Keskustelut Puukauppa Sahatavaran kysyntä kiihtyy

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 38)
  • Sahatavaran kysyntä kiihtyy

    Kiinteistökauppojen määrät ovat suurentuneet USA vetoisesti monissa maissa.
    Rakentamisen aallonpohja näyttää tulleen ohitetuksi Suomea lukuunottamatta kaikkialla muualla Länsi-Euroopassa. Lisäksi dollari on vahvistunut erittäin lyhyessä ajassa noin 10 %. Nämä merkit eivät voi tietää muuta kuin sahatavaran kysynnän voimakasta kasvua. Tietysti pienellä viiveellä.

  • Puun takaa

    Harjavallassa edelleenkin kaikki ennallaan, eli toisin.

    Metät kunnossa!

    Jaa. Minä tuossa katselin karttoja, että tuhannen motin havutukkileimikolla vois lähteä ens alkuun. Sen verran lähellä kokoluokka alkaa olemaan! Pakko myydä jos tukin hinta lähestyy kuidun hintaa:-)

    jees h-valta

    Metät kunnossa voisi katsella hintataulukkoja. Niin yksinkertaista.
    Minä vain olen sen tuhannen mottia kasvatellut kuusikon päätehakkuun jälkeen alle kahdessakymmenessä vuodessa.

    jees h-valta

    Pitkäparran logiikka on siis senlaatuinen että annetaan rauhassa lasketella vaan tukin hinta ja kun se kymmenen vuoden päästä alkaa olla kuidun kanssa samaa luokkaa annetaan mennä kaikki smaan kasaan vaiko?

    raivuri

    Enpä usko puun hinnan olevan pysyvässä laskussa.
    Teollisuusmaiden laman jäljiltä on rakennusrästejä niin paljon, että niiden purkautuessa kysyntä kasvaa ensin USA:ssa ja se taas vapauttaa Euroopan markkinoita avaten uusia mahdollisuuksia, mikäli sahateollisuutemme on edes lähellekään kilpailukykyinen Saksaa ja Ruotsia vastaan.
    Kuusitukin hintaa painanee vielä joitakin vuosia riskialttiiden kuusikoiden nurin laittaminen, mutta sekin lienee väliaikainen ilmiö, koska aktiivisilla puunmyyjillä nuo kuusikot vähenevät kovaa vauhtia ja nukkuvilla ne lahoaa. Uskoisin tilanteen normalisoituvan.
    Mäntytukin hinta tulee pysymään aikalailla aloillaan tai hieman nousemaan tulevaisuudessa, koska ainakin Etelä-Suomessa alkaa kunnon tukkimänniköt olemaan vähissä.

    Kuidun tilanne on myöskin mielenkiintoinen. Toteutuneet ja ilmoitetut investoinnit lisäävät kuitupuun menekkiä, mutta toisaalta vanhaa kapasitettia poistunee käytöstä. Energiapuun käytön lisäämisen paineet kasvavat. Siihen olisi hyvät valmiudet ja lisäykset alkavat olemaan kiinni lähinnä poliittisista päätöksistä, verotuksesta ja politiikan vakaudesta. Mikäli kaikki menee parhaalla tavalla, niin kuitupuun (varsinkin järeämmän) hinta nousee. Toisaalta jos politiikka menee surkeasti ja on ailahtelevaa sekä puun veroja nostetaan, niin kuitupuun hinta näyttää nopeasti kaakkoon päin.

    Metät kunnossa!

    Ei ole raivuri osoitettavissa yhtään mekaanisen- tai kemiallisen massan tuottajaa Suomessa, joka seuraavan 2-4 vuoden aikana lopettaisi toimintansa. Kuitupuun osalta kokonaiskysyntä ei ole vähenemässä eikä vanhaa kapasiteettia suljeta ennen Äänekosken laitoksen alasajoa uuden tieltä. Se, että vaikuttaako hintaan positiivisesti jää nähtäväksi.
    Sahatavaran osalta on ilmeistä, että raivurin ajatukset tulevat toteutumaan. Vanhojen kuusikkojen suma poistuu ja havutukin kantohinnassa on odotettavissa 10-20 % nousu tulevina vuosina. Ruotsalaisten sahojen kilpailukyky ei tule vaikuttamaan merkittävästi suomalaisen sahatavaran vientiin, koska globaaleilla markkinoilla on tilaa. Aallonpohja edellyttää toimia ja kunhan korjaavat toimet alkavat vaikuttaa, ei loppua kasvulle muutamaan vuoteen ole. Lama-aikana paljon lapsia on varttunut aikuisiksi, eikä talojen, infran ja monen muun rakentaminen puusta ole vähenemässä.

    jees h-valta

    Mäntytukin hinta tulee pitämään paremmin mutta kuusi laskettelee että turhaa toiveikkuutta sen suhteen. Rakentamisen kulta-ajat kotimaassa auttaamatta ohi. Kuitua menee ja menekki kasvaa ja hintakin pikkaisen kituuttaa ylöspäin.

    Metät kunnossa!

    Harjavaltalainen, vain 30 % Suomessa sahatusta lankusta jää Suomeen. Globaali markkina tarkoittaa Suomen osalta Eurooppaa (noin puolet viennistä) ja loput sitten jonnekin muualle. Vaikka Suomeen tulisi kutsumasi rakentamisen ”kulta-aika”, ei sahatavaran hinnan muutos suuntaan tai toiseen välttämättä toteudu.
    Kuusikuidun hinta sen sijaan on kaiken heikoimmalla pohjalla, koska mekaaninen massateko saattaa jopa vähentyä sen roiman energiakulutuksen takia. Kuitukuusen laskeva hinta vaikuttaa mm. aikanaan sovittuun energiahaavan standardihintaan.

    jees h-valta

    Josko metät kunnossa yrittäisi päättää nouseeko vai laskeeko se kuusen hinta tukkina vaiko ei?
    Kun kaksi kirjoitusta peräkanaa hakkaa toisiaan päihin niin ota siitä sitten selko.
    Aivan sama tilanne parhaalla markkina-alueellamme euroopassa. Ei tule markkinapiikkiä eikä edes itua siitä. Aasian suunta vetää mäntyä ja se kestää ja kasvaa siellä tuo kysyntä.
    Kuusikuitu toimii samoin kuin muukin kuitu. Lähes kaikkien menekki petraa ja kuusikin siinä hiukan samalla kohentaa hintaansa kuituna.
    Jos nyt ei jatkuva maan köyhtyminen vie hätähakkuisiin tätä nykytahtia enempää.

    Metät kunnossa!

    Harjavaltalainen, toisessa kirjoitan kuusitukista ja toisessa kuusikuidusta – ne on eri laitoksilla käsiteltävää tavaraa! Kuusikuidun hintaa on mekaaninen teollisuus pitänyt yllä, mutta nyt näkymä on se, että männyn kanssa samaan pataan eikä merkittävää eroa kuusen hyväksi jatkossa enää ole.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 38)