivantojen tilapäisinä siltoina käytetyt teräslavat saattaisivat olla kelvollisia kaivulavoja, kun niihin liitetään ripustimia, joista lavoja voidaan liikutella kaivukoneen kauhalla.

    Lavoja kuljetettaisiin maastossa koneen perässä ketjuilla vetämällä. Lavojen avulla voitaisiin helposti ylittää ojia, kun liikutaan ojitusalueella.

    Lauri Vaara

  • hiliman

    Taitaa tollasen pienenkin koneen tuntihinta kuskilla olla joku 45 € alv0 mehtäojille tehty kone jotai 60€ verotta. Ei maha pärjätä metrille tulevassa hinnassa ainakaa isommilla aloilla.

    Svedu Petteri

    Ymmärrän kyllä niin, että riittää kun ojan pohja on auki ja vesi virtaa. Jos oja on kuitenkin kasvanut täysin umpeen sammalta ja painunut muutenkin tasaiseksi, ei kapeasta ojasta ole paljoa iloa.

    Tuo lavahomma voisi toimia tasaisella suolla. Meilläpäin maasto on sen verran kivistä ja möykkyistä, että ei noille lavoille taida helpolla löytyä riittävän suoraa alustaa. Niissä on oma virittely. Voisi olla helpompaa sopivan pienellä kaivinkoneella, joka menee ojan päällä, jos oja ei ole erityisen suuri.

    Itsellä ei ole märkiä suomaita. Ajatus onkin se, että ojat kaivetaan kunnolla taimien istutuksen yhteydessä jos tarvitsee ja sitten niillä mennään päätehakkuuseen saakka. Vaikka tulisikin hieman haittaa huonoista ojista, on se haitta pienempi paha, kuin ojan kaivamisen kustannus ja nilkoontuneet puut.

    hemputtaja

    Terveitä ajatuksia, mutta ensin kokeilisin.

    Noiden lavojen siirtely pienellä koneella ja lyhyellä puomilla ei ole nimittäin helppoa ja lisäksi hidastaa hemmetisti.

    Ensin kyllä kokeilisin ajaa sen pienen kaivurin ojaan. Kulkee teloilla kummasti ammattikuskin ohjastamana. Tulee myös pois ihmepaikasta, kun vain kauhaa ja puomeja pystyy kääntelemään. Tarvittaessa kaivaa itselleen siistin nousuluiskan.

    Puun takaa

    En ymmärrä joidenkin hinkua teettää isoja töitä pienillä koneilla, koska se on lähes aina järjetöntä.
    Iso kone selviää ongelmatilanteista, kivistä, kannoista, yms, ollaan sitten ojankaivussa, puunkorjuussa tai vaikkapa pihanteossa.
    Hyvin usein näkee, että pienellä koneella työhön menee viikko, jonka iso kone tekee päivässä.
    Lähes poikkeuksetta pienellä koneella teetetty työ tulee kalliimmaksi, vaikka sen tuntitaksa olisikin isoa konetta halvempi.

    Gla

    Samaa mieltä Puun takaan ja Pitkäparran kanssa konevalinnasta.

    Epäilemättä pienelläkin koneella mielikuvituksen ja sitkeyden avulla selviää. Tässä yhteydessä jutun pointti jäi epäselväksi. Miksi metsässä pitäisi töitä tehdä pienellä koneella? Miksi palstan perälle pitäisi raahata jotain lavoja koneen perässä.

    Itse pyrin teettämään koneella aina useita eri töitä, kuten ojien perkaus, rumpujen teko, muokkaus, tien parannus jne, joten kaikki pitää hoitua kerralla ja kivuttomasti. Viimeksi esimerkiksi kaivettiin iso, vanhan koivun kanto pois, jolla liittymää saatiin väljennnettyä. Noin 15 t kone muutaman minuutin teki töitä, jonka päätteeksi nosti kannon sopivaan paikkaan. Pikkukoneella olisi tuokin jäänyt tekemättä. Puhumattakaan siitä, että ojien perkaus kannattaisi tehdä puolittain ja tulla taas 5-10 vuoden kuluttua uudestaan niitä availemaan.

    Taloudellisuuden ratkaisee tässä tapauksessa teho, ei tuntihinta. Pikkukoneen käyttö ei myöskään ole ympäristölle vähemmän haitallista kuin ison koneen käyttö. Johan lavojen siirtelyssä kuluu turhaan aikaa ja varmaan siinä ojan reunan puitakin tulee kolhittua.

    Metsuri motokuski

    Uskon että jos ojitusalueelle kaivetaan lähes parin metrin syvyinen ojitus niin kuivatusvaikutus ei yllä kyseiseen syvyyteen saakka muualla kuin aivan ojien varsilla. Olen asian todennut motolla ajaessa että sarkaojien välissä saattaa vesi olla hyvinkin pinnassa ja maasto pehmeää vaikka ojistus onkin kunnossa. Enemmänkin panostaisi ojietusalueen reunaojien syvyyteen ja kunnossapitoon että valuma-alueelta ei valu vesiä ojitusalueelle. Varsinaisella ojistusalueella voi ojat ollakkin matalampia ja laakeampia.

    hemputtaja

    ### Turvemailla ei ojan pohjalle ole asiaa, ellei halua laittaa konetta lunastuskuntoon, eikä ojasta tulla pois niin vain, vaatii kovan maan, jossa ojia ei yleensäkään tarvita. Kapea oja menee helposti tukkoon, kun porot ja hirvet, sekä muut metsässä kulkijat pudottavat ylittäessään ojia ojan pohjalle tavaraa. Lehdet ja oksat tukkivat pienet ojat helposti. Kyllä iso on kaunista ja tehokasta metsänhoidossakin.
    Lähetetty: 3 h, 17 min sitten
    Lähettäjä: Pitkäparta ###

    Tuota noin. Ei se nyt ihan noin ole.

    On tullut seurattua telallisen traktorikaivurin hommia. Eikä tuo taida kovin paljon olla suurempi kuin nuo minikaivurit. Tosin pienimmät minit ovat taskussa kulkevaa mallia ja hyvä lapiomies voipi päihittää.

    Ihan siististi tuo traktorikaivuri ajelee ojan päällä ja ojassa. Nousee ja kulkee kauhansa ja puomiensa kanssa ihmepaikoissa äkkinäiselle.

    Tietysti kuskilla pitää olla kokemusta ja taitoa. Ihan jokainen lumen luoja ei kaikkia temppuja tajua tai uskalla.

    Pieni pointti vielä. Ojien perkausta ei tehdä puuttomilla soilla (voitu tietysti tehdä hakkuu), mikä tarkoittaa, että penkat ovat aika sitkeitä ja puisia. Minikoneelle ei ehkä tarvitsisi penkkojen puustoa raivata. Sama kyllä taitaa sopia traktorikaivurillekin.

    Kannattavuus on sitten oma lukunsa.

    hemputtaja

    No tuota on sitä kokemusta soiden kuivaamisesta minullakin.

    Siksi suhtaudun hiukan epäluuloisesti niskaojien tarpeeseen. Katkaisevat ainoan ravinnerikkaan vedentulon.

    Pohjamaahan kaivaminenkin voi olla hiukan hänessään. Olen sellaisenkin suonpläntin nähnyt, jossa sarkaojatkin menivät kivennäismaahan asti. Sillä pläntillä ei muuten kasvanut mitään. Oli kuiva kuin korppu ja pohjaa myöten. Oli kai mennyt pohja puhki ja kaikki vedet karanneet.

    Vuosia sitten taisi joku ojitusguru sanoa, että ojituksen tarkoitus ei ole kuivatus vaan vesien liikkeelle laitto. Saattoi olla oikeassa.

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)