Keskustelut Metsänhoito Sähkölinjan palauttaminen metsätalouteen

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 87)
  • Sähkölinjan palauttaminen metsätalouteen

    Paikallinen jakeluyhtiö maakaapeloi leveän (näyttää 15-20 -metriseltä) linjan. Tarkoitus olisi purkamisen jälkeen metsittää linjakäytävä uudelleen. Kuuselle tai koivulle sopiva peltomainen maapohja.

    Asiassa askarruttaa linjan alla oleva läpipääsemätön miehen korkuinen pajukko juuristoineen. Ja lisämausteena vielä erittäin tiivis vattu+heinäryönä. Millä vehkeellä/aineella/menetelmällä tuon reilun hehtaarin alan maapohjan saisi edes jonkinlaiseen istutuskuntoon?

  • Jätkä pätkät

    Rehevillä ja heinittyvillä alueilla, samoin kuin pajun valtaamilla uudistusaloilla kemian käyttö on järkevää ja edullista.
    Esim pellonmetsitysalueella, jossa on kynnetty kolmisiipisellä auralla istutuspalteet, voidaan suorittaa istutuskesänä joko laikku – tai kaistalekäsittelynä heinäntorjunta.
    Nykylääkkeet ovat biohajoavia ja niitä käytetään jopa leipäviljaan pari viikkoa ennen puintia, joten ne ovat terveellistä lisäainetta vaikka juomavedessä.
    Ulva – ruiskulla ainemenekki on todella vähäinen, eikä työ rasita käyttäjää.
    Lisäetuna on, että myyrät ja sorkkaeläimet pysyvät naapurin kaistalla kasvinsuojeluaineita käytettäessä.
    Niitä voi aivan hyvin nimittää ympäristönsuojeluaineiksi.
    Jees-mies voisi pähkäillä sitä, miten pärjätä taimien kanssa, jos niitä ei ole lainkaa käsitelty suoja-aineilla.

    jees h-valta

    Puuki oikeilla linjoilla ja tuota juuri tarkoitinkin. Jätä pätkät kyselee outoja taimien käsittelystä?
    Ei ainakaan minulla lehtipuun taimia ole käsitelty mitenkään ja kuusilla ja männyillähän on jo taimitarhalta tukkimiehentäin suojamyrkky.

    Uppo

    Onko maakaapeli kaivettu kuinka syvälle. Eli haittaako mahdollista maanmuokkausta jatkossa?

    Gla

    Tässä tapauksessa kaapeli vedetään eri reittiä kuin vanhan ilmajohdon linja oli. Ala siis vapautuu metsätalouden käyttöön ilman rasitteita. Yleisellä tasolla kysymys on kuitenkin kiinostava. Itse ajattelen niin, ettei maakaapelin linjaa pitäisi metsittää, vaan se pitäisi säilyttää avonaisena. Voi olla, että olen väärässä, mutta jotenkin vaan tuntuu oudolta, jos tukkipuun alla menee voimavirtakaapeli. 70 cm syvyyden olen jossain papereissa nähnyt, mutta syvyyteen saattaa vaikuttaa, kuinka suuresta kaapelista on kyse. Juuristo ei tuonne saakka ulotu, mutta tuulenkaadon jäljiltä peitesyvyys jää aika pieneksi. Ilman tällaista muokkaus tuskin suoraa uhkaa aiheuttaa, mutta ojituksen teko on jo eri asia. Vaikka ojan pohja ei kaapeliin ulottuisikaan, peitesyvyys jää ainakin olemattomaksi. Lisäksi urakoitsija noita kaapeleita tiukalla metrihinnalla kaivelee. Jos eteen osuu isompi maakivi, kierretäänkö se, ammutaanko se tai kaivetaanko kivi ylös, vai vedetäänkö kaapeli tuo yli, jolloin peitesyvyydeksi jää tuossa kohdassa esim. 30-40 cm?

    Nimetön

    Mitä minä olen käytännössä kaapelin maahan kaivamista seurannut niin ohjeena on se 70cm syvyys ja isommat kivet kierretään ja kalliohon ammutaan ja kivet jotka koneella nousee nostetaan ylös. Kaivinkoneen auralla jos kaapelia vedetään maahan ja jos auraa joutuu etenemisen helpottamiseksi heiluttaan niin usein kaapeli jää tuon 70cm yläpuolelle, riippuu tietystikkin koneen kuljettajasta ja valvonnasta.
    Yllättävää oli ettei kaapelia maastoon merkitty mitenkään, ainoastaan maantien alitus kohdassa minä huomasin että kaapeli oli hyvin heikosti merkitty ja varmaan senkin merkin vesakonniittäjä on jo vetänyt nurin.

    Ammatti Raivooja

    Tulee siihen varmaa se huomiomuovinauha muutaman kymmenen sentin syvyyteen.

    Nimetön

    Huomionauha tuli kaapelin yläpuolelle hyvin vaihtelevalle korkeudelle, yhessä ojan alituksessa huomionauha jäi jopa näkysälle. Minun maalla kaapelia menee salaojitetullapellolla 700m matkalla ja ei ainuttakaan muuta merkkiä kuin se keltanen huomionauha maassa. Kartta mikä kaapelin paikasta minulla on niin kartta piirrettiin etukäteen pitkällä viivottimella ja kaivuun yhteydessä paikkaa muutettiin suunitelmasta huomattavastikkin pariin otteeseen. Rasitteena tilalla kaapeli on seuraavallakin tilanomistajalla mutta tieto kaapelin paikasta siinä vaiheessa on hyvin hatara.

    Hyöteikkö

    Eikööhän sähköyhtiöille ole ihan rutiinihommaa maakaapelien ja vikakohtien paikallistaminen.

    Rane

    Nämä kaapelit on kyllä yleistyvä riesa.Kylälle on vedetty sekä sähkö että kuitukaapelit samassa yhteydessä kuin viemäriverkkokin.
    Muutaman vuoden tuli kyntäessä sitä merkkausnauhaa auran mukana esiin eikä ne kaapelitkaan ole liian syvällä.
    Ja ajan kanssa ne kaapelin paikat vaan väkisellä unohtuu.
    Esimerkiksi tavanomaisista viljelytoimista jankkurointi alkaa olla riskirajoilla kaapelipelloilla.

    Visakallo

    Maakaapeloinnin ansiosta myrskyistä aiheutuvat sähkökatkot kyllä vähenevät, mutta kaivamisista ja routavaurioista aiheutuneet taas vastaavasti lisääntyvät. Kyllähän nekin korjattua saa, mutta se ottaa yleensä enemmän aikaa.
    Aika huonosti tuntuu kaapelien sijainnit olevan tiedossa niilläkin, jotka ovat jatkuvasti niiden kanssa tekemisissä.
    Viime keväänä oli meilläpäin hyvin kalpeita miehiä työmaalla, kun sähköyhtiön kaapelia maahan kaivavan koneen kauha oli käynyt vain 10 cm päästä valtakunnan tärkeimmästä tietoliikennekaapelista!
    Aivan vieressä oleva paillisen asutuksen ja teollisuuden kaapeli sen sijaan katkesi ja koko päivähän siinä sen korjauksessa taas hupeni.
    Voi vain kuvitella mitä olisi tapahtunut jos se toinenkin kaapeli olisi mennyt poikki!

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 87)