Keskustelut Metsänhoito Sairaat metsät?

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Sairaat metsät?

    Matkustin tässä alkusyksystä elämäni ensimmäistä kertaa junalla Turusta Tampereelle ja tänne kotimaakuntaan Savolaxiin. Ajankuluna olutta hörppiessäni ja ulos katsellassani pisti silmään todella heikkokuntoiset kuusimetsät Turun ja Tampereen välillä.

    Näinköhän ja ymmärsinköhän asian oikein?

    Tämä Harjavallan haapamies kirjoitti jossain, että heillä kuusikot kuolevat pystyyn. Onkohan tuo ilmiö kuinka laaja ja todellinen?

    Havaintoja teiltä, jotka sillä suunnalla asustatte/asiasta jotain tietävät!

  • jees h-valta

    Täydennän senverran että todelle suurella alalla Satakuntaa on huonossa hapessa olevia kuusikoita eli harsuuntuneita ja karpusia rungoistaan. Ja Potifar kyllä oikeassa, tämä on jo Satakuntaa laajempi ongelma. Enkä vanhempia männiköitäkään liikoja kehu. Aika vähäneulasisia ja huonolatvaisia on paljon. Uudistusvauhtia kannattaisi tehostaa tai jää nk. luu käteen. Kumman rauhallista ja passiivista on metsänomistajaväki meillä ainakin lounaan puolessa.

    Visakallo

    Vanhat puut, erityisesti kuuset näyttävät ja ovatkin paikoitellen liikenneväylien varsilla huonokuntoisia.
    Tilanne ei yleensä ole yhtä paha syvemmällä metsässä.
    Tämän huomaa helpoiten, jos liikenneväylän laitaan on äskettäin tehty aukko.
    Kauempana tiestä olevat puut ovat silloin paremmassa kunnossa.
    Liikenneväylän laidassa olevat puut ovat alttiina auringon paahteelle, tuulelle ja liikenteen päästöille ja se näkyy kyllä niiden kunnossa.

    jees h-valta

    Sitä paahdetta, tuulia ja päästöjä alkaa olla kyllä muuallakin kuin teitten varsilla. Meillähän on aika sirpaleisia metsiä nykyisellä aukkohakkuuajalla ollut jo kauemman aikaa. Reunametsät kyllä eritoten mutta täällä H-vallassa aivan laaja-alaisesti.

    A.Jalkanen

    Olisiko tiesuola syynä jos kuuset liikenneväylien lähellä kärsivät? Tieliikenteen päästöt ovat kai vähentyneet viime vuosina, kun polttoaineet ovat parantuneet ja autoissa on katalysaattorit.

    Metät kunnossa!

    Potifar on valitettavasti oikeassa ja täällä jeesmiehen naapurissa voidaan allekirjoittaa väite sairastuneista metsistä.
    Kuusikkoa on tehopoistettu jo viimeiset 5 vuotta ja mäntyjen osalta tilanne on vahvasti lannoituksen varassa – taistelua kasvulla aikaa vastaan. Tyvitervas ja nävertäjät ovat mäntyjen riesana.
    Uskon silti hoidon merkitykseen ja edelleen näyttää siltä, että mänty kaikin tavoin hoidettuna pääsee tukki-ikään ja vahinko on toistaiseksi vielä marginaalinen, koska kuitua hakattaessa tulosta ei kuitenkaan juuri synny (kuivukoon pystyyn). Päätehakkuussa on vielä ollut riittävä runkoluku tarkastelun kestävään hehtaarituottoon.
    Uusien tilojen hankintaan tämä on tosin vaikuttanut. Ihan sitä teoreettista maksimia ei ole enää tullut tarjottua, joten tiloja on mennyt ohi. Aika näyttää. Suurempi määrä tukkikokoista myytynä pystyyn energiaksi 5 € / m3 ei enää lyö leiville.

    Potifar

    Aloittava vastaa.

    Kiitos kaikille, jotka ottivat kantaa ja vastasivat. En siis ollut kännisä, vaikka olutta lipittelinkin, tai paremminkin näköharhoja e siisi ollut

    Nyt kyllä jonkun tahon pitäisi (siis ei pätäisi), vaan pitää ottaa asia esille.

    Kun silloin alkusyksystä saavuin tänne kotimaakuntaan, niin olipa suuri helpotus, kun kävin läpi omat tilukset. Ei löytynyt yhtään sairasta puuta. Vain ne muutama kuollut, joita kaikilla on.

    Syyt noihin sairaisiin puihin pitää kyllä jonkun selvittää. Keskieuroopan metsissähän tuo ilmiö on jo aika yleinen.

    Vielä yksi asia. Lukekaapa tänään Hesarissa oleva juttu puukaupasta ja kommentoikaa. Missä nyt/kohta oikeasti mennään ostojen ja hinnoittelun suhteen??

    Pot i Far=Potifar

    Korpituvan Taneli

    Kunhan ei vain oltaisi tässä korjaamassa satoa muutamia vuosikymmeniä jatkuneista kesähakkuista?

    Olen täällä joskus povannut että tulevaisuudessa hakkuut taas tehdään talvella, niinkuin vielä 50-luvulla tehtiin.

    Tästä mielipiteestå tulee taas kuraa silmille oikea kannattavaisuuslaskelmien tulva, mutta onhan noihin jo totuttu.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä pätkät

    Noitahan on saatu taivaalta, noita noki – ja rikkisateita, eikä ne ole mitään yhden kesän juttuja, vaan kumuloituvia kertymiä, jotka poistuvat maaperästä vuosien saatossa, ellei uusia tule.
    Se on sama homma kuin tuo ilmaston lämpiäminen. Se kesti aikansa, ennenkuin lähti käyntiin, mutta vaikka päästöt olisivat nollassa tästä eteenpäin, menee vuosikymmeniä, ennenkuin tilanne alkaa palautua.
    Jos hyppää lentokoneesta, niin silloin on melkein aina tultava maahan saakka. Takaisin ei koneeseen voi palata parin kilometrin pudotuksen jälkeen.

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)