Keskustelut Metsänhoito Sähkölinjan palauttaminen metsätalouteen

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 87)
  • Sähkölinjan palauttaminen metsätalouteen

    Paikallinen jakeluyhtiö maakaapeloi leveän (näyttää 15-20 -metriseltä) linjan. Tarkoitus olisi purkamisen jälkeen metsittää linjakäytävä uudelleen. Kuuselle tai koivulle sopiva peltomainen maapohja.

    Asiassa askarruttaa linjan alla oleva läpipääsemätön miehen korkuinen pajukko juuristoineen. Ja lisämausteena vielä erittäin tiivis vattu+heinäryönä. Millä vehkeellä/aineella/menetelmällä tuon reilun hehtaarin alan maapohjan saisi edes jonkinlaiseen istutuskuntoon?

  • Metsuri motokuski

    Mitä pahaa nyt tuon myrkyn käytössä on ? Jos maajussit ajavat peltoihin kymmeniä litroja vuodessa / tila ja sen jälkeen me syömme pellon tuotoksen niin mikä ettei sitä johonkin vanhan sähkölinjan alle voi käyttää. Jos näin pääsee helpommalla ja tuollaisen tilkun saa kasvukuntoon niin minä ainakin lotraisin myrkyn pajukkoon.

    Ymmärrän myös jessen ajatuksen että hänellä on useampia hehtaareja vanhoja peltoja metsitettävänä ja niissä haapa kasvaa erinomaisesti ilman myrkytystäkin. Voihan olla niin että aloittajan alueella haapa menee kattilaan joten eihän sitä silloin kannata kasvattaa. Jos kuusi tai koivu on ne puulajit jotka tulevat kyseeseen ja myrkyllä saadaan hyvä kasvupohja aikaiseksi niin ei muuta kuin ruisku käyttöön.

    jees h-valta

    Ensinkin koivu käy aivan verrattoman yhtä hyvin eikä tarvitse myrkkyä avukseen kuten ei haapakaan. Ja sen kuusen saa sinne lehtipuun alle ilmaiseksikin ettei tarvitse tehdä noin per…een tyhmää touhua.
    Siellä missä on maa on myös juomavetemme että älkää ny olko täysiä idiootteja sentään.

    Gla

    Jees: ”Huomautan muuten että SUURET eli metsäyhtiöiden taimetusaloilla ei käytetä glyfostaattia.”

    Eikä niiden uudistusalat keskimäärin ole sähkölinjojen metsittämisiä. Mutta kun metsäyhtiöiden pinta-alat lienee jossain kymmenien tuhansien hehtaarien suuruusluokassa/firma, meistä tuskin kukaan osaa sanoa, paljonko nuo glyfosaattia käyttää.

    Gla

    AR: ”Mutta tuleeko nimenomaan juurikääpä niihin alle 5 centin kantoihin, jotka kasvavat sivuoksista vai lahoavatko ne muihin hajottajiin?”

    Tuo on hyvä kysymys. Koska uudistusalan taimen saadessa lahovian, kyse on kymmenien vuosien mittaisesta vahingosta, jota ei voi korjata kuin päätehakkuulla ja puulajin vaihdolla. Siksi mielestäni kannattaa pelata varman päälle ja välttää 1-5 cm kantojen aiheuttamaa riskiä.

    harrastelija

    Tuosta juurikäävästä saisi varmaankin oman ketjunsa, mutta täytyy sanoa, ettei se näillä selkosilla ole kovin ajankohtainen ongelma – ainakaan vielä.

    Yksi v****maisimmista asioista nuorena pokasahalla oli kun joutui tyveämään lahoa kuusta 🙁 Ensinnäkin jo tyvestä näki kaadettaessa kuinka ruskeaa purua alkoi tulla.
    Sitten piti kokeilla pienin välein, että josko puru alkaisi kirkastua. Se oli kovin turhauttavaa kitkutusta.
    Joskus muutaman kokeilun jälkeen menin latvapäähän ja sieltä sitten mittailin 2 m:n pöllejä tyveen päin – kunnes puru taas meni ruskeaksi.
    Siinä tuli tehtyä jonkin verran kiroilun syntiä!

    Silloin puhuttiin lahopuusta ja kuusella oli sellainen ominaisuus, että jos oli jostakin syystä vioittunut, niin lahottaja iski.
    Joissakin tapauksissa puhuttiin maannousemasta, joka oli vähän eri juttu.

    Mänty ei ollut niin herkkä ottamaan lahoa vaikka oli vioittunutkin.

    Ammatti Raivooja

    Entäs teiden laidat missä niitetään kuusia? Monta kymmenentä metriä teiden laidasta kannattaa jättää istuttamatta varmuuden vuoksi kuuselle?

    jees h-valta

    Glalle noista isojen firmojen glyfon käytöstä. En sitten tiedä mikä moraali on isojen firmojen edustajilla noin piiripäälliköiden tasolla ja alaspäin mutta kysyessäni asiaa yhden, tällä hetkellä ehkä suurimman, eli M-Groupin ison, kymmenien hehtaarien kuusiuudisalan reunalla, ainakin tämän piirin päällikkö hämmästyi kun kysyin glyfostaatin käytöstään. Ei kuulu kuulemma ollenkaan hoito-ohjelmaan . Tarvettakaan ei olisi koska hyvä kääntömätästys turvaa kuusen alkuun lähdön. En myöskään UPM:n alalla, joka on metsänaapurini, ole nähnyt pruuttamiestä vaikka uudisalaa ja heinikkoa on. Sieltäkin näyttää aivan hyvin männyn taimet nousevan kohta hirven sapuskalistalle. Jos sitten käyttävät eivät ainakaan sellaista mainostele. Kertaakaan myös heidän taimetusinfoissaan ei myrkyn käyttöä ole ehdotettu.

    Pete

    Kemiallinen torjunta ei metsäyhtiöiden metsissä ole tarpeen
    – yhtiöiden metsät ovat karummilla pohjilla
    – yhtiöillä ei ole peltoja joita tarvitsisi metsittää
    – yhtiöt pyrkivät toimimaan tehokkaasti ja oikea-aikaisesti
    – metsät kasvattetaan täyspuustoisina päätehakkuuseen

    Varmasti yhtiöidenkin metsissä olisi käyttökohteita siellä täällä, mutta ne ovat jo aikaa sitten alistuneet hysteerisen ympäristöliikkeen painostuksen alle ja ymmärrän sen hyvin. Onneksi olen isäntä omissa metsissäni, ainakin toistaiseksi, vaikka Jeesmies ja hänen hengenheimolaisensa varmasti pitävät oikeutenaan tulla päsmäröimään minun mailleni.

    Jeesmieheltä tämä juurikäävän esiinottaminen tässä yhteydessä osoittaa taas miten ideologia pyhittää keinot. Tuollaisilla pohjilla juurikääpä ei ole ole minkäänlainen ongelma, mutta sitkeällä jankkaamisella saa tietysti viimeisen sanan ja sehän taitaa olla se tarkoitus ja tyydytyksen tuoja.

    jees h-valta

    Pete siis jatkaa metsäammattilaisten pyhää allianssia että tarkoitus pyhittää keinot. Niinhän sitä on mhy:kin tehneet ihmisten metsissä päästäkseen vain helpolla. Ympäristö-tai muistakaan ”turhista” arvoista viis veisaten.

    Pete

    Niin siinä mielessä koitan olla tarkkana, että mietin aina miten pääsen tavoitteeseen eli tarkoitukseen mahdollisimman kustannustehokkaasti. Ja kun tavoitteet ovat korkealla, niin panostuksiakin voi sitten tehdä hyvän harkinnan jälkeen. Jos uudistusala on poikkeuksellisen paha vesakoitumaan (HArjavallssa näitä ei ole), niin sitten levitetään vaikka kerran kiertoajassa laillisesti glyfosaattia ja otetaan Jeessin haukat vastaan 🙂

    En näe omassa metsätaoloudessani yhtymäkohtia keskimääräiseen metsä-ammattilaisten suorittamaan kuin osaksi. Valitettavasti metsä-ammattilaisten jäljiltä metsät ovat usein jokseenkin huonossa tilassa, taimikot hoidetaan liian myöhään ja niihin jää liiallinen lehtipuusekoitus. Jättöpuita jätetään mielestäni liikaa tai ainakin vääriä sellaisia ja vääriin paikkoihin. Metsä-ammattilaiset ovat myös kritiikittömästi ottaneet energiapuuharvennuksen osaksi hoito- tai pikemminkin hoitamattomuusketjua. Kyllä se on Jeessi niin, että ns. metsä-ammattilaisten ohjaama metsätalous tai ainakin sen lopputulos on lähempäni sinun metsätalouttasi kuin minun.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 87)