Keskustelut Tekniikka sahat ja talvi

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 169)
  • sahat ja talvi

    Huskin miehet ovat aina väittäneet että toimivat paremmin talvella kuin stilhit. Nyt kummiskin kävi sillälailla että sahat olivat kumpikin yön ulkona ja lunta oli satanut niin että kumpikin oli lumen peitossa. No ei siinä mitään huski käyntiin useammalla nykäisyllä ja heti sai huomata että kierrokset pätkii. Sahailin semmosen 15min ja saha rupesikin jotenkuten toimimaan mutta tyhjäkäyntiä ei löytynyt missään välissä joten huskin työpäivä oli siinä. Onneksi omistan myös stiilin kaksi kertaa narusta nykäsin ja käyntiin, eikä mitään ongelmia koko päivänä. Tässäpä huskin miehille pähkinä purtavaksi. Kyseessä 550xp ja ms-201.

  • wanhajätkä

    Pilipalipoikia jos jonssi ei keittäny öljyjä. Luulekko ope etten osannu viilausta…jaa että puolella kaasulla varausta. höpötät.

    Jätkä

    Kyllä pohjanmaan veistäjät on veistäneet hirsitaloja ja – mökkejä aivan varmasti moneen kertaan sen määrän, mitä esim lapissa on pystyyn laitettu.

    Kun ketju on kunnossa, varausta varten ei sahassa tehoja tarvita juuri mitään, ei siinä kuumene öljyt. Voi tietysti olla, että olette sahanneet niin syvän varauksen, että hirsi on käytännössä halki?

    Sellaisia ei täällä ole tehty viiteenkymmeneen vuoteen, vaan varaus avataan kirveellä tai isolla taltalla, ellei ole kursoa, jolla saa nätin varauksen. Jos sahaukset kohtaavat hirren sisällä, niin pilalle menee.

    254 – oli sellainen saha, että kolmasosakaasukin riittää, kun on iso vetoratas.

    Myös Huskussa on öljysäiliö kampikammion ympärillä – Ollut aina, eikä kiehu siinäkään öljyt!

    wanhajätkä

    Oot kyllä jätkäriepu aika ulalla hirrenveistossa. Sinun veistämäsi hirret halkeaa vaakaan. Sehän ei ole tarkoitus. Tuuli ujeltelee läpi seinän. Varauksen pohjaan ammattilainen vetää vielä viillon sahalla. Puuhan halkeaa kuitenkin johonkin suuntaan kuivuessaan. Eikös kannata ohjata se halkein pystöön….

    Eihän tämä liity mitenkään lumi/saha keskusteluun… pakko kommentoida kuitenkin kun todella paljastat väärät opit ja olettamukset!

    Jätkä

    Halkeamajohdetta ei TODELLAKAAN vedetä varauksen pohjaan, vaan hirren selkään. Mikäki mahdollista, se vedetään tehokkaalla käsisirkkelillä. Teille pohjoisen räpeltäjille pitäisi pitää koulutusta hirrenveistotaidoista, ennenkuin pilaatte siellä loputkin kelot ja hirsimökit.

    Eräs hirsirakentaja naureskeli, että äijät sahaa varauksen niin, että painuessaan hirsi halkeaa ja rakennus romahtaa.

    arto

    Ilmankos etelässä kosteusongelmia melkein kaikissa hirsirakennuksissa. Pohjoisessa ne taas kestää isältä pojalle.

    wanhajätkä

    Jätkä voi tulla neuvomaan kun on vetänyt varausta ensimmäisen kilometrinsä. Teoriassa….teoriassa ja vanhoissa valokuvissa. Vai taltalla kaputtelet.. ja kaikki harakkaa pienemmät lentelee läpi. Aika monta yli satavuotiasta kehikkoa oon siirtänyt enkä kyllä oo päältäsahauksia nähny. Ihan ovat kopillaan olleet…..toki niissä on talttaakin käytetty. Ne on kirvesmiesten tekemiä

    husku550xp

    Tässä joku aikaisemmin haukkui huskuja surkeaksi ja vastaavasti kehui stiiliä. No mutta tälläpä kertaa stiilillä jäi hommat tekemättä ja onneksi oli 550xp mukana. Nimittäin stiilissä ei jostain syystä tule öljyä kunnolla. Aluksi luulin että on jäätä päässyt öljytilaan ja tyhjensin öljyt pois ja yöksi pannuhuoneeseen sulaamaan. No seuraavana päivä huolellinen puhditus paineilmalla ja uudet öljyt sisään niin paskat se mitään ruvennu toimimaan. Pikkusen tulee öljyä  ja öljynsyöttö on säädetty täysille. Arviolta 5-6tankkia kun sahaa niin sitten ehkä on mennyt yksi öljysäilöllinen. Huom nuo aikaisemmat huskun (ongelmat) johtuivat vain talvisarjasta. Nyt toimii kuin unelma. Kaikki kalvot,ohjelmat ja tulpat meni takuu huoltoon vaikka takuu ummessa. Esimerkillistä toimintaa huskilta joten suosittelen jatkossakin huskia ostamaan.

    kuusessa ollaan

    Eli talvisarja laitettiin paikoilleen huskuun vai poistettiin?

    Ms 200 ja 201 on käsitykseni mukaan jousipalautteisella öljypumpulla, eikä uraan perustuvalla pakkopalautuksella? Se tarkoittaa, että jos öljy on liian ”tahmeaa”, ei mäntä palaudu riittävän hyvin ja iskunpituus jää lyhyeksi. Korjatkaa jos oon väärässä…sama ongelma poistui tutulla notkeammalla öljyllä.

    Jätkä

    Yli sata vuotta sitten ei ollut keksitty edes moottorisahaa, käsisirkkelistä puhumattakaan.

    Kerran olin saunomassa yhdessä todella asiallisessa edustussaunassa. Käsinvuollusta pyöröhirrestä tehtyä ja katselin, että yhtäkään halkeamaa ei ollut. Mutta yhdessä nurkassa näin, kuinka käsisirkkelin terä oli tullut hieman liian pitkälle ja halkeamajohde näkyi.

    Kun hirteen sahataan varaus niin, että sahanterä menee ristiin puun sisällä, on hirsi sahattu niin, että kun sen päälle tulee sainän ja katon paino, on sen halkeaminen yksi vaaratekijä. Lisäksi tuollaisten hirsien päät, jos niitä katkaistaan, ovat todella rumia.

    Vaikka olisit rouhinut miljoona kilometriä varauksia, et ole vielä tehnyt metriäkään oikein. Suomen johtavat hirsirakentajat sahaavat varauksen vain muutaman sentin syvyisin sahauksin, pätkivät irroitettavan osan alle puolen metrin pituisiksi ja lyövät joko kouruteräisellä kirveellä tai taltan kanssa sen pätkän pois. Näin saadaan matala varaus, joka täyttyy kolmen sentin paksuisella pellavariveellä tai vastaavalla ja kun seinä painuu tiiviimmäksi, estää varauksen keskikohta sen liiallisen painumisen.

    Halkeamajohde sahataan hirren selkään ja mahdollinen irvistys lukitaan varauksen terävillä reunoilla, jotka pureutuvat hirren selkään.

    En ole minään hirsirakentaja, mutta meillä on ollut isojakin hirsirakennuprojekteja, joissa on kouluttajana ollut alan ehdottomasti läpituntevat kouluttajat. Yksikin urakoitsija oli jo silloin tehnyt yli kolmetuhatta hirsirakennusta. Itse tehden ja muutaman apumiehen kanssa tehden.

    Isoin rakennus metsästä valmiiksi tehtiin noin kolmensadan neliön kylätalo, johon tuli yläkertaan huoneita ja sali, jonka sisäkorkeus on yli 5 metriä.

    Korppoon saareen vietiin 450 neliön pyöröhirsihuvila, joka on käsityötä. Siellä oli myös erittäin kokenut hirsitalourakoitsija, joka oli vastaavia projekteja hoitanut saksassakin monta vuotta.

    Tuollaiset hommat eivät ole mitään räpellyksiä, sakemanni oli maksanut siitä saarestakin yli miljoona euroa.

    (Moderaattori on poistanut osan viestistä.)

     

    arto

    Yksikin urakoitsija oli jo silloin tehnyt yli kolmetuhatta hirsirakennusta. Itse tehden ja muutaman apumiehen kanssa tehden…….Hurjia on määrät….Sen voin kertoa, Meillä kotipaikalla yli 450v vanha 2kerroksinen luhtiaitta, Ei ole hirret halkeillut hirrestä yläpuoli on luonnon muovaama alapuoli kourulla. On museokohde nykyisin.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 169)