Keskustelut Metsänomistus Sähkölinjat myrsky- lumituho vapaiksi.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 84)
  • Sähkölinjat myrsky- lumituho vapaiksi.

    Mitäs raati on mieltä näistä sähköyhtiöiden ehdotuksista hakata johtoaukea 40-50 m leveäksi. Maksetaan puustosta esim päätehakkuu hinta + 6€ ,uudistamiskustannukset ja ehkä jonkinlaista odotusarvokorvausta. Saadaan sähkölinjalta myrsky- ja lumituhot pois. Mo saa halutessaan istuttaa lisäjohtoaukean uudestaan.

  • jyto

    Vahvoja muoviputkia käytetään myös kaapeleiden suojauksessa kallioisissa paikoissa.

    Kiirehtiminen ja säästäminen kaapelien asennusvaiheessa tulee aiheuttamaan tulevina vuosina paljon vikoja kaapeleihin ja tietysti pitkiä sähkökatkoja asiakkaille.

    Miten palstalaisten metsissä on huomioitu leimikoihin rajoittuvat sähköjohdot? Onko johdon vierestä jätetty metsä käsittelemättä vai onko sähköyhtiöltä saatu kaatoapua reunapuiden kaatoon? Myös leimikon järkevällä rajauksella voitaisiin johdoille kaatuvien puiden määrää pienentämään. Tässä tarvittaisiin mielestäni tiiviimpää yhteistyötä eri toimijoiden välille.

    Japine56

    Meillä talo taajama-alueella. Kaksi vuotta sähköyhtiö on puuhaillut. Yksityiskohtia en täysin tiedä muutettiin vasta alle vuosi sitten vakituisesti asumaan. Ilmoitus maakaapeloinnista tuli. Yksi ryhmä kävi lyömässä kepit. Toinen ryhmä kaivoi ojan. Kolmas ryhmä veti kaapelin. Neljäs ryhmä peitti ojan. Viides ryhmä kytki kaapelin. Yksi kaivinkoneryhmä vei kaivussa tulleet kivet pois. Vielä odotan tasoitusryhmää kun siihen kaapeliojaan upposin keväällä polvia myöten.

    Laskuissa näkyy.

     

    metsänkasvattaja

    miksiköhän  sähköyhtiöt  väittävät  että  maakaapelointi  tulee  kalliinmaksi kuin   ilmajohdot  mihin  se   perustuu  ?  joissakin  maastoissa  näin  varmaan  onkin mutta  ei  luulisi  sen  ojan kaivamisen  niin  hankalaa  olla  ja pitemmällä  ajalla   se kuitenkin  maksaisi  sen  takaisin  vai  mahtaako  olla   syynä että  tulisi  painetta  laskea  siirtomaksuja  kun  ei  voi  enää  vedota  huoltovarmuuteen

    Miikkam

    Pylväslinjan rakentaminen on huomattavasti nopeampaa kuin kaapelin kaivaminen. Eli eiköhän se hinta selittyne kaivukustannuksilla. Lisäksi tarvikkeetkin kalliimpia.

    metsänkasvattaja

    ei  kyllä  uskoisi  että  kaapelisyvennyksen  kaivuu on niin  arvokasta  nykykoneilla   edes   metsäautotien teko  johon  tulee  ojatkin  ole  kovin kallista  ilmakaapeloinnissa   maksavat  pylväätkin ja   miestyötä  on  varmasti  enemmän  hieman  tuntuu  yhtiöiden selitykset  kummilta

    Visakallo

    Eikö olisi mahdollista käyttää niin korkeita haruksilla varustettuja pylväsrakenteita, ettei puut ylettyisi johtimiin? Ei tarvittaisi mitään leveitä johtokäytäviä, periaatteessa ajouran leveys riittäisi, ja metsiä voisi hoitaa tai olla hoitamatta aivan normaalisti linjojen lähellä.

    Korpituvan Taneli

    Visakallon idea uusi ja tuore. Mikähän on tällä hetkellä 20 kV:n linjan keskimääråinen johtokorkeus? Tietääkö joku? Jos käytetään 11 m pylväitä, niin mäkisessä maastossa alin lanka ehkä minimissään 6 m korkealla. Pitäisi siis nostaa ainakin kolminkertaiseen korkeuteen. Tarvittaisiin teräspylväät.

    Tämäkään konsti ei eliminoi lankoihin jäätyvää lunta ja tuulen vaikutuksia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Yllättävää, ainakin minulle, oli kun salama oli lyönyt kahdesti maakaapeliin vaurioittaen se pintarakenteita. Varsinaista yllätyskatkoa ei kuitenkaan sähkönjakeluun tullut. Korjauskatko kuitenkin. Paikka oli laakea hiekkakangas, ympäristöään korkeammalla.

    Carunalle oli sattunut uusien muuntakoppien rakentamisessa paha hassi. Suunnittelija määritteli kyllä paikat ja sen että pitää olla vahintään niin ja niin paljon mursketta alla. Unohtui kertoa miten korkea kopin alusta pitää olla ympäristöön nähden, vertailukohteena olisi pitänyt olla esim viereinen tie tai pelto tai esim iso kivi. Nyt niitä on jouduttu nostelemaan ylöspäin etteivät huku veteen. Pahimmillaan on pitänyt nostaa, jopa metri. Siinähän pitää sitten jatkaa kaapeleita, kun ne kerran maasta päin tulevat.

    Carunalla ei myöskään näytä oleva mitään kiirettä vanhojen pylväslinjojen purussa. Homma keskeytyi yhtäkkiä kuukausi sitten, mahtoiko rahat loppua. Hommalla olisi merkitystä kun pylväitä on siunaantunut muutamille pelloille, kuin neuloja neulatyynyyn. Toki metsästäkin joutaa turhat rakennelmat pois.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    mehtäukko

    Leveillä linjahotuilla tuuli näköjään saa sellaisen vauhdin, että aina vaan uutta puuta näköjään kellistyy. Tiheässä kasvanut reunametsä ei ole kasvattanut kummoista juuripaakkua, joten tietyissä tilanteissa ötökän ruokapöytää tulee riittämään.

    isaskar keturi

    Tuohon alkuperäiseen aloitusviestiin ”Mo saa halutessaan istuttaa lisäjohtoaukean uudestaan.” muistutus, että maa on edelleen metsätalousmaata ja sitä koskee metsälaki ja sitä myötä uudistamisvelvollisuus. Siksihän tuo uudistamiskorvaus maksetaan.

    Yksi näkökulma näihin sähkölinjoihin näin ilmastopaniikin aikoihin on, että joidenkin tietojen mukaan Suomessa on noin 70 000 hehtaaria aukeaa metsissä linjojen takia. Keskimääräisellä puuston tilavuudella noilla kasvaisi 7 milj.kuutiota puuta eli niihin olisi sidottu nykyinen kivihiilen polton aiheuttama hiilidioksidipäästö.

    Taloudellinen näkökulma tähän hommaan on mielenkiintoinen. Olin kerran työnantajani edustajana voimalinjayhtiöiden järjestämässä kabinettitilaisuudessa, jossa vakuuteltiin riittävän leveiden johtokatujen tärkeyttä tuotannon vakaudelle ja jakelukorvausten minimoimiseksi sekä miten niiltä poistettu maanomistajan omaisuus (puut) korvataan. Voimayhtiöiden päähän ei vain tarttunut, että se alue, jonka he haluavat tuotantoaan varten, on myös tuotantopääomaa metsänomistajalle, joka sitten siirtyy vastikkeetta heidän bisneksen tekoon – yleensä tuotannon panoksilla on hinta. Vakuuttelu oli ihan saman suuntaista kun aikanaan eräs metsäyhtiö vakuutteli, miten hyväksi kantojen poisto on metsälle – sitähän alkoi melkein uskomaan, että kannon päällä olevat puut kannattaa antaa vaikka ilmaiseksi, että pääsee kantojen nostoon!

    Kyllä se on niin, että edeltävät sukupolvet on hoitaneet ne talkoot valtakunnan sähköistämiseksi – silloin kun se hyödytti isäntää itseäänkin. Nyt ei maata pitäisi tarvita ilmaiseksi luovuttaa monikansallisten yhtiöiden voitontavoitteluun – koskee voimayhtiöitä ja kaivosyhtiöitä.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 84)