Keskustelut Tekniikka Sähköisen palvelun ongelmia

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 80)
  • Sähköisen palvelun ongelmia

    Käytössämme ovat verkkopankit, pankkikortit, metsaan.fi, metsäyhtiöiden vekkopalvelut, Omakanta, Kela, jne. Kaikki toimii yleensä hyvin, jos käyttäjä itse pystyy tunnistautumaan palveluihin salasanoillaan, pankkitunnuksillaan tai muulla sähköisellä tavalla. Ongelmat alkavat, jos käyttäjä tulee kykenemättömäksi tunnistautumaan tai ei korkean ikänsä tai muun syyn takia omista pankkitunnuksia, älypuhelimia, tms. välineitä. Toisen tunnusten käyttö on lain mukaan rikos, vaikka niiden omistaja olisi sillä kertaa antanut siihen luvan. Tämän takia oikealla tavalla laadittu edunvalvontavaltakirja on muuttunut entistäkin tärkeämmäksi. Aina sellaisen henkilön löytäminen nykypäivänä, joka tehtävään suostuu, ei aina ole kovin helppoa.

    Yksi pieni arkipäivän esimerkki: 93v. mummelille tuli keskussairaalasta kirje, että pitää ennen tukimuksiin saapumista täyttää Omakannassa esitietolomake. No, kun ei ole mummelilla pankkitunnuksia eikä tietokonetta. Soitto keskussairaalaan. Sanottiin, että tässä tapauksessa vielä tällä kertaa voivat ottaa esitiedot vastaan vasta sairaalaan saapuessa. Olisihan sen lomakeen toki voinut laittaa mukaan siihen kutsukirjeeseen kuten ennenkin, mutta säästöhän se on pienikin säästö!

     

  • MJO

    Siinä vaiheessa pitäisi sukupolvenvaihdokset olla tehtynä, kun ei metsäverkkoon enää pääse.

    Visakallo

    Ei se aina ole se vanhuus, joka voi viedä toimintakyvyn. Varmasti jokainen meistä tuntee äkillisesti vammautuneita tai sairastuneita henkilöitä, joilla on ogelmia selviytyä meille terveille helpoista asioista.

    MJO

    Eiköhän metsäverkko asiat ole melko pieni ongelma. Aika pitkään on selvitty ilman. yleensäkin liikuntakyvyttömälle nämä sähköiset palvelut ovat pikemminkin pelastus, kuin rasite.

    Metsäkupsa

    Onko kukaan palstalainen tehnyt edunvalvontavaltakirjan ja minkä lainen,itse olen ajatellut semmoisen tehdä.Miten olisi syytä menetellä,kun tulevaisuutta ajatellen ,jos en ole syystä tai toisesta kykenevä asioita hoitaamaa,ettei maisraatti ole määräilemässä.Eli mielisin sellaista laajaa edunvalvontavaltakirjaa,jolla valtuutettu voi tehdä vapaasti tehdä  esim.puukauppaa tai myydä tai ostaa kiinteistöjä ym. Onko tälläinen mahdollista ilman maisraatin holhousta/lupaa.Olen ajatellut niin,että valtuutettu ja jos hän on estynyt,niin sitten on nimetty varalle henkilö.

    Visakallo

    Minulla on Metsäkupsan kanssa aivan sama ajatus menossa. Hyviä käytännön neuvoja kaivattaisiin!

    A.Jalkanen

    Edunvalvoja määrätään maistraatissa ja sitä haetaan vasta sitten kun itsellä on toimintakyvyn menetys lähellä tai jo mennyt, eli hakemiseen tarvitaan valtakirja ja lääkärintodistus. Valtuutuksen vahvistamisen jälkeen edunvalvoja pääsee vasta työskentelemään. Valtuutus tehdään ja allekirjoitetaan todistajien läsnäollessa  ’pöytälaatikkoon’ valmiiksi odottamaan tarvetta. Vähän samaan tapaan kuin testamentti. Malleja löytyy varmaan netistä, mutta siihen saa laittaa ne yksityiskohdat eli sen laajuuden kuin on tarpeen ja mitä haluaa. Laajempi on varmaan parempi kuin suppea. Mieluummin aiemmin kuin myöhemmin tehtynä. Jo huomenna voi meistä kuka tahansa joutua onnettomuuteen, joka invalidisoi täysin.

    Tämän lisäksi voi tietenkin antaa jo järjissään ollessaan muita valtuutuksia, joko asia- tai tapauskohtaisesti.

    Yleisiä neuvoja:

    https://www.studio55.fi/hyvinvointi/article/oikeusoppinut-ala-valtuuta-puolisoa-edunvalvojaksi/133116

    Kaksi mallia:

    https://geriatrinenkeskus.files.wordpress.com/2016/04/malleja_edunvalvontavaltuutus_muistiliitto.pdf

    Visakallo

    Kiitos jälleen Anneli! Sinä ja Metsäkupsa, ja taisi siellä olla Metsänmies ja Jätkäkin, jotka ymmärsitte aloitukseni oikein.

    Metsäkupsa

    Samoin kiitokset  Annelille linkistä.Olen asiaa itsekseni pohtinut ja nyt kyllä kuluvan vuoden aikana tullaan asia hoitamaa.Samalla sattui sopivasti tämä avattu ketju,jossa sivuttiin näitä edunvalvonta asioita.

    hatelo

    Edunvalvontavaltakirja on aivan ehdoton ja sellainen tulisi löytyä jokaiselta, jolla on yhtään omaisuutta. Nuorellakin iällä voi sattua vaikka mitä yllättävää esim. liikenneonnettomuus tai aivoverenvuoto. Meidän perheeltä löytyy kaikki; keskinäinen testamentti, molemmilla edunvalvontavaltakirja ja avioehto. Halpoja papereita antamaansa turvaan ja hyötyyn nähden. Ikinä ei tiedä mitä sattuu.

    Visakallo

    Hatelo kirjottaa täyttä asiaa! Näissä vähän vakavemmissa aiheissa asialliset kirjoittajat erottuvat heti suunsoittajista.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 80)