Keskustelut Tekniikka Sähkö

  • Tämä aihe sisältää 6,859 vastausta, 103 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten MJO toimesta.
Esillä 10 vastausta, 4,101 - 4,110 (kaikkiaan 6,859)
  • Sähkö

    Merkitty: 

    Puu kyllä lämmittää, mutta kovasti jo uhkailtu tulevilla sähkökatkoilla.

    Aurinkopaneeli järjestelmiä monenlaisia, ite kattella lataavia, jottei ihan pimiäksi kaikki mee

  • Makarov

    Tuo Nostokoukun esimerkkihän olisi nykyään jo kunnon extriimiä, epäilen vaan että ei paljon kokeilijoita olisi. 80-luvulla se on ollut arkipäivää.

    narisija

    Tämä kaikkin Euroopan ytimiin tunkeutuminen lienee saanut aikaan tämän sähkön hinnan isot vaihtelut.

    1980-luvun lopulla oli tosiaan kova pakkastalvi, ostin syksyllä Lada merkkisen auton, kun kehuivat hyväksi talviautoksi. Ajattelin, että kokeillaan onko, enkä laitattanut moottorin läämmitintä. Käynnistyihän se joka aamu ja myös kabiinissa tarkeni, mutta nokka-akseliremontin se teetti kesällä, takuuhan oli vielä voimassa, niin ei sentään kustannuksia tullut.

    mkh

    Tosta pörssisähköstä niin eiköhän se tullut saataville vasta digimittareiden tulon jälkeen josta meillä ainakin on ehkä 15 vuotta.

    Numppi

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kovat-pakkaset-ja-korkea-sahkonhinta-saavat-kasvihuoneyrittajat-tiukoille-neljasosa-liikevaihdosta-menee-sahkolaskuun/8852168#gs.36ve3t

    10000MW käyttävällä yritykselle sähkön veroton hinta 7 senttiä. Osa kiinteää, osa sidottu pörssiin. Silti osa kuluttajista saa parempia sopimuksia ainakin palstan mukaan. Ei pörssisähkö ole pelkästään kuluttajien käytössä, vaikka moni näin uskoo.

    Nostokoukku

    Ei liity välttämättä otsikkoon, mutta vielä vähän. Olihan se melkoista extriimiä hakkuu yli -40 asteen pakkasessa. Väkisin hengästyi työssä, oli keuhkoille kovaa leikkiä. Pari kertaa alkoi veri tippumaan nenästä. Mutta kun oli nuori, intoa täynnä ja tyhjä rahapussi tyynyn alla herätyskellona, niin menihän se, kunnes työnantaja vihelsi pelin poikki ja pisti pahimmaksi ajaksi jäähylle.

    Makarov

    Minä ainakin olen numpille yrittänyt kertoa mistä asia voi johtua. Yksinkertaisesti pitkistä sopimuksista joita oli tarjolla ennen hintojen nousua.

    Numppi

    Enää taitaa 3 vuotisia sopimuksia viimeisiä olla voimassa ennen kriisin alkua. Monilla uudet sopimuksetkin alle tuon. Samassa jutussa mainitaan Kannuksen talotehtailla olevan vaihtuvahintainen sähkösopimus joka on kalleimmillaan 17 senttiä!  Luulisi paljon kuluttaville yrityksille olevan tarjolla halvempia sopimuksia. Valtava kulutus ero versus yksityisasiakas.  Voisi myydä pienemmällä katteella, kuin tavalliselle kuluttajalle.

    Tolopainen

    Talotehdas ei paljon sähköä kuluta. Jos siellä on oikohöylä muutama kasisirkkeli ja naulaimia. Tuotantokin on melko minimissä tällä hetkellä.

    Miksi eivät kysyneet sähkön hintaa Kokkolan Bolidenin tehtailta, joka käyttää yhtä paljon sähköä kuin Tampere. Heillä taatusti on kiinteähintainen sopimus esim. Vattenfallilta 30€/MWh ilman siirtohintoja ja alkoivat myydä sähköä verkkoon minimoimalla omaa kulutusta. Kuten aiemmin mainihin, yhtiöt myyvät sähköä pörssiin huippuhintojen aikana. Pörssihintoja voidaan reippaasti nostaa kun siellä on nykyisin paljon  sähköverkkoon sidottuja kuluttajia, jotka ovat valmiita maksamaan sähköstä mitä tahansa. Ovat antaneet sähköntoimittajalle avoimen valtakirjan, ostavat sähköä mihin hintaan tahansa.

    On täysin selvä asia, että tuo 800Mw tehon pudotus sähkön kulutuksessa ei johtunut pienasiakkaiden sähkön käytön vähenemisestä vaan pääasiassa suuryhtiöden toimista, kun vähensivät kulutustaan ja alkoivat myydä sähköä verkkoon. En tiedä miksi energiateollisuus haluaa pitää yllä joutavaa propakandaa pienasiakkaiden sähkönkulutuksen vähentämisestä, ei pörssisähkön käyttäjiä ole niin paljoa, että he voisivat vähentää kulutustaan niin paljon, että sillä olisi sähköverkolle mitään merkitystä. Meri Porin hiililaitoskin vielä käy lähes tyhjäkäynnillä.

    Jotkut näyttivät jo käyttävän omia agregaatteja. Bensiinilitrassa on energiaa 10kwh eli 30% hyötysuhteella itse tuotetun sähkön hinta on alle 50 sent/kWh. Sähkömarkkinat ei tietenkään toimi rehellisesti ei sähkön tuotantokustsnnus koskaan ole yli 2€/kWh.

    Numpilla ei ole käsitteetkään vielä selviä ei Suomessa ole yhtään sähkön käyttäjää joka ottaisi verkosta sähköä 10000Mw teholla.

    Visakallo

    Numppin todellisia motiiveja jatkaa tätä keskustelua ei voi tietää, mutta omat epäilykseni minulla on. Tolopainen tuolla edellä jo sivusikin sitä, että sähkön tuotanto, sen käyttö, sekä myynti ovat erillisiä osasia, joiden keskinäinen asema voi eri tilanteissa muuttua. Sähkön pörssihinnalla ei ole mitään suoraa yhteyttä sähkön tuottajan omaan tuotantohintaan vähän samaan tapaan kuin pörssiyrityksen osakkeen arvolla ei ole suoraa yhteyttä yrityksen  tuotantoon. Tätä taustaa vasten ihmettelen Numppin muka-tietämättömyyttään siitä, että sähköntuottajat, kuten mitkä tahansa muutkin tuottajat voivat myydä omia tuotteitaan omille asiakkailleen sopivaksi katsomillaan hinnoilla. Ne voivat olla aivan muita kuin kulloisetkin yleiset markkinahinnat. Eihän puukaupassakaan ole olemassa mitään kiinteitä hintoja, vaan hinnat ovat aina kauppakohtaisia. Puun yleiset hintasopimukset loppuivat jo lähes 35 vuotta sitten, ja silloinkin oli käytössä kauppakohtaiset liukumat ym. kaupanedistämiskeinot.

    A.Jalkanen

    Hesarissa haastateltiin sähköalan toimijoita. Viesti oli että huippuhinnat ovat enemmänkin poikkeus kuin sääntö. Viime vuonna pörssisähkön verollinen keskihinta oli 7 senttiä per kWh. Vuonna 2025 valmistuu 800 MW Aurora-siirtolinja Pohjois-Ruotsiin. Silloin kun meillä on runsaasti omaa sähkön tuotantoa, meillä pitäisi vallita pääasiassa (Pohjois-Ruotsin) matala hintataso, harvemmin (Baltian) korkea hintataso.

    Lut-yliopiston sähkötekniikan professori Samuli Honkapuro: ”Voimakas hintavaihtelu tekee esimerkiksi todella kannattavaksi erilaisten sähkövarastojen ja kulutusjoustovaihtoehtojen rakentamisen.”

    Tuurisähkön rinnalle tarvitaan tuurikulutusta eli joustavaa kulutusta.

Esillä 10 vastausta, 4,101 - 4,110 (kaikkiaan 6,859)