Keskustelut Metsänhoito Sadonkorjuu ja jatkumo

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 67)
  • Sadonkorjuu ja jatkumo

    Tässä on nyt se vihjaamani aihe ja tehdyt toimenpiteet. Ei %-laskutoimituksia,ei yhtälöitä eikä muutakaan rätinkiä.Vain kokemuksen tuoma sovellus.

    Lähtötilanteessa oli isän ostama lisämaa valtiolta v.-75 .Täysin hoitamaton mt-kangaskuvio, 3,4 ha ympäröivien jyrkkien rinteiden päällä, jossa järeä ku/mä-tukkimetsä seassa paljon lihomiskuntoista raudusta.Harvensin sen motolla v.-95 raudusta suosien 500:n r/ha.Saanto järeää kut-mät-kot reilu 200m3/ha.

    Koivikon alle kehittyi tietysti kuusi-alikasvos.Työkiireiden = ajan puutteen takia (suutarin lapsella ei ole kenkiä…) taimikko venähti liiaksi! 2015 talvella oli lopultakin pakko poistaa koko ylispuusto,mutta kevät vei kelit.Korjattiin raudukset viilutyviksi osin sahalla,motolla saha-, ja sorvitukeiksi. Kot 230 ja kok 410m3, keski jär. 800L/r

    Kasalle puidut suuret latvus-, ja oksakasat kuljetettiin haketettavaksi,- 2v:n poltto-aineet.(oma tivoli hakkeella v:sta -98 ).

    Havupuut korjattiin kuluvana kevättalvena.Mät 82m3, mäk 67 m3, keski jär. 780 L/r,

    kut 204m3, kuk 107m3,keski jär. 530 L/r. Havut ja latvukset ( 12 metsäkonekuormaa) ajettiin taimikon päältä kahteen isoon tunkioon, jotka tuikkaan tuleen ens kevät hangilla.

    Jäljelle jäi n.kaksimetrinen käytännössä täystiheä kuusentaimikko alasta n. 40%:lle ja 0,6m taimikko 20%: lle alasta. Kuusen täydennysistutusta tein ”malliksi” 400kpl.

    N.20% alasta laikutan telakaivinkoneella elokuun alussa , jonka 3 raudusrunkoa siementävät.

     

     

  • Jovain Jovain

    Näin minäkin tekisin. Ammattimiehelle mututuntuma on aivan riittävä sovellus tehdä asioita, hoitaa metsiä ja tehdä puukauppaa. Edellyttää kuitenkin, että sitä asiantuntemusta on, joka korvaa parhaatkin metsäsuunnitelmat ja kannattavuuslaskelmat ja että on perillä metsäyhtiöiden puukaupasta ja korjuusta ja niihin liittyvistä ”metkuista”, että voi soveltaa omaa toimintaansa sen mukaan.

    Valitettavasti suurin osa metsänomistajista ei sitä ole ja ovat puutavarayhtiöiden talutusnuorassa. Saavat yleensä puunsa myydyksi ja metsänsä hoidetuksi jollain tavalla, mutta ei enää estämään esim. puutavarayhtiöiden metsänomistajan puilla käymää kauppaa?

    Metsähoitoa ilmeisesti teet metsän ehdoilla, mutta saisit kertoa enemmän puukauppatavoistasi, minkälaisilla sopimuksilla ja miten laajasti hajautat puutoimituksiasi, kuten erikoispuukaupan. Pelaako luottamus laadun suhteen ja hyväksyykö yhtiö tarjoamasi motomitan  mukisematta? Ovatko nykyiset puukauppasopimukset esteenä toiminnallesi ja sille, että metsänomistajien omaehtoinen toiminta voisi lisääntyä laajemminkin.  Käytätkö Mhy palveluja? jne.

     

     

    Jätkä

    Tuottiko leimikon omatoiminen urakointi koneiden hankintahinnan ja käyttökustannukset, jos lasketaan vain puusta saatu ”hankintalisä” tarjolla olleiden kantohintojen päältä?

    Toisin sanoen: Jos työt olisi tehty samoilla koneilla ja – kuskeilla, niin olisiko työ tehty paljonkin halvemmalla / kalliimmalla, mutta kuitenkin saman laatuisena työnä.

    Veikkaan, että työ teetettynä samoilla koneilla ja kuskeilla olisi arvokkaampaa kuin omilla koneilla, mutta jos laketaan todelliset kustannukset, ei kuluja olisi saatu peitettyä, vaikka kaikki puukauppatulo olisi laitettu kustannusten peittämiseen.

    Jos olen väärässä, niin silloinhan jokaisen metsänomistajan on kannattavaa hankkia vaikka käytettynäkin hakkuu – ajo – ja kaivukone omia töitänsä varten. Kyllä niihin parisataatuhatta kannattaa satsata. (uusiin miljoona).

    Jätkä

    Tuottiko leimikon omatoiminen urakointi koneiden hankintahinnan ja käyttökustannukset, jos lasketaan vain puusta saatu ”hankintalisä” tarjolla olleiden kantohintojen päältä?

    Toisin sanoen: Jos työt olisi tehty samoilla koneilla ja – kuskeilla, niin olisiko työ tehty paljonkin halvemmalla / kalliimmalla, mutta kuitenkin saman laatuisena työnä.

    Veikkaan, että työ teetettynä samoilla koneilla ja kuskeilla olisi arvokkaampaa kuin omilla koneilla, mutta jos laketaan todelliset kustannukset, ei kuluja olisi saatu peitettyä, vaikka kaikki puukauppatulo olisi laitettu kustannusten peittämiseen.

    Jos olen väärässä, niin silloinhan jokaisen metsänomistajan on kannattavaa hankkia vaikka käytettynäkin hakkuu – ajo – ja kaivukone omia töitänsä varten. Kyllä niihin parisataatuhatta kannattaa satsata. (uusiin miljoona).

    harrastelija harrastelija

    Kovasti puhutaan ”eriloispuista” ja niiden erilliskeräämisistä. Riippuu kovasti metsälön sijainnista, että onko saha, vaneritehda, paepri- ja sellutehdaskin vieressä. Suurin osa metsistä on etäällä erikoistuotteita vaolmistavista yrityksistä, joten mo:n toimintaa säätele etäisyydet.

    Jossain K-Euroopassa tilanne on toinen. Suomessa erikoispuiden kysyntä on harvinaista, niiden avulla jk-agitaattorit pyrkivät ratsastamaan.

    Metsuri motokuski

    Voihan se olla niinkin että aloittaja on metsäkoneurakoitsija joka korjaa omia metsiään. On luonnollista että silloin voi käydä metsässä milloin tykkää ja ehtii. Puillekkin löytyy ostaja varmasti.  Tilanne on hiukan toinen jos on kyseessä metsänomistaja, joka tarjoaa omia metsiään myytäväksi. Silloin ei varmaan näinkään useasti tultaisi käymään. Ainakin tuo viimeinen erä oli aika pieni vaikka keskijäreys olikin hyvä.

    Tuohon jovainin kysymykseen. Kelpasiko motomitta yhtiölle niin voisin vaikka heittää vastakysymyksen. Jos itse olisit ostamassa puuta niin kuinka luotettavana pitäisi navetan takana seisseen koneen mittalaitetta joka olisi parhaat päivät nähnyt ja seisoisi harrastuskoneena ? Niin kuin ne usein aktiivikauden jälkeen menevät.  Luottaisitko isännän sanaan ja latoisitko sovitun rahasumman käteen mukisematta ?

    mehtäukko

    Kiitokset kysymyksistä.

    Jovain:”Pelaako luottamus laadun suhteen ja hyväksyykö yhtiö tarjoamasi motomitan  mukisematta?”

    Pelaa ja sen on ollut pakko pelata.Yli 30 vuotta konehommissa ja puiden kimpussa on täytynyt harjaannuttaa.Puukauppasopimukset eivät ole esteenä ja mhy ei ole edes hidasteena, -palveluja minimaalisesti.

    Jätkän kysymykseen tuo yli 30v. kelvannee..? Tällä hetkellä keskiraskas ketju. ”…silloinhan jokaisen metsänomistajan on kannattavaa hankkia vaikka käytettynäkin hakkuu – ajo – ja kaivukone omia töitänsä varten. Kyllä niihin parisataatuhatta …”

    Jokainen tehköön omat ratkaisunsa,mutta en kallistu samalle kannalle.Telakaivinkoneelle olisi urakkatöitäkin, mutta vuokraan sen omiin projekteihin ( maanmuokkaus,ojitus,tienteko..)

    Kuten aiemmin olen maininnut , jk:n metodit eivät ole vakuuttaneet. Ns. erikoispuu otetaan vain sieltä mistä sitä todella kertyy.Laatuharvennuksessa paraslaatuinenhan jää lihomaan ja yksien mottien keräily on ajan hukkaa.

    Mm…”Voihan se olla niinkin että aloittaja on metsäkoneurakoitsija joka korjaa omia metsiään…” On, mutta korjaa muuta puuta 90% määrästä. Ja Mm:n Jovainille heittämään vastakysymykseen, niin veikkaampa niiden joidenkin ”navetan taakse” varastoitujen rautaromujen luotettavuuden todella kyseenalaiseksi.Niitten onnellisia omistajia on matkan varrella nähty ja tulokset ei yleensä mairittele.

    wanhajätkä

    Metsän ehdoilla eikä mitenkään kaavamaisesti. Monenlaistahan sitä metsässä tahtoo olla. Siitähän se oma koneketju onkin hyvä että voi kävästä pieniäkin kuvioita nokkimassa millon siltä näytää. Saa myös hoidettua sellaisetkin kohteet jotka ei ostajia kiinnosta. Eihän sitä nyt ihan pienlle palstalle kannata hankkia. Tuurilla ja kyttäämällä löysin edukkaat toimivat vehkeet. Koko kustannus oli alle 30 tuhatta. Korjauksiin maalauksineen ennen käyttöön ottoa meni muutama tonni. Tekokoneen mittalaite on kaliproitu yhtä tarkaksi kuin mikä muu tahansa. Onhan se hyvä kontrolli vaikkakaan ei hankintapuita osteta motomitalla.

    Puun menekissä ei oo ollu vaikeuksia paitsi enerkiapuun osalta. Siinä isomman kaupan rinnalla keräilen erikoispuita, vaikka vain muutaman laatutyven ja oksattoman tukin. Ne menee sitten kenttäsirkkelin läpi puusepänverstaille. Nyt verstaat jo soittelee että etsippä sitä tai tätä.

    Kohta sen oman ketjun pitäminen ei oo enää niin tarpeen kun nuo hatelikot on käsitelty. Seuraavat harvennushakkuut meneekin jo kaupaksi pystyyn, Hankintalisä niissä on pieni. Päätehakkuu aukot myyn nytkin pystyyn. Onhan niitä kuitenkin hankalia kuvioita edelleen pehmeiden takana ja vara ootella kunnon routatalvi jaja käsitellä juuri silloin. En varmasti nuista luovu…

     

    Jovain Jovain

    On Mm. ja mehtäukon mielikuvituksen tuotetta tuoda tallintakusen rautaromut ja vanhat valmetit keskusteluun ja mollata niillä metsänomistajaa.

    Mehtäukko olet yhtiön sopimusurakoitsija ja se on aika paljonkin eri asia kuin metsänomistaja. Sillä metsänomistajaa ei hyväksytä urakoimaan yhtiölle omista metsistään. Ollakseen sopimusurakoitsija, se onnistuu ainakin sinun tapauksessa, mutta on myös toisenlaisia tapauksia. Yhtiö ei hyväksy sopimusurakoitsijaa urakoimaan omasta metsästään, vaan hakkuuttaa toisella urakoitsijalla.

    Asia olisi pihvi, jos metsänomistaja hyväksyttäisiin urakoimaan omasta metsästään. Nyt ei puhuta hankintakaupasta tai muusta heikosti tuottavasta, vaan pystykaupasta ja kauppatavan muutoksesta.

    mehtäukko

    Jovain,ei tulkita juttuja niin kuin jehovalainen raamattua!

    Minä en koskaan ole mollannut hankintamiestä tai mo:jaa valinnoistaan.Kuten mainitsin, jokainen tehköön tyylillään.Wanhajätkä on nyt tässä hyvä mannekiini.

    Jovain Jovain

    Ok. juuri näin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 67)