Keskustelut Puukauppa Sahatavaran laatu heikkenee, kuka maksaa?

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 155)
  • Sahatavaran laatu heikkenee, kuka maksaa?

    Merkitty: 

    Metsälehden paperiversiossa nro 24, oli juttu mänty-tyvitukkien laadun heikkemisestä.  Jopa joka kolmannessa tyvitukissa alkaa olla sisäistä vikaa ja ne menevät seksta-laaduksi.  Tämä on seurausta 70-luvulla uudistetuista männiköstä, jotka tulevat 2-harvennusikään ja tukkia alkaa kertyä niistä.

    Tilanne tulee pahenemaan edelleen, ainakin seuraavat 50 vuotta. Sahat toimivat niin ohuella katteella, etteivät pysty ottamaan sitä omaan piikkiinsä. Ongelma heijastuu varmasti kantohintoihin, mutta ei puuntuottajien katekaan kestä juurikaan laskua. Osansa saa siis varmaan koko ketju: sahat, puuntuottajat sekä puun korjuuta ja kuljetusta suorittava porras.

  • Puuki

    Keitele Forestin liikevoitto% oli v.2016  3,3 % (6,7/203), mikä on viime vuosiin nähden hyvä tulos. Omavaraisuusaste parantunut 34 %:iin eli lienevät maksaneet velkojansakin alta pois.

    (metsäuutisista löytyy tiedot, sinun tiedot on jostain muualta. )

     

     

     

     

     

    Planter Planter

    Sinun lukusi ovat Keitele Forestin lukuja. Oli kyse sahausliiketoiminnasta. Otin Keiteleen sahausliiketoiminnan, Keitele Timberin luvut.

    Keitele taittaa sitten tehdä pienemmällä liikevaihdolla suurempaa voittoa puunhankintaorganisaatiollaan?

    Puuki

    Keitele Forest on konserni. Myös jalostetun sahatavaran myyntiä.

    Ei taida puunhankinta kovin paljon tulosta lisätä.

    Puuki

    Laadun merkitys sahatavaran jalostusarvoon on niin suuri, että sen pitäisi näkyä paljon nykyistä paremmin jo kantohinnoissa. Hyvälaatuisen järeän mäntytyvitukin sahajakeiden suhteellinen arvo voi olla ~ kaksinkertainen huonolaatuiseen latvaläpimitaltaan pienempään tukkiin verrattuna.  Ero lisääntyy vielä kun otetaan huomioon hintaerot puunkorjuussa ja sahauksen tuottavuudessa.  Pienempien tukkien kantohinta on joustanut alaspäin uusien mitta-ja laatuvaatimusten tultua käyttöön monilla sahoilla, mutta toisinpäin ei ole tullut hintamuutoksia.

    Riittävän suuret hintaerot, ja myös hinnaston yläpään lisäys pidemmän kasvatusajan vaativille arvokkaammille puille, lisäisi sahateollisuudenkin toimintamahdollisuuksia pidemmällä aikavälillä.

     

     

    Puuki

    Uudessa Maastullissa oli juttua tukin sahauksesta. On jo olemassa ainakin yhdellä sahalla uusi lajittelulinja, jossa toimii 3D-kuvaus ja röntgen tukkien laaduttamisessa. Voi olla jo muillakin tai ainakin tulossa.

    Metsuri motokuski

    ….ja laatuvaatimukset vain tiukkenee…..

    Apli

    Ja se on huomattu jo viime vuonna että mäntytukin laatuvaatimukset on kiristynyt ja rajusti, eikä tarvitse olla mikään ennustaja niin homma jatkuu myös tänä vuonna, myös latvaläpimitan nostoa on taas havaittavissa, jotenka puukaupoilla saa olla tarkkana. No saavatpahan kuitua, tosin siitä pitää myös huolen metsähallitus.

    olikarkki

    Jos halutaan pitää hakkuun laatu ja metsänomistajan tulot edes kohtuullisena niin silloin on ensimmäiseksi kiellettävä motohakkuu kokonaan pimeällä ja huonon näkyvyyden aikana.

    Jätkä

    Toiseksi pitää poistaa ammattitaidottomat kuljettajat.

    Metsuri motokuski

    Niitäkö jätkä tämä nykyinen koulutusjärjestelmä tuottaa ?

    Olishan olikarkki mukavaa jos hakkuutulot olisi sellaiset että kahdeksan tunnin työajalla pystyisi investoinnit maksamaan. Jospa hakkuutaksoja nostettaisiin 60 % niin ehkä siihen päästään. Mutta ei varmaan ole valmiuksia  tähän. Toisekseen nykyvaloilla ei mainittavaa eroa ole päivä ja pimeän työllä kunhan leimikko on laitettu sellaiseen kuntoon että risujen ja kuusentuseikkojen kanssa ei tarvii tapella.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 155)