Keskustelut Tekniikka Sähkö

  • Tämä aihe sisältää 6,859 vastausta, 103 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 2 päivää sitten MJO toimesta.
Esillä 10 vastausta, 4,211 - 4,220 (kaikkiaan 6,859)
  • Sähkö

    Merkitty: 

    Puu kyllä lämmittää, mutta kovasti jo uhkailtu tulevilla sähkökatkoilla.

    Aurinkopaneeli järjestelmiä monenlaisia, ite kattella lataavia, jottei ihan pimiäksi kaikki mee

  • Numppi

    Kallelta loppui argumentit kuin Tolopaiselta konsanaan. Oletteko sama ihminen eri nimimerkillä?  Muihin Pohjoismaihin pörssisähkö on sopinut oikein hyvin jo pitkään, Suomi on ilmeisesti poikkeus.

    Kalle Kehveli

    Kallelta loppui argumentit kuin Tolopaiselta konsanaan. Oletteko sama ihminen eri nimimerkillä?

    Numerot kertokoon puolestaan. Hieman olen kateellinen Tolopaiselle, kun se on onnistunut saamaan nuoren virkeän rouvan.

    Numppi

    Mitä nuo numerot kertovat?  Olit sitä mieltä, että mitä enemmän ihmisiä on määräaikaisessa niin se tasaa kulutuspiikkejä? Ja jos valtaosa on pörssisähkössä se lisää heiluntaa.   Avaatko hieman tätä ajattelua muillekkin?

    Jos kotona vaimo vähentää vaatteita ainoastaan lämpimän sisäilman pakottamana, niin en olisi kovin kateellinen.  Kertoo ehkä enemmän Tolopaisesta kuin rouvasta.

    vmt

    Tämän keskustelun innoittamana kaivelin omat toteutuneet sähköenergian hinnat viimeiseltä viideltä vuodelta. Nuo siis pörssisähkösopimuksella talossa, missä on varaava sähkölämmitys ja ilp. Yleensä sähkötehon käyttö yöllä noin 10 kW ja maksimissaan 18 kW, jos kaikki vastukset päällä. Sellainen systeemi, mikä laskee sääennusteen mukaan tarvittavan lämmitystuntien määrän ja valkkaa halvimmat tunnit.

    2023: 6,3 c/kWh

    2022: 12,7 c/kWh

    2021: 7,2 c/kWh

    2020: 2,8 c/kWh

    2019: 5,2 c/kWh

     

    En usko, että olisin halvemmalla päässyt määräaikaisilla sopimuksilla. En välttämättä ainakaan aiemmin olisi pörssisähköä käyttänyt, mikäli käyttö ei olisi em. kaltaista.

    Toisaalta vaihdoin kyllä metsätalouden rakennuksien sopimuksenkin pörssisähköön viime vuonna, kun kiinteän hinnoittelun riskit oli mielestäni hinnoiteltu vähän turhan suureksi. Tämä siis, kun ainakin 10 vuotta olen kuitenkin noita pörssisähkön hintoja seuraillut (ja maksanut).

    Tolopainen

    Niin usko ei ole tiedon väärti, minulla oli kiinteähintainen sopimus Vaasan sähköltä 2020-22 3.9sent/kWh. Sitä luokkaa olivat edellisetkin sopimukset kymmenen vuoden ajalta.

    markules

    Vuosina 2012-2022 pörssisähkön kuukausikeskihinnat on liikkuneet 1,5 ja 5 snt välillä.

    Numppi

    Vmt näin se juuri on kuten sanot.  Tällä palstalla on muutama kenelle nuo hinnat ei omaan ideologiaan sovi.  Lisäksi juuri näillä samoilla on yleiseen hintatasoon verrattuna huomattavasti parempi sopimus.  Päästelevät myös sammakoita suustaan ja hiljenevät kun pyytää perusteluita. Faktoja ei tule vain mielipiteitä.

     

    Numppi

    https://www.vaasalehti.fi/yleisolta/vaasan-sähkön-hinnoittelu-ei-käy-järkeen

    Ei jotenkin yllätä, että Tolopaiselle sähköyhtiö on myynyt sähköä usean sentin tappiolla verrattuna siihen mitä on itse siitä maksanut.

    vmt

    markules, ei pidä paikkaansa. Löysin äkkiä vain 2018 alusta alkavan tilaston, mutta siinä -22 loppuun halvin keskihinta oli 2,4 c/kWh ja kallein 32,4 c/kWh.

    Tolla tasolla kun ”faktat” on, niin toki kaikkien muiden valinnat on aina huonompia kuin omat. Keskustelun järkevyyden kannalta kannattaisi kuitenkin pysyä tosiasioissa, edes niiltä osin, mitkä helposti tarkistettavissa.

    vmt

    Lisäänpä vielä, että keskihinnat ei kerro ollenkaan koko totuutta. Se kun on laskettava omaan käyttöön painotettuna ja silloin voi olla edullista, kun pystyy hyödyntämään niitä edullisimpia tunteja.

Esillä 10 vastausta, 4,211 - 4,220 (kaikkiaan 6,859)