Keskustelut Tekniikka Sähkö

  • Tämä aihe sisältää 6,859 vastausta, 103 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 3 päivää sitten MJO toimesta.
Esillä 10 vastausta, 5,271 - 5,280 (kaikkiaan 6,859)
  • Sähkö

    Merkitty: 

    Puu kyllä lämmittää, mutta kovasti jo uhkailtu tulevilla sähkökatkoilla.

    Aurinkopaneeli järjestelmiä monenlaisia, ite kattella lataavia, jottei ihan pimiäksi kaikki mee

  • Tolopainen

    No hyvä, mihin nuo kiinteähintaisten sähkösopimusten mukaan maksetut rahat menevät, hinta on sama koko sopimuskauden, joillakin vielä 40 sent/kWh.

    Nostokoukku

    Onkohan Suomessa ainoatakaan sähkönmyyjää, joka myy pelkästään tuurisähköä. Näitä tuurivoimayhtiötä tässä sääliksi käy, edellä kuvatun hinnoitteluperusteen vuoksi. Ja onhan tälläkin foorumilla surkuteltu sähkönmyyjää, jotka vanhoilla kiinteähintaisella sopimuksilla yrittivät pärjätä pörssistä sähköä välittämällä ja ajautuivat konkurssiin.

    arto

    <p>Ma 29.1. klo 14-15 Sähkön hinta: 2,46 c/kWh Alin hinta Ma klo 03-04: -0,22 c/kWh   siinä pörssisähkö hinta tänään.  </p>

    Metsuri motokuski

    Markkinatalouden perusteiden mukaisesti alihintaista tuotetta ei kauaa voi tuottaa. Sen vuoksi tulee tapahtumaan niin että lavat pysäytetään ja tuotetta tuotetaan jatkossa kulutusta vastaava määrä.  Tämähän on se markkinatalouden trendi.

    Numppi

    70% ihmisistä maksaa mielellään kovempaa hintaa mitä markkihinta, niin ei yhtiöillä ole mitään hätää.

    Metsuri motokuski

    Sen voi numpille kertoa että markkinahinta on suhteellinen käsite. Markkinahinta on se hinta jolla tuottaja saa sellaisen hinnan tuotteesta mikä korvaa tuotantokustannukset sekä saa sellaisen tuoton yritystoiminnasta että se kannattaa riittävällä tasolla (voitto). Sen takia markkinahinta on suhteellinen käsite ja sen hinta vaihtelee olosuhteiden ja tarjonnan mukaan. Samoin jos tuotetta joudutaan myydään hetkellisellä tappiolla tai huonolla tuotolla. Hinta otetaan sopivassa kohdassa takaisin. Jos vain pystytään. Sähkömarkkinoista tämä ohjattavuus on kohtuullisen helppoa.

    Sen takia pörssisähkö ei pitkällä juoksulla ole yhtään sen parempi vaihtoehto kun sähkön tuotantoa voidaan säännöstellä ja pitää sähkön hinta kohtuullisena vaikka tarve vähenee. Joten oikeastaan on sama käyttääkö määräaikaista tai pörssisähkö kun kukaan ei sitä tappiolla pitkään myy. Pörssisähkössä vain tuotannon tasapainotus siirretään käyttäjälle. Mutta periaatteessa on sama kuka sen säännöstelyn tekee joko ostaja tai myyjä. Joku sen tekee.

    Numppi

    Juu kyllä minulle on tuttua miten sähköyhtiöt katteensa tekevät.

    Niinhän sitä säännöstellään parhaillaankin. Kaukolämmön, teollisuuden ja vesivoiman tuotantoa parhaillaankin rajoitetaan rutkasti normaaliin päivään verrattuna.

    Tosiaan hinta on hyvin kohtuullinen, vaikka tuotantoa rajoitetaankin.

    En nyt ihan tiedä miten käyttäjänä vaikutan tuotannon tasapainotukseen? Pörssisähkön käyttäjä kantaa hintariskin itse. Kulutuksen tasapainotukseen kyllä voi käyttäjä vaikuttaa. Määräaikaisessa maksat siitä, että yhtiö kantaa riskin puolestasi.

    Rukopiikki

    Minkä ikäisenä rakennuksen katolla olevat aurinkopaneelit alkavat vaikuttaa negatiivisesti rakennuksen arvoon. Ikäänsähän ne eivät kestä ja on oma hommansa purkaa pois ja taitavat olla vaikeasti kierrätettävää jätettä.

    Numppi

    https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010153756.html

    Jos tuulivoiman lavat ei pyöri, ei kyseessä aina ole sähköyhtiöiden ”operaatio”. Osa tuulivoimaloista ei tuota sähköä, mikäli hinta painuu miinukselle. Ihan täysin luontevaa toimintaa. Miksi tuottaa enempää jos sähköä ei mihinkään saada vietyä eikä se ole kannattavaa.

    Tuulivoiman tuotanto kasvaa koko ajan. Ei mene kauaa, kun tuulivoiman tuotanto voi olla jonain päivänä 7000MW. Siihen ydinvoimaa päälle se 4400MW.  Kun tämä tapahtuu lämmityskauden ulkopuolella jolloin kulutuskin pienempää joudutaan tuotantoa jo voimakkaastikin rajoittamaan.

    Puuki

    <p><p>Rinkopaneeleilla on takuutuotto min. 80 % maximista 20 vuotta. Sen jälkeenkin ne tuottaa sähköä mutta vähemmän.  Jos kuoletusaika on esim. 15 vuotta, tulee loppuaikana ilmaista sähköä.  Loppuun kuluneet paneelit voi säilöä vaikka varaston peränurkkaan. Ongelmajätettä ne ei ole. Tuurimyllyjen siivet on ongelmajätettä. Mutta suurimmat kustannukset tullee luultavasti niiden tarvitseman betonoinnin purkukuluista. </p></p>

Esillä 10 vastausta, 5,271 - 5,280 (kaikkiaan 6,859)