Keskustelut Puukauppa Sahatavaran laatu heikkenee, kuka maksaa?

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 155)
  • Sahatavaran laatu heikkenee, kuka maksaa?

    Merkitty: 

    Metsälehden paperiversiossa nro 24, oli juttu mänty-tyvitukkien laadun heikkemisestä.  Jopa joka kolmannessa tyvitukissa alkaa olla sisäistä vikaa ja ne menevät seksta-laaduksi.  Tämä on seurausta 70-luvulla uudistetuista männiköstä, jotka tulevat 2-harvennusikään ja tukkia alkaa kertyä niistä.

    Tilanne tulee pahenemaan edelleen, ainakin seuraavat 50 vuotta. Sahat toimivat niin ohuella katteella, etteivät pysty ottamaan sitä omaan piikkiinsä. Ongelma heijastuu varmasti kantohintoihin, mutta ei puuntuottajien katekaan kestä juurikaan laskua. Osansa saa siis varmaan koko ketju: sahat, puuntuottajat sekä puun korjuuta ja kuljetusta suorittava porras.

  • Planter

    Hirven kaluama mänty, metla metsätuho-opas.

    http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/kuvadocs/a9rh79.htm

    copyright Risto Heikkilä

     

    suorittava porras

    Eipä ole hyvä mennyt pilalle . Kuusten puristuksessa ei mänty kasvaisi muutenkaan .

    Vaikuttaa myös siltä , että kyseessä on hirveä pienempi sorkkaeläin .

    Jätkä

    ”-

    Metsälehden paperiversiossa nro 24, oli juttu mänty-tyvitukkien laadun heikkemisestä.  Jopa joka kolmannessa tyvitukissa alkaa olla sisäistä vikaa ja ne menevät seksta-laaduksi.  Tämä on seurausta 70-luvulla uudistetuista männiköstä, jotka tulevat 2-harvennusikään ja tukkia alkaa kertyä niistä.

    Tilanne tulee pahenemaan edelleen, ainakin seuraavat 50 vuotta. Sahat toimivat niin ohuella katteella, etteivät pysty ottamaan sitä omaan piikkiinsä. Ongelma heijastuu varmasti kantohintoihin, mutta ei puuntuottajien katekaan kestä juurikaan laskua. Osansa saa siis varmaan koko ketju: sahat, puuntuottajat sekä puun korjuuta ja kuljetusta suorittava porras.”

    On mielenkiintoista, että mekaanisen puunjalostuksen saralla on tullut uutta luokitusta mukaan. tähän asti on ollut tukilla 1, 2, ja 3 -laadut, jotka muutettiin A- B- ja C- laaduiksi.

    No hyvä niinkin, mutta nyt on tullut uusi luokka, joka lienee jonkinlainsen kopiointiyritys sahatavarapuolelta, eli Seksta – laadun tukki.

    Tuo lajike lienee tuleva itä-suomesta, jossa on keskitytty lähinnä määrään – ei laatuun, koska siellä on päästy näkemään sormijatkolaitteisto. Männyn tyvitukkien katkaisupaikkaa määriteltäessä ei ole koskaan orjalliset listat päteneet, vaan katkaisukohta on pitänyt määritellä silmävaraisesti.

    Lisäksi- jos kuoritussa tukissa huomataan sahalla virhe, sahurin pitäisi pyöräyttää tukki siihen asentoon, että laatuvika jää joko kokonaan pois, taikka se ”kerätään” mahdollisimman tarkkaan yhteen taikka muutamaan saheeseen. Jos esim mäntyrungot ovat kasvaneet suht lähellä toisiaan, voi toinen sivu olla täysin oksaton, vaikka toisella sivulla on maksimioksia tai jokin muu vika. Jo pari oksatonta lautaa tekisi sahauksesta kannattavan, mutta jos sahaus tapahtuu väärässä asennossa, menee kaikki saheet aika lailla halvempaan hintaluokkaan.

    rame

    Tämä kuvattu kesäkuussa 2016, korkeus 3+ metriä.

     

    ”klik”

     

    Tolopainen

    Kuten kuvasta näkyy, useinkaan hirvien hankaamilla puilla ei ole mitään vaikutusta tukkipuun laatuun, noita on metsissä niin vähän, että ei tarvitse kasvattaa tukkipuuksi asti. Valitettavasti koirapyynti on johtanut isosarvisten hirvien kannan kasvuun, koska niitä ei koirapyynnissä useinkaan saada saaliiksi, vaan haukkuun jäävät emät vasoineen. Totuus on alkanut paljastua riistakameroiden myötä, joissa noita sarvipäitä on alkanut näkyä yhä enemmän.

    harrastelija

    Mistähän ”Tolopainen” tuonkin on keksinyt? Tilannehan on sellainen, että niitä isosarvisia ei paljon enää näe. Luonnonsuojelija Kimmo Ohtonenkin kampanjoi syksyllä isosarvisten uroshirvien puolesta. Ongelmana (hirven metsästäjillä) on ollut tyhjäksi jääneet lehmät, koska sonneja ei ole ollut riittävästi.

    Isosarviset urokset ovat mieluisimmat saaliit ja riistanhoitoyhdistyksillä on suosituksia siitä, millaisia uroshirviä pyritään säästämään, jotta kanta ei kieroituisi.

    Tuosta koiran haukuista kannattaa kysyä koiramiehiltä. 30 vuoden kokemuksella koira tykkää kyllä monesti lähteä uroshirven mukaan. Uroshirvi ei aina pysähdy koiran haukkuun, mutta tilanne voidaan passittaa ja ottaa hirvi saaliiksi pasimiehelle. Saa niitä kyllä myös koiran haukkuunkin.

    Tolopainen

    Nyt ei ollutkaan kyse siitä rupusakista, joita koirat ajavat passiin, vaan niistä yksilöistä, jotka jäävät kokonaan koirapyynnissä löytymättä. Koirien hakuprosentti ei ole lähellekään sata jos alueella on kymmenen hirveä, ne löutävät niistä vain pari kolme ja vanhimmat urokset säästyvät. Sentakia meillä on kokonaan väärät hirvitilastot, nehän perustuvat saalisilmoituksiin ja näköhavaintoihin, vasta viimevuosina ovat tulleet realiaikaista kuvaa lähettävät riistakamerat. Meillä ei ole edes mitään luotettavaa tilastoa todellisesta hirvimäärästä, eikä sellaista voi koskaan mitenkään saadakaan. Olen ollut joskus. mukana lentokoneessa, kun yritimme löytää hirviä, se on täysin hakuammuntaa, kaikkien hirvien löytäminen on täysin mahdotonta edes lentokoneesta, täyttä rahanhaaskausta koko lentolaskenta.

    harrastelija

    Näinhän se menee: valhe – emävalhe – ja tilasto!

    Varsinkin kiima-aikana uroshirvet näkyvät kamerassa – ja monessa koska kiimasonni kiertää etsimässä sopivia lehmiä. Pidin kahda kamerapaikkaa n. 1000 ha:n alueella. Siellä oli aika monena kesänä kolme vasaporukkaa. Syksyn tullen kamerassa kävi 4-5 uroshirveä, jotka tulivat jostakin muualta. Samat urokset kiersivät myös muissa metsästysalueemme kameroissa. Koko metsästysalueemme on n. 6 400 ha.

    Vuosien saatossa olen kulkenut haukkukokeissa ympäri maata ja hyvin yleistä on, että koira vetää puoleensa liikkuvan hirven eli mullikan tai uroksen. Viime syksynä olin kahdessa kokeessa omilla maastoilla ja molemmissa uroshirvi vei koiraa, antaen kyllä välillä haukkua paikallaankin.

    Tämä ei nyt liity otsikkoon, mutta tuo haukutustilasto olisi aika kattava, jos kerättäisiin tiedot haukkukoetapahtumista joita on syksyn mittaan paljo! Itsenäisyyspäivänä perinteisesti Ilmajoella pidettävä Hopiasarvi kisa kokoaa jo yhteen kokeeseen siinä 50-60 koirakkoa.

    Kattava kysely metsästysseuroilta antaa kyllä oikean kuvan hirvikannan rakenteesta. Toisaalta hirven sarvien hankauspuita ei nyt kyllä ole kovinkaan paljon. Ne ei kyllä aiheuta mittavia laatutappioita sahoille.

    Tolopainen

    Mutta mistä saadaan oikeat tiedot metsästysseurat ilmoittavat luvut, jotka sattuvat muistamaan ja mitä yhteisesti sopivat eli luvut voi kertoa vaikka piillä.

    harrastelija

    Muutaman vuoden olen ollut lähiseurassa, jossa mets.alaa on reilut 3000 ha. Metsästysaikaisen havaintomerkinnän (joka päivä) ja ensilumen jälkiharavoinnin tuloksie perusteella siltä alueelta annetut tiedot ovat kyllä kattavia. Tilanne muuttuu, kun hirvet siirtyvät talvilaitumille, sen vuoksi ensilumen laskenta tehtiin yhtä aikaa koko riistanhoitoyhdistyksen alueella.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 155)