Keskustelut Tekniikka sahat ja talvi

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 169)
  • sahat ja talvi

    Huskin miehet ovat aina väittäneet että toimivat paremmin talvella kuin stilhit. Nyt kummiskin kävi sillälailla että sahat olivat kumpikin yön ulkona ja lunta oli satanut niin että kumpikin oli lumen peitossa. No ei siinä mitään huski käyntiin useammalla nykäisyllä ja heti sai huomata että kierrokset pätkii. Sahailin semmosen 15min ja saha rupesikin jotenkuten toimimaan mutta tyhjäkäyntiä ei löytynyt missään välissä joten huskin työpäivä oli siinä. Onneksi omistan myös stiilin kaksi kertaa narusta nykäsin ja käyntiin, eikä mitään ongelmia koko päivänä. Tässäpä huskin miehille pähkinä purtavaksi. Kyseessä 550xp ja ms-201.

  • petep

    Oiskohan tämä saksikoukku se mikä oli tullut tämän metsurin aikaan . Nyt oli hänellä ikää vuosi vaille eläkettä joten voisi mahtua työuraan,

     

    Kun Jätkä muistaa niitä vanhoja hyviä aikoja niin  oliko näistä entisaikojen sahoista joku erityisesti sitten talvella toimiva ?  Pessinen oli Partnereiden kanssa tekemisissä niin kai nekin toimi…..

    Nimetön

    Raket 461 toimi ainakin jo 60 luvun lopulla ja Partner 17R toimi niin kuin tämänpäivän sahatkin ja ”lämpökahvat”, tais tulla markkinoille v. -70. Ameriikkalaiset jakso kyllä juonitella. Huskun raivurit oli kans toimivia pelejä niin varmaan sahatkin.

    Stihl oli alkuun osuuskaupan myynnissä ja vaikeuksia oli Suomen talvessa mutta jossain vaiheessa oli joku rojekti jolla kehitettiin talviominaisuuksia Suomalaisten avustamana?

    eero heikki eero heikki

    Kyllä mulla hyvin talvella pelasivat Partner 5000 ja 5500,ärhäköitä sahoja olivat.

     

    Nimetön

    Laipat ja kärkipyörät oli Partnerisa heikkoja, laippa saatto olla vähä mutkanen ja kiero heti uutena ja se vaihdettava kärkipyörä ei vielä ollut ihan valmis systeemi.

    Jätkä

    petep. Raket ( Jonsereds) oli todella aikanaan varmakäyntisin saha. Myös Partner r17 -r18 pelittivät, mutta versio r16, vaikka oli tekniikaltaan täysin sama kuin 17, ei pelannut, kun siitä puuttuivat talvisuojat.

    Sitten tuli Huskulta Tuplaseiska, eli 77 kuutioinen saha, joka toimi hyvin

    Tilhit eivät toimineet kesälläkään, saati sitten talvella. Homelite ja ”Kulloppi” kyllä kävi, mutta ei tyhjäkäyntiä.

    Partnerin kevyemmät mallit (5000 ja 5500) olivat teho/painosuhteeltaan tosi kovia, mutta täytyi pitää kuivana.

    Ensimmäiset kahvalämmitykset taisivat tulla Partner r18 – malliin ja sitten muihin.

    Meidän oppilaitoksella on varmasti museosahoina jopa yli sata erilaista, siellä voisi tutkia ja tutustua sen puolen historiaan.

    Nimetön

    Homelite ”pelas” jo 60 luvulla kun lämpymässä tuvassa saha oli yön ja hevosella metsään mennesä pysäytti hevosen 3km välein ja käytti sahan lämpymäksi niin saatto jopa lähtä käyntiin perillä metsässäkin.

    tamperelainen tamperelainen

    Kokemusta Partner 5000H-sahasta,oli lämpökahvamalli.Tehokas ihan Huski 154-tasoa melkein.Jopa helpompi käsitelläpienet tärinät.Säädettävä ö-pumppu.Muistaakseni Wallbro-kaasari,2-kenkäinen kytkin ja yksi männänrengas.Kaappasiko Electrolux tämän laatusahvalmistajan vai amerikkalaiset bulkkisahojen valmistajatko sen pilasivat??

    Partnereissa oli mainoskuvien mukaan 60-luvun alussa semmoinen suora takakahva(kuin polkupyörän sarvi)

    Jätkä

    Joopa. Partnerilla oli vaihe, jossa takakahva oli tarkemmin, kuin moottoripyörän kädensija, paitsi kaasua ei lisätty kahvaa kiertämällä. Olikohan se joku B-sarja. Sitä ennen oli kohokaasutinmalli, jossa oli peukalokaasu.

    Elektrolux osti Partnerin, Josnseredin, Companionin, Jobun ja lisäksi Jenkkisahoja muutaman tehtaan verran. Nyt taidetaan Gulloppia tehdä Partnerin mallilla.

    Companion oli ilmeisesti maailman ensimmäinen oikea raivaussaha. muilla oli raivaus-lisävaruste.

    Ei Prtner 5000 mallissa ollut niin paljoa tehoa, kuin HVA:n 154:ssa ja siinä tärinänvaimennus oli löysä kahvavaimennus, kun Huskussa oli heti kättelyssä runkotärinänvaimennus, joka kesti sahan iän.

    kuusessa ollaan

    Osuuskaupan tuotemerkki oli Raket. Siksi ensin Jonseredit olivat Raketteja, sitten kun Stihl tuli myyntiin, se nimettiin Suomessa Stihl-Raket -tuotemerkille. Kun Stihl siirtyi Elfvingille, palas pelkkä Stihl-nimi käyttöön. Itsellä on Stihl-Raket ajalta yksi sahausopaskin, joka tuli sahan mukana.

    En muista, kuka kilpasahaaja palkattiin kehittämään Stihlien talviominaisuuksia, juuri Stihl-Raket aikaan. Mutta sen seurauksena taitaa Stihl edelleen tehdä salaisesti talvitestinsä Suomessa.

    petep

    Okei kiitos historian muisteloista. Itsellä on ollut aina Partnerista sellainen käsitys että se on ollut ihan lelu mutta ei se ole silloin ennen ollut. Kotona oli polttopuuhommissa sellainen hemmetim painava Partneri ja se syttyi jopa palamaan ja siihen sen taival päättyi. Sitten sai tutustua sellaiseen Pertneriin  jossa oli ketjunkiristys mallia pika ja sen kanssa meni hermo aika nopeasti kun  ketju ei pysynyt kireällä millään.

    Ehkä kuitenkaan silloin ennen ei ole ihan kaikki ollut paremmin ,mutta on silloinkin ollu sahoja jolla on moni elantonsa saanut metsästä.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 169)