Keskustelut Metsänhoito Säästöpuiden hakkaaminen

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 48)
  • Säästöpuiden hakkaaminen

    Löytyyköhän tähän tietoa? Kun sitoudutaan sertifiointiin, niin kuinka pitkäksi ajaksi säästöpuut- ja ryhmät tulee jättää paikalleen. Itse luulin, että niitä ei koskaan saa hakata, mutta nyt menneen talven aikana naapurin palstalla on nämä saarekkeet jyrätty ja säästöpuut korjattu samalla kun on viereinen kuvio hakattu, vain kaksi n. 5cm läpimittaista riukua on jätetty/saareke.

    Miten valvotaan sitä että säästöpuut myös jäävät säästöpuiksi eikä niitä muutaman vuoden jälkeen käydä hakkaamassa ohimennen?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Keski-Suomen mhy laittoi nettiin videota, jossa säästöpuuryhmä poltettiin. Palanut puu on vielä harvinaisempaa kuin lahopuu, joten tämä on oikein hyödyllistä ja kannatettavaa toimintaa. Tämän päivän (8.6.) Hesarin mielipidekirjoituksessa Luken johtajat Buchert ja Kolström kirjoittavat, että ”lahopuun tasaisen jakautumisen sijasta tulee tavoitella vankkojen keskittymien luomista monimuotoisuudelle tärkeissä paikoissa”. Tähän voi yhtyä.

    Planter Planter

    Itselläni kävi niin, että myrskytuhohakkuun tekijä kävi samalla hakemassa viereisen aukon kaatuneet säästöpuuryhmät.Totesi, ettei niitä sinne kannata jättää mätänemään.

    MaalaisSeppo

    Äsken tulin raivaushommista aukolta, jossa on leppäpökkelöitä jättöpuina. Tikka kuivassa pökkelössä rummutti tyytyväisenä. Eipä niistä lepistä mullekaan haittaa ole.

    tamperelainen tamperelainen

    Muistan kun 50 – ja 60-luvulla kaikki ylimääräinen,pienempikin puu kerättiin poltttopuuksi.Itsekin olin isäni kanssa 50-luvun puolivälissä tuulikaatoja keräämässä.Silloin lahopuuta ei ollut metsissä.Herää kysymys,miksi nyt tarvitaan ylenmäärin lahopuuta?

    Tulee mieleen 60 -70 -luku,kun kaikki yhteiskunnan älyköt ja oppineet liputti N-liiton edistukseliyyden puolesta,mm Nalle Wahlroos,Tuomioja.Nils Tordvals,Satu Hassi

    Niin mikä on perusta tälle lahopuuhössötykselle,ei taida meistä monikaan tietää perimmäistä syytä.                                               Kuinka selvittiin 1990-luvulle ??

     

    pihkatappi pihkatappi

    Muutama vuosi sitten ostetulla palstalla säästöpuuryhmissä useita kymmeniä runkoja. Viimeiseen hankintakauppaan sieltä kuskattiin koivukuitua ja haapoja kaulasin samalla, kun alla oleva luontaisesti syntynyt kuusikko kasvaa muutaman vuoden, eli noin kolme metriseksi, lähtee haavatkin. Tien vierestä olen tehnyt polttopuuksi noita ylenmääräisiä säästöpuita, toki ryhmiä jätänkin, mutta 10 kpl/säästöpuuryhmä riittää omissa metsissä ja ei noita ryhmiä tarvita kuin 1/ha.

    Pete

    On jokseenkin varmaa, että jättöpuita tarvitaan tulevaisuudessa nykyistä enemmän. Metsänomistaja tarvitsee niiitä jotta saa puunsa kaupaksi, luonnon monimuotoisuuden kanssa tällä ei ole niinkään tekemistä. Voin olla väärässäkin. Itse kuitenkin hallitsen tätä riskiä niin, että jättöpuuryhmät huomioidaan viimeistään ensiharvennuksessa. Viljelymetsään ne täytyy säästää jo silloin, jotta ei joudu jättämään aikanan havutukkia pystyyn kun muuta ei ole. Tämä lienee monimuotoisuuden kannalta järkevää. Eli siis vaikka pyrin haapaa vähentämään systemaattisesti, niin jos sitä on ensiharvennukseen asti säästynyt (kuten yrityksistä huolimatta usein on), niin ne ryhmät merkkaan sinne ensiharvennusleimikolle jo pystyyn jätettäviksi. Ja nimenomaan ryhmiin. Yksittäisiä puita en merkkaile. Paitsi järeitä raitoja ja leppiä jos sellaisia on. Koivu jää sästöpuuksi vain tekopökkelönä.

    En ole innostunut näistä serteistä sitten yhtään, mutta tosiaan tulevaisuudesta ei tiedä ja säästöpuiden jättäminen ja niiden jättämiseen varautuminen ei okeastaan maksa mitään. Voihan ne sitten hakata 20 vuoden päästä päätehakkuussa pois jos maailma on mennyt siihen malliin, että sertejä ei enää kysellä.

    jees h-valta

    Onpas kova ongelma muutaman säästöpuun jätöstä. Kun ne sertifiointiin kuuluu ne kait kuuluu silloin myös jättää jos siihen sertiin on sitoutunut. Muutenhan syyllistyy viranomaisten harhautukseen, eli laittomuuksiin. Sertin ehdot pitää tietää ja kun ne tietää ja on hyväksynyt pitäisi asia olla tyynni selkeä juttu.

    tamperelainen tamperelainen

    Eiköhän vihervasukkien järjestöt kiristä hyvät rahat näillä serteillä.Tietääkö Jesse tai Pete,miksi nyt tarvitaan runsaasti lahopuuta,vaikka sitä monena vuoikymmeninä sotien jälkeen ei metsässä ollut.Oksatkin kannettiin köydellä sidottuna selässä kotiin.

    Kustaanko meitä kuitenkin silmään?

    Säästöpuiden viuaalinenkin arvo paikoitellen kehno,suorastaan rumia ovat

    Jätkä

    Ruma säästöpuu on ruma, jos sitä katsoo ”sillä simällä”.

    Ennen oli enemmän ”perämettiä” nyt ne on muutettu ”peräaukoiksi”. Perämettiä ei hoidettu ja sinne syntyi hoitamattomuuden takia keloja ja lahopuuta, joka kaatui maahan, eikä sitä ja sen oksia kukaan kantanut minnekään kilometrien matkan päästä.

    Myös jokakesäiset metsäpalot tappoivat isojakin alueita, jolloin lahopuuta syntyi samalla kun hiillettyä puuta tuli ötököiden tarpeisiin.

    Tolopainen Tolopainen

    Sertiin voi kuulua mitä tahansa, vaikka että omistaja ei saa kävellä sepalus auki palstalla, mitä se Jesse viranomaisista horisee, sertejä myöntää ja tarkistaa yksityiset yhtiöt. Kun aukkohakkuille on etsitty joatain pehmennyksiä on keksitty jättöpuut, vaikka ei niillä mitään merkitystä ole. Ei niistä lahopuuta metsiin ihan heti tule. Nyt niitä pitäis alkaa polttamaan, että tulis yksisarvisia palstalle.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 48)