Keskustelut Tekniikka Sähkö

  • Tämä aihe sisältää 6,859 vastausta, 103 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 2 päivää sitten MJO toimesta.
Esillä 10 vastausta, 4,121 - 4,130 (kaikkiaan 6,859)
  • Sähkö

    Merkitty: 

    Puu kyllä lämmittää, mutta kovasti jo uhkailtu tulevilla sähkökatkoilla.

    Aurinkopaneeli järjestelmiä monenlaisia, ite kattella lataavia, jottei ihan pimiäksi kaikki mee

  • e-salo

    Aika iso riskilisä 30 % tulla tupsahti vuorokaudessa. Eivät sentäs kehdanneet laittaa samaa lisää 24 kk sopimuksiin samalla kertaa.

    Kun kerran sähköä on kuulemma  ylenmäärin, tuulivoiman tuotantokustanukset alhaiset ja ollaan omavaraisia, niin aika ahnetta toimintaa mielestäni.

     

    Numppi

    Visakallo! Näitä suoraan kuluttajille myyviä on hyvin pieni osa markkinasta. Valtaosa myy kuten mainitsin, joten pörssihinnalla on merkittävä merkitys yhtiön tuottoihin ja sopimusten hinnoitteluun.

    Vielä torstaina moni määräaikaisessa oleva täällä ja ylipäätään ilakoivat perjantain pörssihinnoista. Luulevat olevansa jotenkin suojassa, olivat toki eiliseltä.  Riskilisä on tullut jäädäkseen sopimuksiin, mutta tällaiset talvet ei taatusti toistu joka vuosi. Vuoden päästä tulee vielä Aurora linja, mikä myös tasaa hintoja ja saadaan tarv kulutuspiikeissä enemmän sähköä tänne.

    Tolopainen

    Numppi ilmeisesti uskoo satuihin, joita energiateollisuutta lähellä olevat tahot syöttää.

    Pörssisähkön ei ole tarkoitus olla kuluttajille myytävä edullisin sähkö. Sen hinnan muodostuksella ei ole mitään tekemistä pörssin kanssa.

    Jos pörssisähkö olisi edullista miksi suuryhtiöt, jotka käyttävät yli puolet sähköstä, tekevät kiinteähintaiset sähkösopimukset.

    Siirryn heti pörssisähköön, jos sähköpörssi alkaa toimia kuten markkinatalous toimii. Tuotteet hinnoitellaan tuotantokustannusten mukaan pääosinbj ja markkina määrää hinnan. Nyt kuluttaja voi kilpailuttaa sähköyhtiöitä vain tekemällä määräaikaisen sopimuksen. Siirrossa jakeluyhtiöillä alueellinen monopoli.

    Olen tehnyt sähkösopimukset jo pitkään kilpailuttajan kautta, siellä on tiettyjä porsaanreikiä, joilla saa markkinoita edullisemman sopimuksen.

     

    Numppi

    Uskon tilastoihin, en satuihin enkä varsinkaan metsälehden keskustelupalstan satuihin. Vertaat jatkuvasti noihin suuriin yrityksiin. Mihin perustat väitteesi, että kaikilla suurilla on kiinteä sopimus? Ensinnäkin osa niistä ostaa jo ison osan spot markkinoilta, harvalla on täysin kiinteä sopimus. Esim Valio ei ole suurin sähkönkäyttäjä, mutta käyttää paljon sähköä. Heilläkin osa ostetaan pörssistä osa kiinteää. Varmasti syy miksi monilla yrityksillä on kiinteä sopimus on ennakoitavuus ja budjetointi. Myöskin 24/7 pyörivässä teollisuudessa optimointi voi olla vähän haastavaa.  Mutta väite, et teollisuus ei käytä pörssisähköä on taas omaa satuasi. Energian hinnat, varsinkin määräaikaisten hinnat ovat moninkertaistuneet. Jos tästä vielä nousevat niin yhä enemmän yrityksiä varmasti lisää spot markkinoilta ostamansa sähkön määrää. Kannattaako yhtiön maksaa sähköstä esim 7centtiä huhti-lokakuun välisen ajan, kun pörssissä mennään muutamassa centissä tämä aika.

    Juu en yhtään ihmetellytkään, että saat markkinoita paremman diilin. Tässä pätee taas Kertun 30% sääntö.

    Numppi

    https://www.hs.fi/talous/art-2000009069873.html
    Maksumuurin takana, mutta tulee asia selväksi. Tuo oli kriisin aikaan, tuon jälkeen vielä lisääntynyt teollisuuden sport markkinoilta ostaman sähkön määrä. Yritykset eivät voi vain katsoa jatkuvasti nousevia kustannuksia vaan hajottavat riskiä ottamalla yhdistelmäsopimuksia.

    Tolopainen

    Ymmärrän hyvin, että olet helposti propakandan johdateltava, kun jopa Kerttu on tehnyt vaikutuksen.

    Tunnen aika hyvin teollisuuden sähkösopimikset, kun olen pitkään ollut suurteollisuuden palveluksessa ja useita vuosia johtoryhmässä.

    En anna tuollaiselle Hesarin kirjoitukselle mitään arvoa. Raskas kemianteollisuus on aina toiminut 24/7. Yövuorossa tuotanto on täysin sama kuin illalla tai päivällä.

    Numppi

    Siihen loppui argumentit. Et ainakaan 2000-luvulla ole ollut enää teollisuuden palveluksessa, kun väität ettei teollisuus pörssisähköä käytä.

    Perustan näkemykseni ihan omiin kulutustietoihin ja hintoihin mitä olen energiasta maksanut.  Jos nyt koet Fingridin tilastot propagandana, niin en enää niihin viittaa sinun mieliksi.

    Numppi

    Se on Tolopainen sitä itänaapurin uutisointia, kun valitaan vaan ne mieleiset.  Et antanut sillekään painoarvoa, kun mediassa todettiin usean asiantuntijan toimesta pörssisähkön olleen halvin sopimustyyppi vuonna 2023.

    Tolopainen

    Kyllä olen ollut ja viimeksi kun olin yhtiön joululounaalla kysyin sähkösopimuksen hinnankin paikalliselta johtajalta. Oli kolmivuotinen kiinteähintainen sopimus. Ei ole kovin kauan kuin kotikaupunkini pyysi tarjouksia kiinteä hintaisesta määräaikaisesta sähkösopimuksesta, sen oma sähköyhtiö muuten hävisi.

    Numppi

    Odotan vielä niitä lähteitä väitteillesi, että teollisuus ei pörssisähköä käytä. Minäkin kävin aamulla paikallisen huoltoaseman pöytäparlamentissa ja siellä puhuttiin kaikenlaista.

Esillä 10 vastausta, 4,121 - 4,130 (kaikkiaan 6,859)