Keskustelut Tekniikka Sähköisen palvelun ongelmia

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 80)
  • Sähköisen palvelun ongelmia

    Käytössämme ovat verkkopankit, pankkikortit, metsaan.fi, metsäyhtiöiden vekkopalvelut, Omakanta, Kela, jne. Kaikki toimii yleensä hyvin, jos käyttäjä itse pystyy tunnistautumaan palveluihin salasanoillaan, pankkitunnuksillaan tai muulla sähköisellä tavalla. Ongelmat alkavat, jos käyttäjä tulee kykenemättömäksi tunnistautumaan tai ei korkean ikänsä tai muun syyn takia omista pankkitunnuksia, älypuhelimia, tms. välineitä. Toisen tunnusten käyttö on lain mukaan rikos, vaikka niiden omistaja olisi sillä kertaa antanut siihen luvan. Tämän takia oikealla tavalla laadittu edunvalvontavaltakirja on muuttunut entistäkin tärkeämmäksi. Aina sellaisen henkilön löytäminen nykypäivänä, joka tehtävään suostuu, ei aina ole kovin helppoa.

    Yksi pieni arkipäivän esimerkki: 93v. mummelille tuli keskussairaalasta kirje, että pitää ennen tukimuksiin saapumista täyttää Omakannassa esitietolomake. No, kun ei ole mummelilla pankkitunnuksia eikä tietokonetta. Soitto keskussairaalaan. Sanottiin, että tässä tapauksessa vielä tällä kertaa voivat ottaa esitiedot vastaan vasta sairaalaan saapuessa. Olisihan sen lomakeen toki voinut laittaa mukaan siihen kutsukirjeeseen kuten ennenkin, mutta säästöhän se on pienikin säästö!

     

  • jees h-valta

    Niin, ja sattuu mitä sattuu  niin jokaiselta se henki aina lähtee. Mutta se mitä tuossa varoiteltiin oli ettei välttämättä puoliso ole se paras vaihoehto. Kun monasti ollaan aika saman ikäisiä. ja saattaa olla että molemmat joutuu esim. vakavaan kolariin niin hoitaa siinä sitten. Nuorempaa, esim. jälkipolvea tai vastaavaa kehiin.

    Koivunkaataja2

    Minulla  on puolisoiden kesken testamentti jaedunvalvontavaltakirja-

    Yksi huomio  tästä ,ettemme voi tehdä kiinteistökauppa,koska lähisukulaisuus aiheuttaa eturistiriidan.

    Jean S

    Näiden papereiden kanssa ongelma on juuri se, että kriittisessä tilanteessa tarvitaan jokin oman ja puolison perillispiirin ulkopuolinen henkilö, jonka kanssa ei ole mitään yhteistä omaisuutta. Hänet voi sitten laittaa varavaltuutetuksi. Harvalta tällainen luotettava henkilö nykyisin löytyy.

    Avioehdon kanssa tulee pohdittavaksi tasinkosaannon verovapaus.

    Keskusteluun toisen ihmisten verkkopankkitunnuksien käytöstä en osaa asiaan perehtymättä ottaa kantaa. Tuntuisi vähän oudolta, että kyseessä olisi esimerkiksi maksuvälinepetos, jos verkkopankkitunnuksien käyttäminen perustuisi esimerkiksi kirjalliseen valtakirjaan. Näin voi toki silti olla.

    harrastelija

    kk2: ”Yksi huomio  tästä ,ettemme voi tehdä kiinteistökauppa,koska lähisukulaisuus aiheuttaa eturistiriidan.” ???

    Vaimoni teki ja seurasi työkseen testamentti ja edunvalvontaa. Olemme tehneet molempia ja onneksi ei ole vielä ollut niille käyttöä. Mutta eihän vara venettä kaada! Annelin linkit ovat ”täyttä jautaa” – kuten aina 🙂

    Sensijaan yhteiskunta näyttää mielellään hoitavn nämä asiat, ellei henkilö osaa / ehdi itse hoitaa. Aikamoinen soppa oli tulla yksinäisen  setämiehen asioiden järjestelyistä, mutta onneksi ehdittiin väliin. Viran puolesta nimittäin kyllä löytyy edunvalvoja ja sen jälkeen omaiset ovat ulkona!

     

    mehtäukko

    Joo, paperit on varahenkilöineen. Vähän ”vieraalta” asia aluksi tuntui, mutta ei auta aprikointi. Velipojan appi kun dementoitui eikä asioita ollut hoidettu, nyt riittää ryvitystä.

    Visakallo

    Jean S: ”Keskusteluun toisen ihmisten verkkopankkitunnuksien käytöstä en osaa asiaan perehtymättä ottaa kantaa. Tuntuisi vähän oudolta, että kyseessä olisi esimerkiksi maksuvälinepetos, jos verkkopankkitunnuksien käyttäminen perustuisi esimerkiksi kirjalliseen valtakirjaan. Näin voi toki silti olla.”

    Ongelma onkin siinä, kun niillä verkkopankkitunnuksilla tunnistaudutaan kaikkiin muihinkin palveluihin. Esimerkiksi Omakannassa olevat terveys- ja reseptitiedot ovat monesti niitä, mitä kaikkein nopeimmin tarvittaisiin, jos lähipiiriin kuuluvalle tapahtuu jotain äkillistä terveyteen ja mahdollisiin lääkkeisiin liittyvää. Lain mukaan toisen tervystietoihin ei saa mennä läheisinkään omainen tai henkilö.  Jos taas verkkopankkitunnuksia ei ole, sinne ei kyllä pääse asianomainen itsekään. Jos tehdään valtuutus, sen oikean muodon kanssa pitää olla erityisen tarkkana, jotta minkään palvelun käytön kanssa ei tule myöhemmin juridista ongelmaa.

    Tolopainen

    Minä en ala  tuohon edunvalvonta bisnekseen ollenkaan. Omaisuudesta voi luopua riittävän ajoissa eikö mitään jakopäällikköä tarvita. Kaikki omaisuus jakoon, kun mittarissa on 70v ja sitä rataa. Vuokralla voi asua ihan mukavasti mitään ei tarvitse omistaa.

    A.Jalkanen

    Tolopaisenkin kannattaa jättää itselleen sen verran että saa hoitomaksut hoidettua.

    Visakallo

    Tolopainen meinaa sitten seilata nelisen vuotta ihan hyvällä tuurilla. Seisemänkympin jälkeenkin voi elämää olla vielä jäljellä neljättäkymmentä vuotta, eli ememmän kuin monen ihmisen työhistoria. Kannattaa nyt sentään jotain eläkkeen jatketta itselleen järjestää, jos vaikka eläkefirma keikahtaisi kuten Jenkkilässä aikoinaan kävi. Katsoit varmaan joku vuosi sitten sieltä sen ”Eläkeläisten tehdas” ohjelman?

    Tolopainen

    Paljon halvemmalla pääsee kun on vain pelkkä eläke, kyllä se riittää hoitomaksuun. Ei eläkkeenmaksu lopu vaikka tekee omaisuuden jaon lahjakirjalla.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 80)