Keskustelut Tekniikka Sähkö 64 c/kwh

  • Tämä aihe sisältää 447 vastausta, 48 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta sitten Puuki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 447)
  • Sähkö 64 c/kwh

    Merkitty: 

    Onko kukaan vielä pörssisähkössä, itse olin vielä syksyllä mutta tuli pahoja aavistuksia niin siirryin kahden vuoden sopimukseen, 5,85 oli silloin. Hinta yli kymmenkertaistunut nyt. Ei oikein taida tuulimyllyt näin pakkasilla jauhaa sähköä.

    Ei muuta kuin puita uuniin.

  • vmt

    Kaukolämmön huipputehohan on helppo korvata kaasua polttavilla pienillä laitoksilla siellä täällä ympäri kaukolämpöverkkoa. Lämpöä pystyy myös varastoimaan kannattavasti (toisin kuin sähköä).

    Siitä ei taas puhuta mitään, että Helsingistä häviää samalla 380 MW sähkötehoa juuri sellaisista voimaloista, jotka ovat aina käyneet täysillä kulutushuippujen aikaan.

    Miten korvataan? Tekemällä tuulivoimaloita?

    Ai niin, kun se ei tietenkään auta, niin ostetaan se käyttöhuippuina tarvittava sähkö sitten taas sieltä jostain eli toivotaan, että joku muu rakentaa johonkin korvaavan kapasiteetin.

    Tolopainen Tolopainen

    Olkiluotoon tulee 1600Mwh sähkötehoa ja Kemiin uudelle sellutehtaalle ainakin 200Mwh, ehkä nuo jotain auttaa. Sehän on sama missä Helsingin käyttämä energia tuotetaan, jos se on sähköä.

    tamperelainen tamperelainen

    Minulta loppuu sähkösopimus 5/2022.Fortum lähetti sähköposti ja tarjoaa jo nyt uutta 2vuoden sopimusta 5/22 alkaen 8 senttiä /KWh.Sain 10pv aikaa miettiä.

    Mitenkähän pitäisi suhtautua? Eikös hintojen ole ennustettu laskevan keväällä  ?

    vmt

    Tuollaista tehon yksikköä ei tietenkään ole olemassa kuin Mwh, mutta kun varmaan tarkoitat MW:a, niin osaan vastata.

    Sitä en tiedä, paljonko Kemin sellutehdas käyttää itse sitä sähköä ja paljonko riittää myyntiin. Se nyt on tässä kuussa nähty, että nykytilanteessakin Olkiluodon 1600 MW teho olisi vasta puolittanut tuonnin huipputehontarpeiden aikaan. Just nyt riittäisi omavaraisuuteen tuo lisäteho, mutta ei silloin, jos muutama hiilivoimala olisi jo lopetettu. Eli edelleen, mistä lisää vai luotetaanko tuontiin vaan?

    Tolopainen Tolopainen

    Niin kWh on energia yksikkö kun energiaa tuotetaan tunti kW teholla. 1600Mwh tarkoittaa sitä energiamäärä, jonka laitos tuottaa tunnissa, joko nyt ymmärrät. Kemistä riittää myyntiin 2Twh vuodessa, eli tehoa 250Mw.

    Sähkösopimus tietenkin kannattaa tehdä vasta kesällä.

    Visakallo Visakallo

    Sekin on pidettävä mielessä, että Loviisan ydinvoimalan molemmat yksiköt lähestyvät käyttöikänsä päätä, eikä ne Olkiluodonkaan kaksi vanhaa yksikköä ikuisia ole.

    Tolopainen Tolopainen

    Loviisan laitoksille tietenkin anotaan jatkolupa,  eli ne jatkavat n.2040 ainakin. Ei Suomeen koskaan sellaista määrää sähkötehoa rakenneta, että sille olisi tarvetta vain muutama päivä vuodesta. Keskimääräinen kulutus on n 10000Mwh ja se Suomessa jo on, mutta käytännössä tuontisähkö on ollut aina halvempaa kuin oma tuotanto eli sähköä tuodaan ja omaa tuotantoa aina vähennetään, kun kulutus laskee.

    vmt

    Niin, energiamäärä ja teho on kaksi toisistaan erillistä asiaa, vaikkakin ne toisistaan riippuvat. Kannattaa käyttää oikeita termejä ja suureiden lyhenteitä, jos esittää asiantuntijaa.

    Hetkellinen teho on saatava juuri sillä hetkellä, kun sitä tarvitaan. Siihen ei auta vaikka yhteenlaskettuna jonkin pidemmän aikayksikön aikana sitä tehoa vastaava energiamäärä saataisiinkin tuotettua. Koko ongelmahan on se hetkellisen huipputehon riittävyys, varsinkin kun se tehontarve on tyypillisesti silloin, kun tuulivoiman tuottama teho ei ole kovin suuri.

     

    Tuo on myös ihan totta, että koko nykyinen tuotannossa oleva ydinvoimakapasiteetti on jo käyttöikänsä ehtoopuolella eli 2800 MW aina täysillä käyvää tuotantotehoa pitäisi nekin saada lähivuosikymmeninä korvattua jollain ei säästä riippuvalla tuotannolla.

    Tolopainen Tolopainen

    Ei tässä ole mitään ongelmaa sähkötehon riittävyydestä, ei sähkön korkea hinta siitä johdu. Se johtuu päästömaksuista ja hinnoittelumekanismista. Kun markkinoille saatiin kotitalouksia maksamaan korkeita pörssisähkönhintoja niitä käytetään. Teollisuuden sähkön keskihinta on alle 30€/MWh pitkissä sopimuksissa. Eikä niillä ole siirtomaksuja.

    Minusta 1600Mw plus 1200Mw on 2800Mw eli itseasiassa nykyinen ydinvoima on jo päätetty korvata uudella.

    Apli

    Lämmön varastoinnista on kyllä vielä hyvin vähän kokemuksia, mutta se tulee varmaan olemaan yksi käytössä oleva konsti, tietysti hanhikivi 1 on rakenteilla noh siihen kohdistuu poliittisia paineita aika paljon, jotenka saa nähdä valmistuuko se ja milloin.. Joka tapauksessa luvassa on jatkossakin kovia sähkön hintoja varsinkin silloin kun ei tuule, Lahdessa jos on järkeä niin heidän uuteen laitokseen tullee sähköntuotantoa tosin hieman jälkijunassa. Suomeen pitäisi saada yksi olkiluoto 3 lisää en näe muuta vaihtoehtoa.

Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 447)