Keskustelut Metsänhoito Sähkölinjan palauttaminen metsätalouteen

Esillä 7 vastausta, 81 - 87 (kaikkiaan 87)
  • Sähkölinjan palauttaminen metsätalouteen

    Paikallinen jakeluyhtiö maakaapeloi leveän (näyttää 15-20 -metriseltä) linjan. Tarkoitus olisi purkamisen jälkeen metsittää linjakäytävä uudelleen. Kuuselle tai koivulle sopiva peltomainen maapohja.

    Asiassa askarruttaa linjan alla oleva läpipääsemätön miehen korkuinen pajukko juuristoineen. Ja lisämausteena vielä erittäin tiivis vattu+heinäryönä. Millä vehkeellä/aineella/menetelmällä tuon reilun hehtaarin alan maapohjan saisi edes jonkinlaiseen istutuskuntoon?

  • Visakallo

    Juuri niin kuin Lasse kertoi.
    On aivan eri juttu osua isoon korkeajännitekaapeliin kuin johonkin paikalliseen talojohtoon.
    Siinä kun voi pimentyä kokonainen taajama ja puoli pitäjää samalla.

    Tolopainen

    Näitä 20 k voltin kaapeleita ei taida kovin paljon olla maaperässä haja-asutus alueilla vielä. Eikä kaupunki-ja tehdasalueella kukaan ala kaivaa ilman, että kaapelit merkitään. Noiden 20k- voltin kaapeleiden upottaminen maahan haja-asutusalueille on suuri turvallisuusriski jossain vaiheessa, kun aikaa kuluu ja kaapeleiden paikat unohtuu. Maaseudulla on nykyisin melkein joka tilalla oma kaivinkone, kaapelin katkojia riittää.

    Rane

    Kaadoin kerran puun tämmöisen muuntajamökin päälle.Katto piti uusia mutta se ei mennyt niin ruttuun että koneisto olisi särkynyt.Kyselin Eltelin asentajalta että olisiko siitä saanut sähköiskun kun siellä on kymmenien kilovolttien jännitteet sisällä niin hän sanoi ettei siitä sähköiskua olisi tullut mutta se pamahtaa niin kovasti että housupyykki on realistinen vaara.

    Visakallo

    Kyllähän niitä korkeajännitelinjoja on haja-asutusalueiden metsä- ja peltomaissa sekä teiden varsissa kaivettuina jo tuhansia kilometrejä, ja työ jatkuu koko ajan, koska sähkömarkkinalaki niin vaatii.
    Yksi vaara kaapelille on myös routavaurio, joka syntyy esim. enemmän ajetun ja upottaneen ajouran kohdalle.
    Valitettavasti maakaapelilinjoja ei ole mitenkään merkitty maastoon, joten on täysin mahdotonta niitä myöskään aina varoa.
    Ilmeisesti maksua vastaan voi saada jonkinlaiset alueen kaapelikartat ennen kaivuun- tai puunajon aloittamista.
    Metsänhodolle ja -hakkuille kertyy siten jatkossa lisäkustannuksia joita ei kukaan korvaa.
    Vasta myöhemmin ilmenevän routavaurion aiheuttajan selvittäminen ei aina liene kovinkaan yksinkertaista.

    Timppa

    Nyt olen kyllä Puuntakusen kanssa eri mieltä. Kyllä sähkölinjojen kaapeloinnista on metsänomistajille suurta hyötyä. Ei tarvitse varoa linjan vierimetsiäkään. Tosi suuri etu on se, etteivät ilmalinjat ole häiritsemässä lastausta.

    Ainoa haitta on se, ettei enää tarvita puupylväitä. Onneksi niitä menee vielä noihin ”hiekkamaihin”, joissa ei ole kaatuvia puita. Ja Italiaankin.

    Metsäkupsa

    Sähköjohdot maansisään ja vapautuneet ilmajohtolinjat metsää kasvamaan.Maajohtojen kaivajat tuppaavat jättää tienlaitoihin ja metsään kivisadon maanpäälle haitoiksi,ovat myös rumamasti törrölään.Maisemointi pitäisi sisällyttää urakkaan,maisemoivat ,jos maanomistaja panee ehdoksi suostumukselleen,eikä valituksella viivästytä siirtokaapelin asennusaikataulua.

    Visakallo

    Timpan kertomat edut ovat täysin kiistattomat, siitä ei tässä olekaan kysymys, vaan tulevista ongelmista, joita on myös väistämättä edessä.
    Vasta jatkossa näemme tarkemmin, miten nämä kaapeliasiat menevät metsänomistajien osalta.

Esillä 7 vastausta, 81 - 87 (kaikkiaan 87)