Keskustelut Metsänhoito Säästö uudistamiskuluissa -yksinkertainen laskelma

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 165)
  • Säästö uudistamiskuluissa -yksinkertainen laskelma

    Metsän uudistamiskulut ovat tasoa 1000-1500 euroa/ha. Riippuu tietysti kuinka paljon itse tekee. Jos säästää niissä 500 euroa (esim. mätästys pois ja kuusentaimia vain puolet tavanomaisesta), mikä on rahan tuotto 60-80 vuoden kiertoajalla ?

    Jos oletetaan kiertoajaksi 60 vuotta niin tämä 500 euroa muuttuu 5% vuosituotolla (esim osakkeet tai osakeindeksirahasto) 60 vuodessa summaksi 9980 euroa ja 80 vuoden kiertoajalla summaksi 27000. Korkoa korolle vaikutus (Einsteinin mukaan maailman 7. ihme) on voimakas ja eksponentiaalinen ajan loppupäässä. Tässä laskelmassa ei ole huomioitu inflaatiota, mutta sehän vaikuttaa myös puun hintaan. Lisäksi ei ole huomioitu uudistamiskulujen verovähennystä 30%.

    Aika hyvä tuotto 500 eurolle ? Missä laskelmassa virhe/virheitä ?

     

     

  • mehtäukko

    Olipa soravaroja vaikka kilometrin paksuudelta tai ”kallioperämursketta”, niillä ei ole kuin kitumaan status ellei ole todennettuja markkinoita alueella. Ilman laatunäytteitä niillä voi olla vain ketunmullan arvo. Ja vasta luparuljanssin jälkeen kun ottoluvat ovat myönnetty arvot ovat mitä ovat.

    lpjk

    Yleensähän nuo laki ja sertifikaattiuudistukset ovat aina olleet huonoja metsänomistajan kannalta. Onko jopa niin, että jokaisen Naturan sun muun kohdalla on aina ollut parempi painaa metsä pikimmiten lattiaan, ennen kuin sitä ei voi enää tehdä ja menettää koko alueen tulot?

    A.Jalkanen

    Naturassa vaikutus alueen käyttöön riippuu suojeluperusteesta joka on itselläni kallioalue ja sillä kasvava kasvillisuus (silikaattikalliot).

    Jean S

    Peruslähtökohta taitaa valitettavasti olla se, että yhteiskunnan himo säännellä asioita vain kasvaa kasvamistaan, ja kiinteistönomistajan vapaus tehdä maallaan mitä haluaa luultavasti vähenee vähenemistään.

    Toisin sanoen:

    – mökkitontit myyntiin kun joku vielä ostaa

    – sorat ja kalliot samoin

    – metsät sileäksi, erityisesti turvemaametsät. Ei kannata uudistaa, koska tällä sääntelyn kiristämisnopeudella seuraavasta sukupolvesta ei saa muuta kuin poimintahakata vähän jotain joskus. Samoin kannattaa hankkiutua eroon Visakallon järeistä tai runsaspuustoisista kuusikoista, kallionlaidoista, suojelualueiden laidoista ym. Ylispuistakin kannattaa hankkiutua eroon taimikoista, koska jossain vaiheessa niitäkin aletaan suojelemaan määrällisesti enemmän. Nyt aletaan olla jo sillä tasolla, että sertifikaatin vaatimat säästöpuut riittävät monilla kohteilla siemenpuiksi, jolloin niiden rahallinen arvo on tavallaan nolla.

    – taimikonhoidoissa kannattaa jättää tekemättä vähänkin suttuiset ja työläät alueet, jotta on mitä osoittaa kiintiösuojeluun

    – ryöstöhakkuiden jälkeen tiet kannattaa jättää hoitamatta ja jättää umpeutumaan, koska niiden ylläpidon kannattavuus on pohjautunut metsätalouteen

    Epämääräisenä kohtana tässä listassa on lannoituspuoli. Kasvatuslannoituksella voinee nopeuttaa saattohoitoa jollain kohteilla, ja se saattaa antaa paremman tuoton kuin uudistamiskustannuksiin panostaminen. Toinen mysteeri on tuhkalannoitus: mitäs lautakunta, ml. erityisesti Anneli, Pete ja viranomaisreservi-indeksaattorit ovat siitä, että jos turvemaan metsä on tuhkalannoitettu, onko tämä este sen ennallistamiselle? En usko, että tuhkaa on ainakaan kovin helppo jälkikäteen enää poistaa. Joillain kohteilla arvelisin, että tuhkalannoitus voisi sen vuoksi olla kannattava investointi.

    A.Jalkanen

    Ennallistamisasetuksen vaikutukset selviävät aikanaan, mutta veikkaisin että ensisijassa kiinnostavia ovat ojittamattomat puustoiset suot.

    mehtäukko

    Niinhän sitä aina,- ukot povanneet metsien loppumista ja ämmät maailman.

    En lähtisi mihinkään tuollaiseen kouhotukseen. Päivä kerrallaan normi eloa.

    Jalmari Kolu

    No uudistamiskustannuksia voi itselleen perustella monella tavoin. Jotkut tasoittavat tietä jälkipolville, toiset odottavat tilan arvonnousua hoidettujen kuvioiden ansiosta. Mutta realismi on aina paras. Ei  lahoa taloa kannata maalata. Eikä metsiä uudistaa jos perillisiä ei liki eläkeikäisellä ole.

    Kun osaisi ennustaa niin möisi kaiken oikeana päivänä pois, ennen vanhainkotia tai omaa poislähtöä.

    Visakallo

    Suuri osa Suomea ennallistuu aivan itsestään. Ojat kasvavat umpeen, metsä valtaa polut, tiet, niityt, pellot, asumukset ja tuotantolaitokset. Tätä itse-ennallistumista ei kuitenkaan huomioida, vaan kaikki pitää olla keino-ennalllistettua ja siten tuottaa kustannuksia? Miksi pitää tuhlata suuret määrät ränsistämisrahaa, kun saman lopputuloksen saa ilmaiseksikin?

    suorittava porras

    👌

    A.Jalkanen

    Esimerkiksi kalojen nousueste tai suoristettu ja pohjakivistä perattu puro ei ennallistu itsekseen. Karujen soiden ojat kyllä tukkeutuvat aikanaan itsestään. Osa ennallistamisesta voi tuoda uutta liiketoimintaa vaikka kalastuksen muodossa. Kun katsoo Peltsin kalamatkoja telkkarista (Peltsin toinen luonto) niin ainakin joillekin kalojen narraaminen on ihan himohommaa. Itseäkin kiehtoisi ajatus vetää kuhia ongella Kellankoskesta.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 165)