Keskustelut Metsänomistus SAK: Kiinteistövero laajennettava metsämaahan

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 151)
  • SAK: Kiinteistövero laajennettava metsämaahan

    SAK: Kiinteistövero laajennettava metsämaahan

    Julkaistu 18.3.2014
    SAK sopeuttaisi julkista taloutta muun muassa verotusta kiristämällä. Työn verotusta ei pitäisi järjestön mielestä kiristää, mutta pääomatulojen verotuksen progressiota voitaisiin lisätä ja kiinteistöveropohjaa laajentaa. SAK julkisti tänään tavoitteensa hallituksen kehysriiheen.

    Kiinteistöveron ala- ja ylärajoja voitaisiin nostaa ja kiinteistöveropohjaa laajentaa maa- ja metsätalousmaahan. SAK:n mukaan näin voitaisiin edistää puun myyntiä ja saataisiin lisää verotuloja kunnille. Veron laajentamisen järjestö arvioi tuottavan noin 200 miljoonaa euroa vuodessa.

    METSÄLEHTI
    ##############

    kun joku toimittaja on artikkelin tarkemminkin lukenut niin selvisikö sieltä ketkä tuon lisääntyneen puumäärän sitten korjaisivat metsästä pois ja ketkä sen käyttäisivät? Nykyisin ei taida yksikään teollisuuslaitos kärsiä puupulasta…

  • Hiluxmetsuri

    Niin, otsikon aiheesta hiukka sivupoluilla, mutta työllisyyden positiivinen vaikutus koko talouspaketimme kasassapysymiseen on erittäin suuri.

    Henkilön muuttuessa nettoveronmaksajasta ja kansantulon kasvattajasta huollettavaksi muuttuu kokonaisyhtälö rankasti negatiiviseksi.

    Kannattaa siis miettiä miten luodaan työpaikkoja ja työtä; sillä on moninkertainen tuotto verrattuna työttömyyden seurausten hoitoon. Pienilläkin veroasioilla on merkitystä, koska asiat kumuloituvat.

    Timppa

    En kyllä vieläkään ymmärrä tätä e-puumatematiikkaa. Jos haluan kasvattaa kuusia tehokkaasti, niin kyllä silloin metsä pitää olla kunnolla perattu. Ei sellaisesta metsästä voi tulla e-puuta. Työtä on kyllä perkaajille, mutta ei sitä mahdottomasti.

    Metsänkasvuhan on sellaista, että sitä puuta kasvaa likimain sama määrä motteja oli metsä vähän tiheämpää tai harvempaa. Harvemmassa kasvaneet puut vaan järeytyvät nopeammin. Siis miksi kasvattaa halpaa e-puuta kun voi kasvattaa kallista tukkia? Näin pitää ajatella, jos haluaa nähdä metsän puilta. Seppo ja kumppanit sen sijaan metsästävät näitä Kemera-tukia ja ajattelevat, että se on onni ja autuus. Jos sitä tukea saa hehtaarille vaikka 40 m3:lle 6 euroa/m3 eli 240 euroa, niin tähänkö perustuen minä suunnittelisin metsänkasvatusta, en todellakaan.

    Siis tuki on luokkaa 1 % kuviolta tulevasta hakkuutulosta. Jos tuen tavoittelu viivästyttää uudistushakkuuta vaikka 5 vuotta, niin laskekaapa herrat, mitä se taloudellisesti ajatellen merkitsee. Puhukaa sitten asiasta.

    MaalaisSeppo

    Ei minunkaan metsänkasvatuksen tarkoitus ole tuottaa energiapuuta esim. päätehakkuun jäkeen vaikka rehevällä kuusille istutetuilla alueilla. Mutta minkäs teet, jos edellisen omistajan aikana on esim. istutettu mäntyjä liian rehevälle maalle hirvien syötäväksi. Ei sellaista aluetta ole syytä liian aikaisin harventaa kovin harvaksi. Tällä alueella olen paikannut alkuperäsitä virhettä kevyemmällä taimikkovaiheen harvennuksella. Nyt meneillään olevassa energiapuusavuotassa voi jäljelle jättää riittävästi hyvälaatuisia mäntyjä ja rauduskoivuja. Energiapuutakin tulee n 50 m3/ha, josta tuki on 350 €/ha.

    Kuusikoita jeikä todennäköisesti muillakaan istutusaloja ei kannata kasvattaa energiapuuta ainakaan näillä hinnoilla. Omatoimisen hakkaajan pinna kiristyisi liikaa oksien karsinnassa. Ehkä koivuilla se voisi kannattaa, jos koivutukin hinta olisi parempi.

    Eli kertauksena vielä: energiapuusavotta kannattaa pitää mielessä, jos jostain syystä on syntynyt liian tiheä taimikko tai nuori metsä. Kemera -tukien avulla ko. aloilta kannattaa sopivassa vaiheessa korjata talteen energiapuuta eikä jättää maahan maatumaan.

    Verotuksen kiristyminen tietysti heikentää energiapuunkin tuottamisen kannattavuutta. Onneksi viime vuodestakin tuli tappiollinen, joten minulle vielä sopii jokusen vuoden tämä kiristyvä verotus.

    Timppa

    Ollaan tuossa e-puuajattelussa aika paljon samoilla linjoilla Seppo. Minäkin nimittäin olen samaa mieltä, että männiköt kannattaa kasvaa tiheinä juuri laadun vuoksi. Siis biologisista syistä. Olit kyllä edellisellä sivulla vähän eri linjoilla. Tai ainakin niin ymmärsin.

    Sitä en ymmärrä, että miksei niitä e-harvennusmäntyjä ei voi myydä vaikka hintaan 3 euroa/m3, jos tukea ei saisi. Saahan siitä sen rahan ja säästää perkauskulut. Siis nettoa vähintään 500 euroa verrattuna siihen, että kaataisi puut maahan. Eikä kasvutappiotakaan syntyisi, koska ne ravinteet ovat oksissa ja neulasissa.

    Laskeskelin huvikseni nykyhinnoilla mitä merkitsisi kuusikon kasvatuksessa e-puuvaihtoehto hehtaarille.
    Normaali kasvatus/ha:
    (eh 50×13)+ (ha 80×25)+ (uud 400×53)- (taimet+perk 2000)=nettotulo 65 vuoden kiertoaikana 530 m3 ja 21850 euroa ja 8,15 m3/v ja 336,15 euroa/v
    Jos kasvatetaan aluksi e-puuta, niin tulee lisää 40×10=400 euroa, mutta kiertoaika pitenee 5 vuodella. Tämän seurauksena saadaan keskimäärin puuta 8,14 m3/v, siis lähes sama. Rahaa tulee 317,86 euroa/v. Valtio on ”panostanut” 40×6=240, minkä seurauksena sinun tulosi on pienentynyt 18,29×70=1280 euroa tuolta hehtaarilta. Ei vaikuta järkipuuhalta.

    Tietysti sitten muutkin e-puukasvatuksen haitat rehevissä metsissä. Siis huono harvennusjälki. Eihän siellä tiheässä pusikossa mikään moto saa kunnon jälkeä. Sitten yksi lisäkäsittelykerta tuo lisää vahingoittuneita puita. Lahokin voi lisääntyä. Tästä olemme samaa mieltä. Ovatko päättäjätkin ja kaikki metsänomistajat samaa mieltä? Tämän tyyppisen toiminnan tukemiseen ei todella ole syytä tuhlata veronmaksajien rahoja.

    jees h-valta

    Eihän siinä mitään veronmaksajan rahoja tuhlata. Erittäin hyvä työllistämisvaikutus josta yhteiskunta elää ja kylkiäisenä tulee se harvennus joka ehkä muuten jäisi oman onnensa nojaan.
    Eikä metsänkierron alkupään tuotto suinkaan turhaa ole. Jos sillä kattaa taimetuksia ja harvennuksia muilla lohkoilla on sekin pelkkää plussaa. Minä en perusta noista koko kiertoajan laskelmista koska en itsekkään elä koko kiertoaikaa. Alkupää on tärkein heti loppupään tulojen lisäksi. Sillähän taas menopuolta vähennetään erittäin mukavasti myös.

    Pete

    Energiapuun käytön lisääminen ja tukeminen (tai kivihiilen haittaveron nostaminen) on hyvin kannatettavaa. Puuntuottajat kuitenkin tulee asettaa samalle viivalle. Se ken haluaa tuottaa energiapuuta puskametsätaloudella tehköön sen vapaasti, mutta ilman tukiaisia. En ymmärrä Jeesmiehen tukien mankumista, ikäänkuin olisit oikein hyväntekijä kun teetät tukiaisten voimalla energiapuusavottaa. . Kohtuullisen tympeän ja imelän oloista toimintaa.

    jees h-valta

    Enpä minä niinkään ole vinkunut vaan se vain on yleensä tarpeen e-puuhakkuun toteutumiseen. Ainakin edesauttaa siihen huomattavasti. Olisihan se mukavaa jos muutenkin onnaisi mutta taloustodellisuus nyt vain on tämä. En kyllä yhtään enempää käsitä näiden tukien kovaa kritiikkiäkään.

    Kantona

    Mistähän tässäkin keskustellaan, miten tuet liittyvät tulossa olevaan metsämaan veroon.

    VERO ON TULOSSA METSÄMAALLE, METSÄMAATA VEROTETAAN JA PUUNMYYNNISTÄ VEROTETAAN LISÄÄ.

    On taidettu jo kääntyä selälleen ja antauduttukin nähtävästi on. Väsytystaktiikka on purrut, persaukiset myyvät puuta ihan sutena vaikka tämä uhka yllämme väijyy.

    Lopettakaa pariksi vuodeksi puun myyminen, katellaan sitten mitä veroja tulee.

    Miksi metsämaata ovat hankkineet rahattomat ja kyvyttömät, jotka joutuvat alistumaan milloin millekin mielivallalle

    Gla Gla

    Kantona nyt näyttää, missä kohtaa kiinteistövero päätettiin laajentaa metsämaalle:

    http://valtioneuvosto.fi/
    ajankohtaista/tiedotteet
    /tiedote/fi.jsp?oid=411987

    Pääomavero nousee niin, että yli 30000 eurosta menee 33% ja kiinteistöverojen tasoa korotetaan.

    Osa meistä maksaa kiinteistöveroa, kun tonttimaata metsäpalstalta löytyy. Ne verot ovat kuitenkin yleensä mitättömän pieniä, joten tämä korotus ei käytännössä vaikuta mitään metsätalouteen.

    arttuu

    Ei tullut metsämaan veroa ei.
    Lapsilisistä maksellaan tulevaisuudessa kreikan vajeet. Hoitajat ja kuntatyöntekijätkin saavat nauttia 5 v irtisanomissuojistaan. Valtakunnassa kaikki hyvin. Eiku…

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 151)