Keskustelut Tekniikka Sahassa käytettävä teräketjuöljy

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 152)
  • Sahassa käytettävä teräketjuöljy

    Merkitty: 

    Olen käyttänyt Tapio-teräketjuöljyä ja öljy on omasta mielestä ihan ok. Tulee talvella astiasta ulos eli voi käyttää kelillä kuin kelillä . Olen käyttänyt öljyä kahdessa eri sahassa ja ja ”ominaisuutena” on joskus että öljyä ei tule  ketjulle tasaista määrää. Kesällä jos sahaa niin näyttää olevan aika juoksevaa mallia.

    Nyt on astia lopussa ja kyselisin että mitä oljyä ”ammattimiehet” käyttää ja ne jotka vastaa että ihan sama mitä sinne laittaa niin ei kannata vaivautua.

  • Metsuri motokuski

    Kyllähän noissa metsäkoneissa aikamoisia öljymääriä välillä luontoon pääsee. Varsinkin jos kyseessä on koneen alla tapahtunut letkurikko joka ilmoittaa vasta summerin soidessa. No kuitenkin nykykoneissa on jo aika alhainen se raja jolla summeri alkaa soida. Meidän koneella se on noin 15 litraa joten enää ei satoja litroja maahan joudu. Pääosa öljyvuodoista on ns sumuvuotoja jossa öljy hajoaa sumuna ilmaan. Näissä haihdunta on melko suurta ja hydrauliikkaöljy varsinkin on hyvä haihtumaan. Tottahan se on jos koko vuotuinen öljykulutus terissä ja koneessa lasketaan yhteen on tulos aika suuri. Mutta on aluekkin suurin johonka se on levitetty.

    Korpituvan Taneli

    Mitä autuutta, ihan oikeasti, näillä kasviöljyillä sitten saadaan aikaan?

    Putket tukkeutuvat, pumput hajoavat, ei lähde pinnoilta edes painepesurilla ja aiheuttaa ihokosketuksessa ihottumia.

    Onko nyt sitten varmaa että se siellä luonnossakaan on sen viisaanpaa tuo ihmiselle vaarallinen tökötti? Eikös se mineraaliöljykin ainakin jonkinverran myös hajoa pieneliöiden toimesta. Eikös sekin ole alunperin kasvikunnan tuote.

    Pohjavesialueethan ne tietenkin kriittisimpiä ovat, mutta onkos se kasvisöljy sitten juomavedessä jotenkin vähemmän kuvottavaa? Näissä asioissa mennään niin monesti lujaa pää kolmantena jalkana, niin ettei oikein aina järjellisyys pysy mukana.

    En ole erityisen huolissani teräketju öljyjen luontoon pääsystä, mutta en kovin kovasti jaksa huolestua nykyisten työkoneittenkaan öljyn ”jakelusta”.

    Olen metsässä muutamia metsäkoneen ja kaivurin letkurikkoja nähnyt ja todennut että kun kuljettajan asenne vain on kohdallaan, niin ei se nyt niin hulvatonta hommaa ole. Toki laitteita ja toimintatapoja on syytä kehittää, mutta eiköhän asiat ole aika hyvässä kondiksessa jo nykyään.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Tolopainen

    Öljy on luonnontuote, sitä menee luontoon satoja tonneja vuodessa, eikä siitä ole pieninä määrinä mitään haittaa. Babteerit pystyvät hajoittamaan öljyä, sehän on pääasiassa hiiltä ja vetyä lisäksi  lisäaineita,  kun kyseessä on hydrauliikkaöljy.

    Korpituvan Taneli

    Ehkä ne lisäaineet siinä se pahin onkin, silloin kun kyse korkeintaan muutaman litran liruista, joihin bakteerit pääsevät hyvin kiinni.

    Lisäaineitahan niissä kasvisöljyissäkin ilmeisesti on. Ei kai puhdas rypsiöljy mitään ihottumia aiheuta, sehän on elintarvike.

    Kuka ties saamme jossain vaiheessa kuulla tutkimuksesta, joka sanoo että ne kasvisöljyt lisäaineineen vasta pahoja myrkkyjä luonnossa ovatkin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Puuki

    Luonnontuotehan se öljy on. Se vika siinä vain , että litra öljyä pilaa miljoona litraa vettä ,jos pääsee vesistöön tai pohjaveteen.

    Jotkin kasvit pystyy puhdistamaan jopa raskasmetalleja luonnosta.Se tosin tapahtuu melko hitaasti .

    Ola_Pallonivel

    On niitä vaihtoehtoja silti kehitettävä, tuota nykyistä tavaraa kun ei loputtomiin voi maan alta pumpata.

    Ja itse olen enemmän huolissani siitä, mitä se öljy aiheuttaa omilla reisillä.

    topintam

    Oikein tästäkeskustelusta motivoituneena tekaisin taas moottoriöljy-tapsa mixit kombiin ja kirrautin terän tiukille. Nyt neljäänpäivään soittelin 12 tankkia e-puuta kumoon eikä (stihl)-terä ole vielä venynyt havaittavasti yhtään. Tais leimikko loppua ennekuin joutuu kiristämään.

    Jätkä

    Lapsuuskotipaikkakunnalla oli ikivanha huoltoasema, jossa oli varmasti tehty autoilun alkuajoista lähtien aotojen huoltoja ja myös öljyjen vaihtoja moottoreihin kymmeniätuhansia kertoja. Huoltamon nurkalta lähti avo-oja, joka laski mäen alla olevaan pikku puroon.

    Huoltomies sanoi silloin minulle, että AINA kaikki jäteöljyt laskettiin siihen ojaan, jossa rehoitti kaikenmaailman rehut.  Pajupuskaa alkoi olla hieman alempana ja se voi kyllä paksusti.

    Aikani kuluksi tallasin puron rantaan asti, eikä siellä ollut merkkiäkään öljyistä. kaiken oli kasvillisuus ”hoitanut”.

    Aivan lähellä oli myös kekustan pohjavesipumppaamo, jonka vesi on aina ollut ihan moitteetonta.

    Ei jostain teräketjun voiteluaineesta tarvitse olla kovasti huolissaan.

    arto

    Kotitilan lähellä suuri pohjaveden ottamo, Viime vuonna moto teki savottaa. Meni letku rikki. Kävi palokunta puhdistamassa ne öljyt, Luki oikein lehdessä , Kävin katsomassa oli lumikin hävinnyt 10×10 alalta kone. Toinen tapaus jokin konekuski jätti 20l pänikän oli tyhjä, Kesällä tuli mo: käymään huomasi sen soitti sille konemiehelle haitko itse vai maksatko siirrosta, Itse haki 2t päästä…..Ei meilläpäin kannata öljyjä maahan päästää. Tulee kalliiksi se ympäristörikos.

    Rane2

    Tämä vanha hokema siitä miten litra öljyä pilaa miljoona litraa vettä,onko se toteutunut jossain?.Miten paljon on vuosikymmenien aikana mennyt kaksitahtiöljyä perämoottoreista vesistöihin?Ja mikä määrä on koneiden letkurikkojen takia päässyt maastoon ja sieltä ojien kautta vesistöihin.Ennenhän öljynvaihdoissakin taisi olla että vanhat öljyt pudotettiin maahan.Kun öljytankkeri tai porauslautta päästää suuret määrät öljyä mereen niin ei se vesi pilaannu vaan pohja ja rannat.

    Kun Kajaanissa polttoöljyn varmuusvarasto oli vuotanut maastoa pitkin Jormuanlahteen syntyi tietysti hirmuinen metakka miten luonto on lopullisesti pilalla.Ko.yhtiö lupasi tehdä isot maanvaihdot mutta ilmeisesti sitten vetkutteli näön vuoksi ja suraavana kesänä kukaan ei enää muistanut koko hommaa.Polttoöljy haihtuu ja hajoaa nopeasti.

     

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 152)