Keskustelut Metsänomistus Sähköverkkoyhtiöille oikeus hakkuisiin ilman metsänmistajan lupaa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)
  • Sähköverkkoyhtiöille oikeus hakkuisiin ilman metsänmistajan lupaa

    Uudessa sähkömarkkinalaissa annetaan oikeus sähköverkon haltioille suorittaa hakkuita sähkölinjojen varsilla olevissa metsissä ennaltaehkäisyn nimissä. Aikaisemmin vain yksittäisiä puita on saanut poistaa. Hakkuut saa suorittaa ilman metsänomistajan lupaa. Johtoalueen sosialisointi laajentuu siis johtokatujen lähimetsiin.

    Maanomistajalle tulee sentään ilmoittaa, ennen tai jälkeen. Lisäksi hakkuista syntyvä haitta tulee korvata, mutta maanomista lopulta vastaa että korvaukset tulee ylipäätään maksetuksi. ”Jos korvauksesta ei ole sovittu ennalta, on korvausvaatimus tehtävä jakeluverkonhaltijalle kolmen vuoden kuluessa haitan tai vahingon syntymisestä.”

    Fortum ja UPM-silvesta ryhtyy heti toimeen lain tultua voimaan 1.9.2013. Pilotissa hakkuut ulotetaan 10m etäisyydelle johtokadusta. http://tinyurl.com/mzu7dcz

    Toistaiseksi toimitaan yhteistyössä maanomistajien kanssa, mutta mikähän lopulta tulee olemaan lain tulkinta ja esimerkiksi korvaustaso…

  • Metsuri motokuski

    Järkevä laki. Sähköverkkojen toimivuus on tänä päivänä ensi arvoisen tärkeä asia. Siitä on kokemusta aika monista myrskyistä. Se on myös metsänomistajan etu silloin kun sähkökatkos osuus omalle kohdalle.

    Itäsuomen Antti

    Samaa mieltä edellä olevan kanssa. Sähköyhtiön on paljon helpompaa organisoida toimintansa järkeväksi ilman että tarttee jokaisen jästipään pirtissä käydä polvillaan rukoilemassa siitä että saako se hakata ne puut pois vai ei.

    Ymmärrän kyllä haitan, joka liki päätehakkuukypsästä männiköstä aiheutuu molemmille osapuolille, mutta kun ne reunukset keskitetään energiapuun kasvatukseen niin ”ilmainen hakkuu” niille risukoille tuo merkittäviä kustannussäästöjä myös metsänomistajan lompsaan, jos vaan osaa ottaa sen hyödyn irti.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tarpeeton lisävaltuutus.

    Nykyiset säännökset pelasivat ihan hyvin niin kaun kun sähköyhtiöt eivät olleet prössissä. Silloin niillä oli mielenkiintoa vielä toimitusvarmuuteenkin, mutta sitten alkoi vain yhtiön prössikurssi olla merkittävä asia.

    Sähkökatkojen suma on johtunut vain ja ainoastaan yhtiöitten ennakkohuollon lopahtamisesta.
    Kerroin jo aikanaan Tapani myrskyn yhteydessä hyvän esimerkin asiasta.
    Vanhan kotikyläni molemmin puolin on etelä-pohjois-suuntainen 20 kW linja metsän läpi. Pohjoispuolella on hiukan isompi metsänomistaja, joka on aktiivinen monissakin asioissa. Hän totesi että riskipuita on melkoisesti linjalla. Vaikeampi oli päästä Fortumilla sellaisen ihmisen puheille, jolla olisi ollut valta panna sinne metsurit. No ne metsurit lopulta tulivat ja tekivät hyvää työtä kyseisellä linjalla ja pistolla, joka tuli muuntamolle. Isäntä otti puut talteen oman metsurinsa kanssa, hankintakaupan lisukkeeksi.
    Sitten tuli Tapani ja puhalsi, tältä pohjoispuolen linjalta moto poimi kaksi puuta, jotka nojasivat lankaan, linjaa ei tarvinnut korjata.
    Eteläpuolen hyvin samanlaisessa maastossa olevaa linjaa rakennettiin uudelleen, toista viikkoa.

    Mihin tässä Fortum olisi tarvinnut näitä uusia valtuuksia. Ei mihinkään, halua toimitusvarmuudesta huolehtimiseen kyllä olisi tarvittu, mutta ei uusia valtuuksia.

    Jos mennään vielä vanhempaan aikaan. Tuota eteläpuolista linjaa (pohjoispuolista ei ollut) hoiteli aikanaan isä-ukko, sähköosuuskunnan nokkana. Hän käveli linjan syksyisin läpi ja merkkasi kaadettavat ja homma hoidettiin isäntien kanssa. Myrskyjen aiheuttamia katkoja ei ollut.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tuo LauriK:n kokemus on mielenkiintoinen siksi että tietooni tulleissa tapauksissa homma on aina alkanut pelittämään kunhan on päässyt läpi pyrogratiasta alimmalle työnjohtotasolle ja suorittavaan portaaseen. Tuollainen ammattitaidottomuus suorittavassa portaassa on uutta minulle.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    tervas tervas

    Samaa mieltä sähkötoimitusvarmuuden tärkeydestä. Keinot vain pitäisi saattaa tähän päivään. Ollaan tultu kauas 50-luvulla, jolloin sähkölinjoja rakennettiin talkoohengessä yhteisen hyvän eteen ja maatkin annettiin hyvässä hengessä.

    Sähkön toimittaminen on tuottavaa liiketoimintaa, en ymmärrä miksi metsänomistajien pitäisi talkoilla ja maksaa lystistä. Voitot kuittaa toinen sijoittajaryhmä. Vähintäänkin markkinahintaiset korvaukset odotusarvoineen pitäisi kilahtaa automaattisesti, kun toimitaan johtokadun ulkopuolella.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Myös johtokaduista kunnon korvaukset.

    Tosiaankin 50- ja 60-luvuilla talkoohenkeen oli perusteitakin. Sähköfirmat olivat kuntien omistamia yleishyödyllisiä laitoksia, jos joskus vähän voittoa tuli se käytettiin verkoston kohentamiseen. Nythän pörssiyhtiöillä on vain osingon jako mielessä.
    Aiemmin oli myös paljon kyläkohtaisia sähköosuuskuntia, niissä homma oli vielä enemmän talkoohenkistä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Hiluxmetsuri

    Sähköverkko on teollistuneen yhteiskunnan selkäranka ja eikä tämäkään keskustelu täällä etenisi sähköttä.

    Sähkön toimitusvarmuutta voidaan parantaa monin keinoin, mutta reunapuuston poisto johtoalueelta lienee yksi selkeimmistä ja kustannustehokkaimmista. Vaihtoehtona avolinjoille olisivat maakaapeloinnit, joiden kertakustannus on sitä luokkaa, että tuolla hinnalla raivailee melkoisen määrän linjojen reunuksia.

    Kuluttajan tilanne paranee sillä verkkoyhtiöitä velvoitetaan epäsuorasti parantamaan sähkönjakelun toimitusvarmuutta nostamalla katkosaikojen korvauksia. Verkkoyhtiölle tulee entistä kiinnostavammaksi raivata linjoja.

    Niinkuin aikaisemmin on todettu, sähköverkot ovat monopoliluonteista liiketoimintaa ikuisella pitoajalla. Metsänomistajan kannalta linja, joka menee maiden läpi, muodostaa siis ikuisen haitan ja korvauksen maa-alan käytöstä tulee myös perustua tuolle periaatteelle. Kertakorvaus ja pakkolunastus eivät ole tätä päivää.

    Isommilla jännitteilla sähkön siirto hyödyttää satoja tuhansia ihmisiä ja pienemmillä taas edunsaajia voi olla vain kylällinen.

    Mielestäni johtojen korvauksen pitäisi olla suhteessa verkkoyhtiön saamaan hyötyyn, toki ottaen huomioon metsänomistajalle aiheutuvan haitan.

    Metsuri motokuski

    Ainahan yleishyödyllinen rakentaminen ja kunnossapito aiheutaa korvattaavaa toimintaa. Niin tiet, kaatopaikat, lentokentät, taajamat ja jne. Jos jokaisesta toiminnasta halutaa ”Tanelin” mukaiset korvaukset niin mitenkähän ”Tanelin” ja muiden elinkustannuksille kävisi, Vois olla että raha loppusivat hyvin lyhyeen meiltä asukkailta. Eiköhän me jokainen makseta mm. sähkön linjansiirtomaksuja jo ihan tarpeeksi jotta nämä puusto ja muutkin linjojen korjaukset saadaan maksettua. Tärkeintä kuitenkin on mahdollisiman häiriötön sähkönsaanti. Myös minun metsän halki menee 110 kw linja ja eikä se nyt mitään suurempaa haittaa ole muodostanut. Reunapuita yhtiö saa kaataa kuinka paljon haluaa kunhan sähkö kulkee. Hyvä hirven passipaikka sitä paitsi.

    putte

    Taneli kiinnitti huomiota ihan oikeaan asiaan kyseenalaistaessaan linjakatujen korvauksien suuruuden. Ne ovat todella alhaiset, mitä verkonrakentajat tarjoavat ”listahintana”. Puuntuottajien edunvalvojilla ei ole ollut innostusta puuttua asiaan, joten kohtuullisen korvauksen saaminen jää puuntuottajan oman aktiivisuuden varaan.

    Jo olemassa oleva sähkölinja on jo olemassa eikä siitä aiheudu juuri muuta haittaa kuin kantohinnan alenema puuta myydessä. Muille harrastelijoille mahdollisesti aiheutuva hyöty on upea asia, mutta minä en puuntuottajana anna linjakatua verkonrakentajalle ilmaiseksi siitä ilosta, että hirvimies pääsee teurastamaan hirviä linjalle. Mielestäni hän saisi kustantaa tämän ilon omasta pussistaan.

    Metsuri motokuski

    Niinin putte. Ei minunkaan maille tehtyä sähkölinjaa ole tehty hirvimiehille. Sähkönsiirtoon se on tehty. Toisaalta yhtään sähkölinjaa ei tehdä huvikseen on se sen verran kallis investointi. Jos sitä voidaan käyttää hyväksi hirvimetsälläkin niin mikä ettei. Käyttäähän tietäkin monenlaiset kulkijat.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)