Keskustelut Metsänhoito Sadekesien vaikutukset metsään ja metsänhoitoon

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 25)
  • Sadekesien vaikutukset metsään ja metsänhoitoon

    Menossa on kuulemma sateisin kesä viiteenkymmeneen vuoteen. Tiedemiestenkin joukossa ristiriitataisesti vastaanotetut ennusteet etenevästä ilmaston muutoksesta saavat jatkuvasti lisää puolestapuhujia vuosi vuodelta.

    Jos nykyisen kaltaiset sadekesät tulevat olemaan arkipäivää meilläkin, on pakko pohtia, mitä ne vaikuttavat metsiemme hoidossa käytännön tasolla.

    Lähes noviisina metsäalalla kuvittelen, että ainakin ötökät, jotka kiusaavat sekä puita että puiden kasvattajia, lisääntyvät.

    Lisääntyvä kosteus antaa myös erinomaisen kasvupohjan erilaisille kasvitaudeille jopa uusillekin.

    Mitä merkitsevät lisäsateiden tuomat ”lisäaineet” puille ja kasvupohjalle?

    Tämän kesän kaltaiset sademäärät vaikuttavat varmasti myös kasvupohjien vettymiseen ja jopa soistumisilmiöiden nopeutumiseen (erityisesti alueet, joiden ojitukset eivät ole kunnossa).

    Sateiset kesät ja leudot talvet tuovat varmasti lisähaasteita puiden korjuulle.

    Ovatko merkit ilmastonmuutoksesta ja sen mukanaan tulevat lisäongelmat jo niin vakuuttavia, että olisi korkea aika ryhtyä laajamittaisesti varautumaan metsänhoidon uusiin ongelmiin vai ”kuittaako” puiden mahdollinen lisäkasvu kaikki esim. yllä mainisemani ongelmat?

  • Gla Gla

    Ainoa, mihin itse ilmastonmuutoksessa uskon, on ääri-ilmiöiden lisääntyminen. Siten keskustelu märkyydestä ei ole aiheeton, kuten ei kuivuudestakaan. Monenlaiset stressitekijät vaikuttavat, joten olisi kai syytä pohtia, miten sekä kuivuuden, että märkyyden voisi parhaiten huomioida. Mutta onko meillä sellaista trendiä, että kuivuus tai märkyys jotenkin merkittävästi vaikuttaisi metsätalouteen? Yksi märkä kesä tuskin mitään suurempaa tuhoa saa aikaan, ellei nyt jotain Japanin sateita tänne saada.

    Ensimmäisenä keinona normaalien ojitusten yms. lisäksi tulee mieleen metsän kasvattaminen monimuotoisena ja kasvupaikalle sopivilla puulajeilla. Samaa keinoa oletettavasti luontokin pitkän tuotekehityksen tuloksena on päätynyt käyttämään.

    6tukki

    Suden jäljelle sanoisin, ettei aloittaja ole paniikissa – ehei sinne päinkään…

    En ole vielä huolissani siitäkään, että nyt on sateinen kesä. Eihän yksi pääsky kesää tee.

    Mutta, mutta, jos tällaisia kesiä rupeaa toistumaan ja tulee jopa useita samanlaisia perätysten, olisi mielestäni syytä ainakin pohtia, mitä haasteita runsassateiset kesät tiheään toistuvina voivat aiheuttaa metsille ja millaisia toimenpiteitä vaaditaan metsänhoidolta.

    Voiko metsissämme runsastua esim. jokin ötökkä, joka samalla lailla kuin Lapissa tuhosi ympäristön vuosikymmeniksi tai mitä ”happosateet” rusastuvina vaikuttavat kasvupohjiin.

    Liika märkyys suosii erillaisia kasvitauteja ainakin tuolla maanviljelysektorilla – itseäni kiinnostaa mitä se vaikuttaa metsissämme.

    Jo ns. normaalikesinäkin meillä on ongelmallisia puunkorjuukohteita, mutta mitä kohtaammekaan, jos vettä tulee useana kesänä perätysten kuin Esteristä ja talvellakaan ei ole kunnon pakkasia.

    Olen omassa siviilityössänikin joutunut jatkuvasti toteamaan, että ennalta ehkäisevä työ on huomattavasti halvempaa kuin korjaava työ. Eiköhän sama päde metsäalallakin…

    tamperelainen tamperelainen

    Monet haluaa nähdä ilmastomuutosta tämän kesän sateiden takia tai ainakin leikkiä ajatuksella.Eiköhän vähän vielä katastella.Suomessaon paikkakuntia,jossa ei ole satanut erikoisen pajoa tänäkään kesänä.Taisi olla v 1958 talvi,kun tammikuussa satoi vettä,niin että saatiin pelloilekin loistavat luistinpaanat.Jättäisin toistaiseksi ilmastomuutoksella pelottelun citynuorisolle ja kaupunkivihreille

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    En ota kantaa ilmaston muutokseen, koska ei ole koulutusta ”alalle”.
    Mutta onhan näitä korkeasti koulutettujen kommentteja mukavaa lukea.

    Kurki Kurki

    Aloittajalle sanoisin että tamä sadekesä ei ole ensimmäinen Suomen Jääkauden jälkeisessä historiassa. Täällä kasvavat puut ovat sopeutuneet sadekesiin ja muihinkin sään vaihteluihin, muutenhan Suomessa ei kasvaisi enää puita. Tottakai nämä sadekesien vitsaukset esimerkiksi haavanversoruoste männylle, suopursuruoste kuuselle ja koivun ruoste hieskoivulle alentaa puiden kasvua, mutta ei hävitä niitä.
    Itsellä on hakusessa tällä hetkellä kuusia joihin suopursuruoste ei tartu, koska luonto ei ole tehnyt tuota jalostyötä, niin ihmisen se sitten on tehtävä.

    jees h-valta

    Kyllähän sitä jalostustyötä sitten taitaa piisatakkin jos tuo kuusen ylibuukkaus on pakkomielle.
    Nythän juuri kostea kesä ruokkii erinomaisesti lehtipuun kasvuakin.
    Mutta kuusta jalostamalla tuskin aivan kaikkea lämpenemisen ilmiöiden vaikutuksia saadaan mitätöityä. Tulee niitä tosi kuiviakin kesiä itikoineen. Tyvilaho myös alkaa levinneisyydeltään nousta vain pohjoista kohti kokoajan.
    Haasteita ja takaiskuja. Siinä havupuutalouden tulevaisuus.

    Pete

    ”Haasteita ja takaiskuja” joopa joo. Jeesmiehen levy pyörii. Tuskin Jeesmieskään sentään uskoo (odottaa?), etteikö Suomi jatkossakin sijaitsisi pohjoisella havumetsävyöhykkeellä? Viime syksynä liikuin useiden päivien ajan Puolan itä-osissa nimenomaan metsissä ja kuusikot olivat aivan mahtavia, hyväkasvuisia ja elinvoimaisia. Sekapuuna oli huonolaatuisen näköistä tammea ja osin pyökkiäkin runsaasti. Siellä kuitenkin lämpösummaa tulee Harjavaltaan verrattuna useita satoja yksikköjä enemmän joka vuosi. Ja mannerilmaston vaivat, eli kuumia ja kuivia kesiä.

    Ehkäpä tilanne ei tosiaan ole aivan niin paha kuin Jeesmies toivoo. Tietyllä boniteetilla suomalainen metsämaa tuottaa jokseenkin saman mottimäärän vuodessa puulajista riippumatta jos ei kuivimpia männyn maita lasketa. Tästä saa sitten kukin itse valita mitä tekee. Jeesmies kasvattelee massaa, mutta osa meistä haluaa jatkossakin ohjata kasvua arvokkaampiin puulajeihin ja järeämpään tukkiin. Jeesmiehelle arvo muodostuu siitä, että hän elinaikanaan saa jotain hakkuutuloja metsästä ja osalle meistä hakkuutuloa arvokkaampaa on metsätilan arvon suotuisa kehittyminen, molemmat ovat nimittäin kauppatavaraa, niin metsä pohjineen kuin kuitupuuhaavikkokin.

    jees h-valta

    Ai, että pete onkin sitten näitä ostan,hakkuutan,pilkon ja myyn metsätilallisia.

    Kurki Kurki

    Olisin myös sitä mieltä että erilaisia metsätiloja omistavan on ajatelva myös sitä että metsätila säilyy myyntiin tarjottaessa houkuttelevana kohteena ostajalle. Itselle houkutteleva kohde on sellainen, että siinä on heti hakattavaa puolet ostohinnasta, ojitukset on kunnossa, taimikot on hoidettu, tie perille eikä tuottamatonta alaa ole yhtään.
    Ja metsän kasvun tuotto sitten sijoitetulle pääomalle olisi n.5%.

    Tuonne lukijoiden kuviin laitoin kuvan itse ojitetusta rämeestä, jossa ojat on 15m välein ja männyt ojan varressa ovat kasvaneet 13 vuodessa tilavuudeltaan 4 kertaisiksi. Tuollainen kohde myös ostettavassa metsätilassa on houkutteleva. Huima kasvu pelkällä ojituksella joko kemera tuella tai itse tehtynä silloin, kun kemeran vaadittava 80 ha ojituspintala ei täyty.

    jees h-valta

    Jos noita korpirämeen mäntyjä kasvattelee tuolla ohjelmalla elinaikanaan tuottamaan on palsta saatu perinnöksi tai voitettu lotossa alkupääoma. Eli ainut toivo onkin tosiaan saada joku haksahtamaan ostamaan pohjineen. Sen verran kovia satsauksia lannoituksiin ja ojituksiin on silloin jo hakattu.
    Eikä olla päästy kuin hiukan varttuneempaan kuitupölliin.
    Pituuttakaan tuskin hirmuisia.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 25)