Keskustelut Tekniikka Sähköinen ketjunteroitin

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Sähköinen ketjunteroitin

    On kertynynyt yli tusinan verran tylsiä,jotkut maakontaktista,vänkäristä,kivistä,jotkut vaan laiskuuden johdosta tylsiä.Olisiko tuommoisesta teroittimesta apua ?Pitääkö joka hampaalle ketju lukita ja vapauttaa vai onko jotakin automatiikkaa auttamassa ketjun siirtelyssä.Tuleeko ketjut teräviksi,palaako hampaat pilalle?

  • Jätkä

    Ketjua, jonka kouruhampaiden ulkopinta on vaurioitunut niin, että siinä näkyy vaurio tai naarmut, ei kannata alkaa kunnostamaan. Terävänä pysyminen edellyttää sitä, että kovakromi on ehjä.

    Halpakin teroitus-smirkeli toimii auttavasti. Ensin ketjulle sopiva säätö tehdään huolellisesti. Sitten smirklataan hammas, joka sitä kaipaa eniten, taikka on lyhin. Käytännössä kannattaa kerralla ottaa melko vähän, sekin kolmella lyhyellä painalluksella. Ketjua ei tarvitse lukita, leikkuuhammas aettuu aina toppariin, joka on säädettävä. Merkkaa aloitushammas tussilla. kun kierros on tehty, laikka käännetään toisen puolen hampaita varten.

    Smirklaa lyhyin painalluksin, niin hammas ei kuumene ja karaistu hirmu kovaksi.

    Purupiikki täytyy madaltaa erikseen viilalla.

    tamperelainen

    Tyhmä kysymys,mutta onko niissä joku syvyysrajoitin,että ei laikka ota liika syvältä.Toisinsanoen voiko noilla sähköteroittimilla pilata ketjun ?

    oksapuu

    Yleensä kuivalla laikalla poltetaan teräketju kovaksi, siniseksi, pilalle…

    harrastelija

    Teräsmirkeli on hyvä ja näppärä peli. Katselin Puuilossa ko vehjettä, hinta 29 €. Kysyin myyjältä, että näitä kukaan ostanut? Myyjä vastasi, että he tilasivat 250 kpl:een erän ja nyt on toinen erä menossa.

    Ostin laitteen ja tein kehikon, jossa smirkeli oli seisomakorkeudessa. Minulla oli silloin ketjusahalla katkaiseva klapikone ja paikallaan teroitus oli hankala, mutta ketjun sai irti suht. helposti. Ketjun hammas ei pala sopivalla teroituksella.

    Teroitus menee kuten ”jätkä” edellä kertoi. Laikka toppaa sopivasti hampaan juureen. Tauolla on nätti teroitella tylsiksi menneitä ketjuja. Motoketjun teroittajalla on vähän kalliimpi kone 🙂

    Jätkä

    Syvyyden voi säätää mieleisekseen. Korostaisin sanaa säätö, enne kuin alkaa smirklailemaan, Minulla kone on pultattuna työpöydän kulmaan ja istuskelen tuolilla smirklaillessani, omaan käyttöön tosin viilaan…

    reservuaari-indeksi

    Suosittelen lämpimästi! Itselläni kaksikin konetta (eri osoitteissa). Molemmat toimivia vaikka halpismalleja- Olikohan violetti Einhel ja toinen Bilteman sininen.

    Säädöt, eli syvyysrajoitin ja hampaan toppari tarkasti kohdalleen. Yksi ”tirahdus” riittää hampaalle, käytännössä ei polttamisvaaraa. Nimenomaan purupiikin madaltaminen on mielestäni tympeintä viilattavaa ja sekin laitteella onnistuu hyvin, tosin käsivaralta. Terästä saa helposti jopa liiankin ”ottavan” jolloin esim. polttopuuhommissa ohuimmissa rangoissa tahtoo vähän täristää. Mutta kunnon puussa jopa uutta ketjua paremmalla teroituksella ei uskoisi koko sahaa edes samaksi, tehot tuntuu nouseen kun niin kevyesti puuhun uppoaa.

    Jätkä

    Ressu sanoo osuvasti sanan ”tirahdus”. Jos ketju on vain tylstynyt, niin laikalla hipaisu riittää kyllä, mutta silloin homma on niin helppo tehdä viilalla, että se kannattaa tehdä terää irroittamatta pyöreällä viilalla.

    Eri asia on, jos joku aloittelija on viilannut ihan pieleen kulmat, hampaiden pituuden, viilan syvyyden, taikka terä on ottanut maihin tai kotihommissa rautaan.

    Edes uutta ketjua parempaan leikkoon ei smirkelillä kylläkään pääse, enkä missään tapauksessa alkaisi sillä alentamaan purupiikkiä.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)