Keskustelut Tekniikka Sähkö

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 6,944)
  • Sähkö

    Merkitty: 

    Puu kyllä lämmittää, mutta kovasti jo uhkailtu tulevilla sähkökatkoilla.

    Aurinkopaneeli järjestelmiä monenlaisia, ite kattella lataavia, jottei ihan pimiäksi kaikki mee

  • leone

    ”Sitä jäin miettimään että vaikka on toki järkevää ottaa vientisähköstä voitot pois, onko paikallisten kotimaisten sähkön tuottajien ”pakko” maksimoida voittonsa? Eivätkö ne voi edelleen myydä asiakkailleen tuottamansa sähkön kohtuullisella voitolla? Estääkö NordPool tällaisen yleishyödyllisen toiminnan?”

    Voivat ja näin tehdäänkin monessa paikallisessa laitoksessa. Vääjäämättä markkinavoimat kuitenkin hilaavat kaiken energian samaan hintaluokkaan. Viimeisenä jopa metsänomistajat voivat päästä hyötymään kohoavina puun hintoina kun puun energiasisältö alkaa olla hinnan määrittäjä.

    leone

    ”Jos tällä hetkellä miettii talon rakentamista, olisiko järkevin vaihtoehto aurinko&tuuli -hybridijärjestelmä jolla pyöritetään lämpöpumppuja. Tilanteesta riippuen joko ilmalämpö, vesi-ilmalämpö- tai maalämpöpumput. Verkon sähkökatkojen varalle pieni akku tai aggregaatti.”

    Ihan mahdotonta arvioida mikä olisi järkevin esim. 20 vuoden aikajänteellä. Aika moni on vaihtanut öljylämmityksen maalämpöön ja nyt saattaa käydä niin ettei maalämpösysteemi maksa koskaan itseään takaisin. Lämmitysöljyn hinta lienee jatkossa enemmänkin laskusuunnassa.

    leone

    Eli joo, itse luottaisin Leo Lastumäen vanhaan mainossloganiin ”Öljylämmitys. Oikein.” Ja siihen iso varaava takka kaveriksi.

    A.Jalkanen

    Kyllä öljylämmityksestä pitäisi edelleen pyrkiä pois energiamurroksen nimissä. Miten niin ei maalämpö kustanna itseään? Sehän alentaa sähkölaskuja ja kohentaa talon jälleenmyyntiarvoa.

    marttitapio

    Tuohon AJ:n kommentointiin, niin tuli toissakeväänä vaihdettua vanha öljypannu ilmavesilämpöpumppuun. Vanha talo ja vanhat asujat, niin kohtuuinvestointi avustuksen kera.

    Miten sitten tulevaisuuden kehitys, energia maksaa aina ja mikä on kuoletusaika laitteille. Kuinka paljon kannattaa investoida eri systeemeihin, kun ei tiedä tulevasta. No pakko ainakin jotain. Entä lämpökaivon käyttöaika, reikä kylmenee kuitenkin joskus.

    Omassa talossamme, 50 vuotta vanha, 150 m2 lämminala, sähkön käytön lisäys oli noin 8000 kw vuodessa. Lisäksi takka lämpiää päivittäin, kuten ennenkin. Omat, ”ilmaiset” puut. Tällaisen talon laskennallinen energiantarve on n. 25000 kw, mikä kävi yksiin öljynkulutuksen kanssa, taloussähköineen.

    Maalämpöön en ollut valmis investoimaan juuri tuon talon iänkin tautta, ei yksin asujien. Kuoletusaika tuntui pitkältä tuohon maalämpöön siirtymisessä. Molempien pumppuyksiköllä on suunnilleen sama käyttöikä. Ainoa, että maalämmön vuotuinen sähkön kulutus on pienempi. Maalämpö ainakin meillä vaatii toimenpideluvan, mikä ei sinällään yleensä ole ongelma.

    leone

    Vaihdettaessa öljypoltin maalämpöön investoinnin kuoletusaika riippuu öljyn ja sähkön hinnan kehityksestä, koska maalämpö kuluttaa sähköä hyötysuhteen ollessa jotain 4. Eli nyt kun sähkölasku siirron kanssa saattaa nelinkertaistua, niin maalämpö on yhtä kallista kuin suora sähkölämmitys vuosi sitten. Siitä voi sitten laskeskella investoinnin (esim. 20 000 eur) kuoletusaikaa suhteessa öljyyn. Voi hyvinkin olla 50 vuotta nykyhinnalla.

    A.Jalkanen

    Minulla nousee maalämpötalossa nyt aluksi vain energiamaksu kaksinkertaiseksi seuraaviksi kahdeksi vuodeksi (5> 10 snt) ja verot siihen päälle. Aurinkovalinnasta voisi luopua säästäisi 6,50/kk.

    Varmaan investointilaskelmat menevät monella uusiksi ja rakentajien hankalaa päättää mitä valitsisi. Saa niistä investoinneista varmaan ainakin saman kuin metsän uudistamisesta.

    Toimittaja Sami Sillanpää Hesarissa: kun Venäjältä viedään energia-ase, se on voiton päivä. Totisesti on.

    leone

    Lämmitysöljy maksaa 170 eur/MWh eli jos jossain kohtaa sähköstä pitää maksaa 700 eur/MWh niin maalämpö tulee kalliimmaksi kuin öljy. Öljyn hinnan laskiessa jo alemmalla hinnalla. Eihän tämä mahdoton skenaario ole että näin käy jossakin paikassa ja talossa. Huonommalla hyötysuhteella toimiva vesi-ILP alkaa ollakin jo heikoilla öljyyn nähden.

    Itsellä on stokeri joka on työläyden takia joskus ollut rasittava, mutta nyt se on ihan hyvä olemassa.

    Puuki

    Onko kellään vesitakkaa mökillään tai muualla ?  Polttopuulämmitys ja vesikiertoinen ”kaukolämpö” pattereilla varaajan avulla.       Joillakin uusilla ilmalämpöpumpuilla voi olla hyötysuhde vielä -20 C -ast pakkasilla n. 2 .  Norm. +7 ast. cop-arvon mittauslämpötilassa  liki 5 .

    Maalämmityksessä kuulemma saattaa tulla jossain vaiheessa eteen se, että maan lämpövarasto alkaa ehtyä.  Ehkä lämpenevät kesät pystyy korjaamaan sitä ongelmaa.

    A.Jalkanen

    Luin jostain että jos maalämpöjärestelmästä ottaisi kesällä maakylmää niin lämpöä palautuisi kaivoon. En tiedä miten tuo maakylmä siirrettäisiin asuntoon järkevästi.

    Metsälehden toimittajilla mielenkiintoinen laskelma Metsäuutisissa. Sen mukaan melkein kaikki hankittu puu kannattaisi nyt polttaa ja myydä sähkönä. Toinen huomio on se että puu on edelleen halpaa verrattuna sen jalostusarvoon.

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 6,944)