Keskustelut Tekniikka Sähkö

  • Tämä aihe sisältää 6,859 vastausta, 103 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 3 päivää sitten MJO toimesta.
Esillä 10 vastausta, 4,221 - 4,230 (kaikkiaan 6,859)
  • Sähkö

    Merkitty: 

    Puu kyllä lämmittää, mutta kovasti jo uhkailtu tulevilla sähkökatkoilla.

    Aurinkopaneeli järjestelmiä monenlaisia, ite kattella lataavia, jottei ihan pimiäksi kaikki mee

  • Numppi

    Tuo on vmt totta! Lisäksi täällä on ilmoitettu erikseen talven keskihinnat,  koska monilla suurin osa kulutuksesta painottuu siihen.  On ilmoitettu vuosikulutus ja koko vuoden maksetut euromäärät  sähköstä.
    Ei nämä sankarit mitenkään ymmärrä, että pitkässä juoksussa määräaikainen sopimus ei voi millään matematiikalla tulla halvimmaksi.

    Tolopainen

    Kuten jo aiemmin mainihin, kiinteä hintainen sopimus kannattaa tehdä silloin kun hinta on pohjilla. Eli yleensä kesäkuun viikonloppuina. Sopimus pitää ajoittaa niin, että uuden voi aina tehdä kesällä, kun hinnat käy alimmillaan. Vaasan sähkö alkoi nostaa hintoja sen jälkeen kun olin lopettanut asiakkuuteni siellä elokuussa 1922.

    Hiukan harmittaa että ei tullut tehtyä 2v sopimusta, kun tein uuden.

     

     

    Rukopiikki

    Minun mielestä joku rahallinen arvo pitäisi laskea sillekin että ei tarvi koko ajan suunnitella sitä mitä sitä milloinkin tekisi ja milloin sähköä käyttää. Määräaikaisen kiinteähintaisen kun tekee niin se on siinä ja pulinat pois. Ei tarvi enää päätä vaivata. Näin ulkopuolisena tarkkailijana mietin.

    Numppi

    Tolopaisen ja Kallen jutut jääkööt omaan arvoonsa.  Ovat tässä jo uskottavuutensa menettäneet.

    Rukopiikki! Se on juuri näin. Se rahallinen arvo määräaikaisessa on se riskilisä, joka siihen sopimukseen on laskettu. Se kattaa niin markkinoiden heilahtelut, kuin sen ettet viitsi sähkön hintaa seurata. Suomeksi sanottuna maksat siitä ekstraa.  Kuten todettua nämä riskilisät tulevat varmasti kasvamaan perjantain takia. Kuten tuossa jo edellä mainittiin moni vaihtoi kiireellä torstaina pörssistä määräaikaiseen. Ja sattumalta sähköyhtiö nosti juuri määräaikaisten hintaa.

    Visakallo

    Numppi: ”Ei nämä sankarit mitenkään ymmärrä, että pitkässä juoksussa määräaikainen sopimus ei voi millään matematiikalla tulla halvimmaksi.”

    Kieltämättä Numppilta aika jyrkästi sanottu, eli eipä se ymmärrys näytä kovin vahvaa näytä olevan siellä toisessakaan leirissä. Kyllä minun tapauksessani pelkkä Ojalan laskuoppi riittää selvittämään, mikä kannattaa ja mikä ei. En ole tälläkään hetkellä kiinni pelkästään kiinteähintaisissa sopimuksissa. Viron puolella minulla on pörssisähkö. Joulukuun keskihinnaksi tuli siellä 17 senttiä. 540 kWh:n kulutuksella. Tämä tammikuu nousee todennäköisesti aika paljon korkeammaksi.

    reservuaari-indeksi

    On täysin selvää, että noin on kuten Vk kirjoitti. Ei ole sellaista elämän aluetta tullut vielä vastaan, missä vk:n valinnat eivät olisi osuneet juuri kohdalleen ja olleet kertakaikkisen parhaita. Etukäteen ja jälkikäteen arvioituna. Mutta minkäs teet kun hiän on kaikkien alojen erikoisasiantuntija. 😉

    Hanna

    Puuki

    <p>Kyllä on työlästä monella pörssisähköön siirtyneellä, kun pitää vahdata niitä halvimpia aikoja jo saunanlämmityksessäkin.  Vierestä olen kuunnellut erään tutun tuskailua; milloin pitää saunoa ja pestä pyykkiä yöllä , milloin onnistuu päivälläkin.  Turhaa stressiä lisää vain. Muutama sentti sinne tai tänne ei ainakaan omaa ”pörssiä” kaada eikä nosta . Siksi valitsin määräaikasen sopimuksen syksyllä. </p>

    Visakallo

    Heh, minkäs sitä Hanna teet, kun on niin paljon sellaista mistä olla vaatimaton!

    Kyllähän sinulla Hanna on aivan samat mahdollisuudet elämässäsi, kunhan saat hieman kokemusta lisää, ja pääset tuosta ujoudestasi. Se sama ujous vaivaa valitettavasti myös nyt kaukomatkoilla olevaa Kerttua ja oman kullan kanssa laatuaikaa viettävää Leenaakin.

    Numppi

    Visakallo tuo nyt vain on tilastojen valossa fakta, mikä saattaa joillekin kipeää tehdä. Eikä tuo ole minun toteamus. Energiateollisuuden toteamana se ei kelpaa. Useampi LUT:n energiamarkkinoita tutkiva professorikin näin todennut.  En nyt puhu tästä vuodesta tai kriisivuosista vaan esim viimeisen 10vuoden aikana.
    Ymmärrät varmaan entisenä sähkönmyyjänä mikä olisi sähköä tuottavien yhtiöiden ja pelkästään myyvien yhtiöiden tilanne jos ne vuodesta toiseen myyvät sähköä markkinahintaa halvemmalla? Äläkä taas sano ettei pörssihinta vaikuta mihinkään. Sinunkin tiedoissa pitäisi olla se, että määräaikaiset hinnoitellaan tulevien pörssihintojen näkemyksillä+ lisättynä riskilisällä.

     

    Numppi

    Tosin sanoit ettet ole sähköä myynyt pörssisähkön aikaan, joten ymmärrän ettei sähkömarkkinoiden hinnoittelu ole enää vahvinta alaasi. Markkina muuttuu 20vuodessa.

Esillä 10 vastausta, 4,221 - 4,230 (kaikkiaan 6,859)