Keskustelut Tekniikka sahat ja talvi

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 169)
  • sahat ja talvi

    Huskin miehet ovat aina väittäneet että toimivat paremmin talvella kuin stilhit. Nyt kummiskin kävi sillälailla että sahat olivat kumpikin yön ulkona ja lunta oli satanut niin että kumpikin oli lumen peitossa. No ei siinä mitään huski käyntiin useammalla nykäisyllä ja heti sai huomata että kierrokset pätkii. Sahailin semmosen 15min ja saha rupesikin jotenkuten toimimaan mutta tyhjäkäyntiä ei löytynyt missään välissä joten huskin työpäivä oli siinä. Onneksi omistan myös stiilin kaksi kertaa narusta nykäsin ja käyntiin, eikä mitään ongelmia koko päivänä. Tässäpä huskin miehille pähkinä purtavaksi. Kyseessä 550xp ja ms-201.

  • Jätkä

    Onko Tilhissäsi talvi / kesäläppä siinä oikeassa sivussa? Ruuvilla kiinni?

    Käynnistimen ilmanottoaukoista noin puolet voi peittää Jesarilla. Ensisijaisesti ala – ja etuosasta.

    pihkatappi

    Teillä taitaa olla puissa enempi lunta kuin täällä. Mitä on kuvia esim. Keski-Suomesta nähnyt, niin paljon pahemmalta näyttää kuin nämä Länsi-Suomen puskat. Mutta kyllä kun noita pienempiä kuusia kaataa, mistä tuuli ei ole lumia yhtään putsannut, niin laitan sahan vartaloon kiinni vähäksi aikaa, jolloin tietysti ilmanottoaukot mahassa kiinni. Mutta eihän se auta sekään, jos on kovasti pakkasta ja joka hipaisusta tulee puolenminuutin lumipölly, menee koko päivä odotellessa lumenlaskeutumista. Justeerilla tietysti onnistuisi.

    Kai sulla kuitenkin on reikä siellä sylinterin ja kaasuttimen välillä ja sen talvisuojuksen lisäksi voi kylmemmällä kelillä vetää jeesusteipillä ilmanottoa reilusti tukkoon. Ja aina mahdollisuuksien mukaan saha pystysuorassa, kuten kasatessa ja tauolla, eli takakahva taivasta kohti, jolloin lämmin ilma virtaa siitä reiästä kaasuttimelle.

    pihkatappi

    Pitäskin kokeilla tuota ms200:sta oikeassa talvityössä. Viime talvena joulukuussa jonkinlaista tuntumaa tuli Rovaniemellä, mutta oli kuitenkin melko helppo olosuhde, täällä etelämpänähän lunta ei ollut koko talvena.

    Ms200 mallissa on tuo kaasuttimelle menevä reikä Jätkän mainitsemassa luistissa, joka löytyy kaasuttimen säätöruuvien alta pikkuruuvilla kiinnitettynä, eli aina talveen tultaessa luisti ulos ja laitetaan se takaisin toisin päin.

    Jätkä

    Pikku-Tilhissä on vaakasylinteri ja kaasutin putsarin kera sen päällä. Eli sa havun päälle, kuin lattialle. Lämpö tulee – jos tulee, siitä talviläpän aukosta putsarille.

    Olen joskus käyttänyt kahta putsaria, eli aamulla kuiva, puhdas putsari sahaan. huurteinen reppuun seuraavana aamuna sama juttu, eli saha on metsässä suodattimen kanssa.

    Joskus on joihinkin sahoihin porattu reikiä. Pari kymmenmillistä reikää kotelossa sille kytkimen puoleiselle reunalle, jos siellä ei ole ollut valmiiksi reikiä. Myös jäähdytysilman ulostuloaukkoa voi tukkia noin kolmasosan siitä väliseinän takaa. Syntyy lämpimälle ilmalle patopaine, joka antaa ilmaa paremmin putsarille ja sellaista ilmaa, jossa oleva lumi on sulanut, jolloin se ei tuki niin putsaria.

    Nuo asiat on yleensä huomioitu Huskuissa ja niiden mukana tulee kaupasta talvisarjat. Urea-aivoiset kaikkien alojen erikoisasiantuntijat ovat ne hukanneet tai hävittäneet, eivätkä ole koskaan niitä käyttäneet. Ammattimetsurit ovat asian oppineet joko metsäkoulussa, tai kantapään kautta.

    husku550xp

    On läppä talviasennossa. Täytyypä koikeilla teipata nuo ilman otto aukot.

    Jätkä

    Tilheissä oli ennen myös ne maskinsuojat. Meillä oli Koululla niitä eri sahamalleihin ja -merkkeihin laatikoittain. Huskuun oli siniset, muihin lähinnä punaiset / oranssit.

    Syksyllä oli aika valvominen, että tuli talviläpät ja maskit oikein.

    pihkatappi

    550 Husqvarnassa saa tuon talvisuojuksen poistaa, kun on lämpösempää kuin -5, minusta kannattaa olla tuon asian kanssa tarkkana ja poistaa se suojus vaikka kesken päivää, tunteehan sen nokassa paljonko on pakkasta vai onko peräti suojakeli. Tietysti jos lunta tulee oksista kokoajan, voi olla että suojus on tarpeen vähän lämpöisemmälläkin.

    Jätkä

    Huskun maskinsuojus onkin varsin nopea ottaa ja jättää paikoilleen. Tuo lämpötila ei ole niin kovin tarkka, jos saha pelittää hyvin parinkymmenen asteen pakkasessa, niin ei ole tarvetta laittaa mitään, vaikka voikin käyttää.

    Jos taas sahailee kuin Jeessi, on ihan sama, onko suojia tei ei, saha savuaa ja turisee, eikä takuulla käy kuumana. Kun saha ja polttoaineet on kunnossa, ja sahataan oikein reippaasti, sahan pakoputkesta ei näytä tulevan muuta kuin kuumaa ilmaa.

    MaalaisSeppo

    Minun kokemusten mukaan, jos tilhen (ms 200 tai 201) vie sulana aamulla metsään, niin sahan puolesta hommaa voi jatkaa iltaan asti.

    jees h-valta

    Just noin kun MaalaisSeppo meinaa. Aivan sama mitä teet mutta saha toimii varmasti.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 169)