Keskustelut Metsänhoito Säästö uudistamiskuluissa -yksinkertainen laskelma

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 165)
  • Säästö uudistamiskuluissa -yksinkertainen laskelma

    Metsän uudistamiskulut ovat tasoa 1000-1500 euroa/ha. Riippuu tietysti kuinka paljon itse tekee. Jos säästää niissä 500 euroa (esim. mätästys pois ja kuusentaimia vain puolet tavanomaisesta), mikä on rahan tuotto 60-80 vuoden kiertoajalla ?

    Jos oletetaan kiertoajaksi 60 vuotta niin tämä 500 euroa muuttuu 5% vuosituotolla (esim osakkeet tai osakeindeksirahasto) 60 vuodessa summaksi 9980 euroa ja 80 vuoden kiertoajalla summaksi 27000. Korkoa korolle vaikutus (Einsteinin mukaan maailman 7. ihme) on voimakas ja eksponentiaalinen ajan loppupäässä. Tässä laskelmassa ei ole huomioitu inflaatiota, mutta sehän vaikuttaa myös puun hintaan. Lisäksi ei ole huomioitu uudistamiskulujen verovähennystä 30%.

    Aika hyvä tuotto 500 eurolle ? Missä laskelmassa virhe/virheitä ?

     

     

  • mehtäukko

    Ja…moni minkä hyvänsä ammatin harjoittaja kun kehua retostaa, vapautta ja jokainen päivä on erilainen- mantraa. Metsätaloudessa on omat itsenäiset vapautensa. Joka haluaa korkojen pähkäilyllä kahliutua johonkin hornan tuutin vankeuteen, on tietysti oma valintansa. Metsäkupsan tavoin sitä joutuu väistelemään kaikesta huolimatta kintuille ruikkijoita…

    Jätkä

    Mahdotontahan on päästä oikeaan lopputulokseen korkoja räknätessä, kun edes tilan metsien puumäärää ei tiedetä.Kun lukee ja luottaa metsäsuunnitelmaan, niin ensinnäkin on ymmärrettävä mitä lukee ja toisekseenkäsitettävä, että suunnitelmassa olevat puumäärät ja pinta-alat voivat edelleenkin olla lähes hilseestä revittyjä.

    Metsäkeskuksen asiantuntijat, jotka näitä suunnitelmia tekevät, ovat hyvin kiinnostuneita hakkuun jälkeen.: ”Paljonko oli puuta.” ”Paljonko lähti harvennuksessa”. Kysyvät: ”Oletko mitannut, paljonko jäi pystyyn?”

    Koskaan ei ole kuutiot olleet samat. Kun perusteet tilan arvioinnissa ovat vähän sinne päin, niin tarkan laskelman teko on itsensä pettämistä.

    Ja KYLLÄ! Entisessä työpaikassani on myös metsätaitoilun SM- henkilö ja opetuslapsissakin on ollut mestareita. Normaalissa metsätaloudessa ei vaan tehdä arviointitehtäviä samalla pieteetillä kuin kilpailuissa.

    Lisäksi on nuo muuttuvat tekijät, jotka saattavat ”kaataa kirnuuksen”.

    Uusmetsäläinen

    Edellisten mehtäukkojen kanssa täysin samaa mieltä monimutkaisten korkolaskujen tarpeettomuudesta käytännön metsänhoidossa. Tuntuvat sekoittavan selväjärkistenkin pään.

    Jos ongelmaksi tulee 500 euron säästö metsänhoidossa ja sen mahdollinen korkotuotto seuraavan 80 vuoden kuluessa, niin kannattaa käyttää tuo 500 euroa heti johonkin täysin tuottamattomaan kohteeseen. Voi vaikka ryypätä sen. Siinä on täysin varma vaihtoehtoinen kustannus, jota ei innokkainkaan korkolaskija pidä koronkorollakaan tuottavana.

    Menninkäinen

    Noita säästö uudistus- ja hoitokuluissa kohteita löytyy joka puolelta Suomea. Niitä kun tarpeeksi monta vuotta ohimennen seurailee vahvistuu omat käsitykset mihin kannattaa panostaa jos metsästä meinaa tulovirta ylläpitää tulevaisuudessakin.

    Visakallo

    Korkolasku on yksi paljon käytetty keino selittää parhain päin omassa metsänhoidossaan tekemiä virheitä.

    Jätkä

    Kun kyse on kuitenkin ns jatkuvasta harsinnasta, niin pienialaisina niitä on nähty muutamia. Jos harsitaan / yläharvennetaan taitavasti, niin jäljelle jäänyt puusto on tasapainoinen ja hyvä. Silloin voi jonkinverran säästöä tulla uudistuskustannuksissa, koska se avohakkuu siirtyy jopa vuosikausia.

    Hyvä yläharvennus on annettava ammattitaitoisen ( ammattimies ei riitä) tekijän tehtäväksi ja nämä krouvimmat konemiehet tarvitsevat leimauksen, että oikeat puut tulisivat valituiksi. Yläharvennuksessa ei saa poistaa yhden tukin puita, ellei niissä ole vikaa.

    sikari

    Mielestäni hakkuu tulosta pitää vähentää uudistus kulut ja loppu jää tuottamaan korkoa korolle. Uusi metsä kasvamaan uusia motteja.

    pihkatappi

    Samaa mieltä Jätkän kanssa ja se että jos joku osaa jonkin asian ja 95% ei osaa tai on sattumalta epäonistunut joskus, niin tuosta 95% joukosta osa vastustaa jyrkästi. Minulle tällaiset asiat eivät suuria tunteita herätä, eli mitä muut tekevät, jotkut osaa jonkin asian paremmin kuin muut.

    Toinen asia on se että kannattaako koskaan ensisijaisesti pyrkiä yläharvennukseen metsänkasvatuksessa. Vai onko niin että joskus sattumalta tuota kannattaa käyttää, jos siihen on resurssit puuston, tekijöiden ja kilpailukykyisen hinnan kautta.

    Ja kolmas on se että kun metsätiloja hankitaan, niin kyllä kaikilla on tuottovaatimus taustalla. Alle puuston hinnalla ei ole minun tietääkseni Etelä-Suomessa tiloja myynnissä, jolloin jotenkin on kasvun kautta ja tulevien hakkuiden perusteella arvioitava, mitä tilasta kärsii maksaa, että tuotto miellyttää. Joka vuosi on tila vaihtanut omistajaa, vaikka korkolaskuja käytänkin. Onkohan nuo koroista piittaamattomat ostaneet koskaan kasvatusmetsiä? Helppo on laskea puuston arvo, mutta kun se ei ole kokonaisuudessaan realisoitavissa, niin miten arvotat 15 vuoden päästä tulevan päätehakkuu tulon ilman korkolaskua?

    Jean S

    Myös sellaisia uudistamiskohteita näkyy, joihin on hyvään hintaan tehty muokkaukset ja lätkitty taimet, koska konsulentti on ne pöhlölle ilolla myynyt, ja pöhlöllä on ollut puukauppatilin verran rahaa.

    Valitettavasti kaikki näistäkään eivät ole onnistuneet järisyttävän hyvin, koska tekijä on tiennyt jo työtä tehdessään tekevänsä sitä pöhlölle, joka ei valvo metsäänsä, tai vaihtoehtoisesti luonto on puuttunut peliin.

    Yläharvennukseen kannattaa pyrkiä, jos se on kohteessa mahdollista ja järkevää. Aiemmat hoitotoimenpiteet taas vaikuttavat hyvin merkittävästi siihen, mikä on mahdollista ja järkevää. Aiemmissa hoitotoimenpiteissä kannattaa siis suosia erirakenteisuutta, jos yläharvennuksella haluaa tehdä tiliä.

    Puuki

    Ei yläharvennuksen tekemiseen välttämättä tarvitse olla erirakenteinen puusto. Aiemmin hyvin hoidettu ja hyväkuntoinen kylläkin, jotta homma onnistuisi.

    Varmaan voidaan käyttää korkolaskuja niinkin, että sillä mh:n virheitä selitetään parhain päin. Toisaalta joku saattaa jättää korkolaskut kokonaan pois samasta syystä.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 165)