Keskustelut Metsänomistus Sähköverkkoyhtiöille oikeus hakkuisiin ilman metsänmistajan lupaa

Esillä 4 vastausta, 11 - 14 (kaikkiaan 14)
  • Sähköverkkoyhtiöille oikeus hakkuisiin ilman metsänmistajan lupaa

    Uudessa sähkömarkkinalaissa annetaan oikeus sähköverkon haltioille suorittaa hakkuita sähkölinjojen varsilla olevissa metsissä ennaltaehkäisyn nimissä. Aikaisemmin vain yksittäisiä puita on saanut poistaa. Hakkuut saa suorittaa ilman metsänomistajan lupaa. Johtoalueen sosialisointi laajentuu siis johtokatujen lähimetsiin.

    Maanomistajalle tulee sentään ilmoittaa, ennen tai jälkeen. Lisäksi hakkuista syntyvä haitta tulee korvata, mutta maanomista lopulta vastaa että korvaukset tulee ylipäätään maksetuksi. ”Jos korvauksesta ei ole sovittu ennalta, on korvausvaatimus tehtävä jakeluverkonhaltijalle kolmen vuoden kuluessa haitan tai vahingon syntymisestä.”

    Fortum ja UPM-silvesta ryhtyy heti toimeen lain tultua voimaan 1.9.2013. Pilotissa hakkuut ulotetaan 10m etäisyydelle johtokadusta. http://tinyurl.com/mzu7dcz

    Toistaiseksi toimitaan yhteistyössä maanomistajien kanssa, mutta mikähän lopulta tulee olemaan lain tulkinta ja esimerkiksi korvaustaso…

  • Puun takaa

    Minunkin mielestäni sähköyhtiöt voisivat jo tulla tähän päivään ja maksaa asialliset korvaukset maanomistajille.
    Sähköyhtiö saattaa maksaa vuodessa kymmenen miljoonaa euroa osinkoa osakkeenomistajilleen, ja samaan aikaan yhteensä satatuhatta euroa linjakorvauksia maanomistajille.
    Jokainen voi miettiä kohdallaan onko tämä oikeudenmukaista.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Metsuri Motokuski:
    ”Ainahan yleishyödyllinen rakentaminen ja kunnossapito aiheutaa korvattaavaa toimintaa. Niin tiet, kaatopaikat, lentokentät, taajamat ja jne. Jos jokaisesta toiminnasta halutaa ”Tanelin” mukaiset korvaukset niin mitenkähän ”Tanelin” ja muiden elinkustannuksille kävisi, ”

    Niin yleishyödyllinen rakentaminen aiheuttaa haittaa ja se on ymmärrettävä. Sähkölinjatkin kuuluivat aikanaan juuri tämän yleishyödyllisen rakentamisen piiriin. Oli kylien sähköosuuskunnat ja kuntien omistamat jakeluyhtiöt. Hyöty meni tosiaankin yhteiseksi hyväksi ja ”kökkähomma” oli perusteltua.
    Mutta tällä hetkellä asia ei ole näin jakeluyhtiöt ovat prössiyhtiöitä, joiden pääasiallinen tarkoitus on tuottaa voittoa osakkailleen. Miksi ihmeessä metsänomistajan pitäisi olla ”kökässä” prössiyhtiöllä????

    Minulla itselläni on 20 kW linjaa maillani niin minimaalisesti ettei siitä juuri voi mainita. Eikä jakelujännitteen tolppiakaan juuri muuta kuin mitä tarvitaan kiinteistölle tuloa varten.
    Kirjoitankin tässä lähinnä siitä syystä että olen vuosikymmenten mittaan sivusta seurannut tiiviisti asiaa. Ensin isä-ukko teki niitä kylän keskeisiä ”kökkä” sopimuksia ja myöhemmin Jyllinkosken Sähkö vetosi juuri tuohon yleishyödyllisyyteen. Sekin vielä oli perusteltua senhän omistivat kunnat, eivätkä mitään osinkoja ulosmitanneet.
    Tilanne on nyt vallan toinen kun linjat omistaa Fortum, jonka tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman hyvää voittoa osakkailleen.

    On mielenkiintoista ettei tätä kupletin juonta ymmärrä edes kaikki metsänomistajat.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    suorittava porras suorittava porras

    Palataanpa niihin sähkölinjaa reunustaviin metsiin…

    Jos mesänomistaja huolehtii sähkölinjoihin rajoittuvien metsäkuvioiden raivaukset ja ensiharvennukset ajallaan ja voimakkuudeltaan suositusten mukaisesti , ei tarvitse pelätä sähköyhtiön ”tunkeutumista ” mailleen.(= normalia metsätalouden toimintaa)
    Suurin ongelma on hoitamattomissa ja riukuuntuneissa ryteiköissä , jotka vuodesta toiseen aiheuttavat ikäviä yllätyksiä sähkökatkojen muodossa . Lienee aivan luonnollista , että sähköyhtiö yrittää korjata tilanteen , jos metsänomistaja ei siihen pysty.

    jees h-valta

    Ei aivan pidä paikkaansa suorittavan sävellys. Kyllä sähköyhtiö tuppaa hoidettuun talousmetsäänkin. Omistani katkottiin hyväkasvuisten mäntyjen latvat reunametsästä jossa ei ollut mitään mahdollisuutta että yltäisi lankoihin asti kaatuessaankaan.
    Helikopterityönä ei paljon lupia myöskään kyselty. Tappio tulee olemaan vähintään latvatukin luokkaa per mänty. Itse kokeeksi kaadoin yhden hiukan oksaisemman siitä linjan reunasta kohti lankoja eikä yltänyt lähellekkään latva koskettamaan lankoja. Turvaväliä jäi useita metrejä. Eli normi talousmetsääkään ei enää sallita edes raivatun alan lähellekkään. Varmuuden räikeää liioittelua sanon minä.

Esillä 4 vastausta, 11 - 14 (kaikkiaan 14)