Keskustelut Puukauppa Sahatavaran kysyntä kiihtyy

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 38)
  • Sahatavaran kysyntä kiihtyy

    Kiinteistökauppojen määrät ovat suurentuneet USA vetoisesti monissa maissa.
    Rakentamisen aallonpohja näyttää tulleen ohitetuksi Suomea lukuunottamatta kaikkialla muualla Länsi-Euroopassa. Lisäksi dollari on vahvistunut erittäin lyhyessä ajassa noin 10 %. Nämä merkit eivät voi tietää muuta kuin sahatavaran kysynnän voimakasta kasvua. Tietysti pienellä viiveellä.

  • Korpituvan Taneli

    Vaikea on nähdä että kuusi ja mänty kuitu olisivat jatkossa samanhintaisia. Kuusi on pitkäkuituisempaa ja tarvitsee vähemmän valkaisuaineita. Pitkä kuituinen kuusisellu on maailman markkinoilla kalliimpaa. Tämän hinnaneron luulisi pysyvän kun muutenkin maailmalla on havuselluboomi.
    Ainoa asia joka voisi männyn nostaa kuusen rinnalle, on sivutuotteet. Nytkin männystä saadaan mäntyöljyä ja tärpättiä. Jos niiden arvo nousee se nostaa tietysti männyn arvoa. Uusien biotuotteiden varaan männyn nousua ei voi laskea ainakaan minun tiedoillani. Pitäisi tietää kummasta niitä uusia tuotteita enemmän saadaan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Pitää vielä ampua alas tuo tieto, että kuusi ja mänty olisivat menossa samaan pataan. Siis ei ainakaan niitä ei tulla isommassa määrässä yhdessä keittämään.
    Kasvisten tehdas oli kai ainoa Suomessa, joka harrasti yhteiskeittoa oikein isommassa määrässä ja jopa toistakymmentä vuotta. Kunnes sielläkin sitten havahduttiin siihen että erottelemalla kuusesta saadaan enemmän rahaa.
    Nykyisinkin mäntykuituun yleensä sallitaan kuusen lisäys pienissä määrin, mutta silloin maksetaan koko kasasta männyn hinta. Tässä on ilmeisesti ostajilla se pienimmän riesan tie. Näin saadaan kuusikuidun laatu pidettyä parempana ja saadaan pikkueriä joskus yhdisteltyä. Ostomiesten pitää kuitenkin raportoida tehtaalle miten paljon on kuusta mukana.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Metät kunnossa!

    Taneli on oikeassa. Mutta, armeeraussellua syntyy kuitenkin männystä ja kuusesta.
    Ja kuusen ylivoima kuidun hinnassa perustui mekaanisen puolen tarpeeseen, kemiallisella puolella ei päästä missään olosuhteissa kantohinnassa eurojen eroon. Kaskinen ottaa Boardille edelleenkin runsaasti kuusta, se on hyvä E-P:n alueelle. Haapaakin Kaskisissa kuluu, harjavaltalainen on siitä varmasti tyytyväinen! Se, että Kirkniemessä tilanne muuttui muutama vuosi sitten, ei sitten harjavaltalaiselle niin hyvä olekaan.

    jees h-valta

    Mielestäni nyt puhuttiin sahatavaran viennistä kun taas kuidun osalta kotimaan jalostuksesta. Ja nyt pitää hiukan Tanelinkin tietämystä arvostella. Sellunkeitto ei ole enää sinällään käsittääkseni tulevassa laitoksessa aivan samankaltaista ”keittämistä” kuin nuo perinnelaitokset tekivät.
    Männyn biolaitosextrana on juuri monikäyttöisyys ja kuusella vain ei ole maailmanmarkkinahinnassa eroa kun hinnoitellaan vain havu-tahi lehtisellu. Niitähän viedään noin 35 junalastia päivässä kun laitos pyörii koko kapasiteetillaan. Eli kuusen ja männyn selluarvo on tasainen kuten jo nytkin. Uusi laitos vain tekee männylle tavallaan ”kunniaa” paremmalla hyötykäytöllä. Mänty myös tukkina on jopa pulatavaraa ja kuustahan tiedämme tyrkättävän joka tilukselta yli tarpeen. Hintakehityksenhän tällöin tietää kyllä.

    Korpituvan Taneli

    Kukas niin sanoo että kuusi olisi jotenkin vähenemässä mekaanisessa kuidutuksessa???? Männyllä ei sille puolelle ole sensijaan mitään asiaa.

    Kyllä ne parhaat armeerausmassat tehdään edelleen nimenomaan kuusesta.
    Sellun havusellu ja Lehtisellu hinnat ovat keskihintoja. Todellisuudessa sellulla on aina hyvin monia hintoja ja kuusierien hinnat ovat olleet aina mäntyä korkeammat, niin kauan kun mäntyä nyt yleensä on selluksi keitetty. Ei tähän mitään radikaalia muutosta ole tulossa.

    Näin vanhana sellun keittäjänä kysyisin jeessiltä, että mitenkäs se sellu nyt sitten siellä uudessa hienossa biotehtaassa oikein valmistetaan, jos sitä ei keitetä?????
    Senverran olen tietojani asiasta eläkkeellä ollessanikin päivittänyt että kyllä se sulfaattikeitto on edelleen sellunvalmistusmenetelmä jota jatkossakin käytetään. Odottelen vain että onko ratkaisu jatkuva- vai eräkeitto. Eräkeittohan aikanaan hylättiin työläytensä takia ja siirryttiin jatkuvatoimisiin keittoihin. Nyt kuitenkin jo Rauman tehdas on moderni eräkeittosysteemi. Nykyinen automaatio selätti työläyden ja eräkeitolla päästään eroon jatkuvan keiton lajinvaihtojen isoista sekamassaeristä.
    Mielenkiinnolla odotan myös uuden tehtaan haihduttamoratkaisua. Sillä alalla on menty viime aikoina pitkin harppauksin eteenpäin ja päästy vähentämään kaasupäästöjä.
    Mielenkiintoista on myös mitä uusia biohommia sinne uuteen putiikkiin todella tulee. Paljon on ollut vuosikymmenten mittaan tutkimuksia ja kokeiluja, joista ei saanut olla tietoinen edes aina kokeilun tekijäkään. Luulisi sieltä jotain löytyvän.

    Sovitaanko jees että minä en neuvo Sinua LVI-myynnissä enkä haavan kasvatuksessakaan muuta kuin että tähtää toki tukkiin. Äläkä Sinä yritä neuvoa minulle sellunkeittoa, Sinun edellä minä siinä tiedossa lupaan pysyä aina. Palstalla on ilmiselvästi minua paljon parempia sellun keiton tietäjiä, mutta Sinä et kuulu heihin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    En kuulukkaan vaan kuulun niihin jotka tarkastelevat näitä tulevia netti-yms. tietotoimistoista. Mutta kun en tunne vanhaa tapaa tehdä sellua riittämiin en väitä ollenkaan ettei sitä saateta uusissakin keittää lähes vanhaan malliin. Mutta sitä ennen tapahtuu hiukan eri ainesosien erottelua (juuri se biokuvio) ja se minusta on uutta juuri uusissa (kemik.ilm.) mutta jätän toki kernaasti emeritus-selluparonin taattuun omakohtaiskokemustietoturvaan.

    Korpituvan Taneli

    No, se ainesosien erottelukin tapahtuu nimenomaan keiton jälkeen kun ne on saatu toisistaan erilleen. Pölleistä ja keittämättömästä hakkeesta on vaikea biojakeita erotella.
    Juuri tämä erottelu- ja haihduttamoratkaisu yms tässä tulevassa mielenkiintoani kutkuttaakin.

    Lopulta täytyy kuitenkin todeta että kyllä tämä Äkin biotehdas on kuitenkin pääosiltaa sellutehdas, mutta tuolla bio-sanalla on kiva vähän tehdä viherpesua. Sellutehtaitten maine kun vain ei niin kovin vihreä ennestään olekkaan. On vaipunut unhon yöhön se, että edellinen Äkin selluinvestointi nimenomaan puhdisti alapuolisen vesistön, sitä edellisen tehtaan jäljiltä. Paikalliset ihmettelivät alkuun kun uuden tehtaan edustussauna rakennettiin järven saastuneimmalle rannalle, vastapäätä uutta jätevesipuhdistamoa. Suunnittelijat tiesivät mitä tekivät.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Rane

    Tuommoinen sellutehdas kerkiää elinkaarensa aikana nähdä monet lasku ja nousukaudet.Periaatteessa edullista olisi rakentaa tehdas lama-aikana ja käynnistää se kun nousu alkaa.
    Noin muuten,Ranelle on kyllä annettu ohjeeksi pistää kuusikuitu mäntypinoon hankintakaupoissa.Tyyli muuttui kun Kajaanin tehtaat lopetettiin.

    Korpituvan Taneli

    Sellunteko on todella suhdanneherkkä ala. Parhaina aikoina se on ohan pelkkää rahan paalaamista ja kun hinta romahtaa niin mikään ei onnistu.
    Tietysti investointikin tulee halvemmaksi huonona aikana ja silloin on aikaa viritellä vehkeet viimeisen päälle kuntoon.

    Aikanaan kun Kaskisten tehdasta rakennettiin oli huono aika. Isot pomot sanoivat että näkyy jo kustannusten alenemana. Vielä kun koekäytettiin, huono suhdanne jatkui. Se oli eduksi kun aina saatiin alasajoon lupa kun pienikin korjattava fipa löytyi. Toisaalta käyttöpääoma oli tiukilla kun sellusta tuli huonosti rahaa. Sitten kun aika parani tehdas oli kuitenkin todella valmis ja sudet ammuttu pois, joten helppo oli alkaa rahaa käärimään.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Rane:
    ”Ranelle on kyllä annettu ohjeeksi pistää kuusikuitu mäntypinoon hankintakaupoissa.Tyyli muuttui kun Kajaanin tehtaat lopetettiin.”

    Maksetaanko siitä männyn hinta, vai arvioidaanko kuusen määrä ja maksetaan erikseen kuusesta?

    Aikanaan Kaskisten tehtaan alkuaikoina, hyvinkin pitkään, tällä alueella, Metsäliitto pani pystykaupassakin kuusen ja männyn samaan pinoon. Sitten vain arvioitiin puulajisuhteet ja maksettiin kuusesta enemmän. Silloin kun ei ollut vielä motomitta käytössä.
    Sitten kun ruvettiin keittämään kuusi erikseen, niin ne tietysti jo metsässä eroteltiin. Edelleen sai kuusta panna mäntypinoon, mutta männyn hinnalla, sitä erityisesti suosittiin pienissä hankintakaupoissa. Kuusipinoon ei koskaan ole saanut panna mäntyä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 38)