Keskustelut Metsänhoito Sadonkorjuu ja jatkumo

Esillä 7 vastausta, 61 - 67 (kaikkiaan 67)
  • Sadonkorjuu ja jatkumo

    Tässä on nyt se vihjaamani aihe ja tehdyt toimenpiteet. Ei %-laskutoimituksia,ei yhtälöitä eikä muutakaan rätinkiä.Vain kokemuksen tuoma sovellus.

    Lähtötilanteessa oli isän ostama lisämaa valtiolta v.-75 .Täysin hoitamaton mt-kangaskuvio, 3,4 ha ympäröivien jyrkkien rinteiden päällä, jossa järeä ku/mä-tukkimetsä seassa paljon lihomiskuntoista raudusta.Harvensin sen motolla v.-95 raudusta suosien 500:n r/ha.Saanto järeää kut-mät-kot reilu 200m3/ha.

    Koivikon alle kehittyi tietysti kuusi-alikasvos.Työkiireiden = ajan puutteen takia (suutarin lapsella ei ole kenkiä…) taimikko venähti liiaksi! 2015 talvella oli lopultakin pakko poistaa koko ylispuusto,mutta kevät vei kelit.Korjattiin raudukset viilutyviksi osin sahalla,motolla saha-, ja sorvitukeiksi. Kot 230 ja kok 410m3, keski jär. 800L/r

    Kasalle puidut suuret latvus-, ja oksakasat kuljetettiin haketettavaksi,- 2v:n poltto-aineet.(oma tivoli hakkeella v:sta -98 ).

    Havupuut korjattiin kuluvana kevättalvena.Mät 82m3, mäk 67 m3, keski jär. 780 L/r,

    kut 204m3, kuk 107m3,keski jär. 530 L/r. Havut ja latvukset ( 12 metsäkonekuormaa) ajettiin taimikon päältä kahteen isoon tunkioon, jotka tuikkaan tuleen ens kevät hangilla.

    Jäljelle jäi n.kaksimetrinen käytännössä täystiheä kuusentaimikko alasta n. 40%:lle ja 0,6m taimikko 20%: lle alasta. Kuusen täydennysistutusta tein ”malliksi” 400kpl.

    N.20% alasta laikutan telakaivinkoneella elokuun alussa , jonka 3 raudusrunkoa siementävät.

     

     

  • Tolopainen

    Kenelle se puutavaran sahaus on tuottavaa ei ainakaan sille, joka sahuuttaa omia puitaan. Tukit kannattaa myydä ja ostaa tarvittava määrä määrä puutavaraa. Kenttäsirkkelöinti on niin kallista ja tehotonta, että kaupasta saa lautaa halvemmalla.

    Jovain

    Kehitystä ei olla viemässä taaksepäin. Se vaan tuo kehitys jostain syystä näyttää menevän eteen päin. Mutta sen hyväksyminen joillekin mutustelijoille näyttää olevan vaikeaa. Savotointikin on kehittynyt 60-luvulta ja kantelleiden sahauslaitokset.

    Puuki

    Tehokkuus riippuu niin paljon sahuristakin. Hyvä ammattilainen kunnollisella kalustolla sahaa helposti kaksinkertaisen määrän tavaraa samassa ajassa kuin  joku toinen.

    Usein ne tukit, jotka ei  kelpaa ostajille, on vielä kelpo tavaraa omaan käyttöön. Silloin arvonlisää puulle tulee sahuutuksella  paljon. Aputyövoima pitää olla omasta takaa. Jos kaikki pitää teettää vierastyövoimalla ei ehkä kannata.

    Jätkä

    Sahalaitoksella tukit lajitellaan myös läpimitan mukaan, jolloin sahauserä on vain yhden kokoisia tukkeja. Na valitaan lajittelussa postausohjelmilla ja silloin ei hukkaan mene puusta mitään.

    Jos tahdään vaikka koivulattiaa, on avainkysymys tukkien pituus. Usein loistavaa lattialautaa tulee hyvästä kuitukokoisesta pöllistä.

    Hyvälaatuisesta mäntykuidusta saa kaksi lattialautaa, vaikka se on vain hieman yli kymmensenttinen. Yksi metri lattialautaa maksaa enemmän kuin se kymmenmetrinen runko, josta tulee 20 metriä lattialautaa.

    Peltikaton aluslautaa kannattaa sahauttaa, jos sitä tarvitsee. Runkoainekset, varsinkin ylipitkät piirut ovat erinomaisen kannattavia sahauttaa.

    Sirkkeleissä on myös laitteita, joiden avulla sahuri pystyy sahaamaan ihan yksinkin. Tavaran vastaanottaja ja tukkien tuoja tarvitaan, jos enemmän sahataan.

    Kaksi kuutiota sahatavaraa tunnissa on ihan normisuoritus.

    harrastelija

    Kahteen taloon olen sahauttanut puutavaran ja muuhun tarpeeseen on tullut sahattua siemenpuita ja tuulenkaatoja. Sen tarkemmin laskematta sahattu puutavara on tullut varmasti halvemmaksi kuin jos kaikki olisi pitänyt ostaa valmiina lautana ja lankkuna.

    Viimeisin sahaus oli yli 100 tukin sahaus (se oli kenttäsirkkeliyrittäjän alaraja, että toi sahan tontille). Talkoomies ei jostakin syystä tulllut, joten otin valmiit laudat, lankut ja pinnatkin yksinään. Katsoin eri lajien paikat etukäteen mhdollisimman läheltä ja olipahan tiukka 6-tuntinen!

    Tiliä tehdessä sahuri ja perämiehenä ollut metsuri katsoivat ammattitalukosta tuntikorvaukset. Ihmettelin tilin vähyyttä ääneen, maksoin miehillä palkan ja tarjosin päivän päätteeksi molemmille kunnon lounaan!

    pikkutukki

    Jospa oli Amerikan meininkiä eli olisi pitänyt antaa tippiä ! On hienoa , että työtä tehdään  ilman riistohintoja .

    Jätkä

    Taksojen mukaanhan on sahauskin tehtävä. Mielellään tuntihinta etukäteen ilmoittaen. Perämiestä ei enää nykyään käytetä, Hydrayliikka hoitaa sen puolen paremmin, kuin tottumaton ihminen ja automaattinen suuntaus hoitaa homman kakistelematta oikein.

    Puutavaraluettelo omakotitalon värkkejä tehtäessä antaa lisäbonuksen, kunhan tukintekijä on toiminut oikein.

    Myös ylisuurten tukkien sahauksessa Sirkkeli tai vannesaha ovat päteviä vehkeitä. Viimeaikoina on yleistyneet kaksiteräiset sirkkelit, joilla pystyy sahaamaan isompiakin tukkeja. Suurin sirkkelillä sahaamani tukki on ollut 80 senttinen pölkky. Isompi ei enää mahdu tukinsuuntaajan alta. Pienensimme aikoinaan paljonkin Sahalaitokselta tulleita ylijäreitä mäntytukkeja. Kyllä niistä lähti loistavaa laatua – oksatonta tavaraa joka sivulta ja paljon.

Esillä 7 vastausta, 61 - 67 (kaikkiaan 67)