Keskustelut Metsänhoito Säästö uudistamiskuluissa -yksinkertainen laskelma

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 165)
  • Säästö uudistamiskuluissa -yksinkertainen laskelma

    Metsän uudistamiskulut ovat tasoa 1000-1500 euroa/ha. Riippuu tietysti kuinka paljon itse tekee. Jos säästää niissä 500 euroa (esim. mätästys pois ja kuusentaimia vain puolet tavanomaisesta), mikä on rahan tuotto 60-80 vuoden kiertoajalla ?

    Jos oletetaan kiertoajaksi 60 vuotta niin tämä 500 euroa muuttuu 5% vuosituotolla (esim osakkeet tai osakeindeksirahasto) 60 vuodessa summaksi 9980 euroa ja 80 vuoden kiertoajalla summaksi 27000. Korkoa korolle vaikutus (Einsteinin mukaan maailman 7. ihme) on voimakas ja eksponentiaalinen ajan loppupäässä. Tässä laskelmassa ei ole huomioitu inflaatiota, mutta sehän vaikuttaa myös puun hintaan. Lisäksi ei ole huomioitu uudistamiskulujen verovähennystä 30%.

    Aika hyvä tuotto 500 eurolle ? Missä laskelmassa virhe/virheitä ?

     

     

  • Itämaan ihme

    Sattuipa jutun aihe kohdilleen. Viime viikolla kyselin juurikin rauduskoivun siementä Forelilta.

    Eivät myy ennakkoon, koska ilmeisesti epävarmaa riittääkö. Eli oltava hereillä heti keväästä mikäli haluaa koivun siemeniä.

    Itsellä tulee kokeiluun, 1ha aukko VT+/mt- kangas. Kone kuskeille toiveena ristiin rastiin ajelua. Toive oli toteutettu mallikkaasti. Käytännössä voisi istuttaa ilman muokkausta, mutta kuusta en nyt halua istuttaa.

    Hirvet liikkuu alueella aina silloin tällöin, joten männyn ja koivun istutus jää myös pois laskuista. Eli koivua siemenestä.

    Muokkaus kulut jää pois, hintaa en tosin tiedä siemenille. Muokkaus+istutus+taimet on tällä hetkellä noin 500-600€/työlaji. Eli 1500-1800€(sis.alv)/ha.

    A.Jalkanen

    Pitää toivoa että puun hinnat pitävät, muuten saattaa innostus metsänviljelyyn hiipua noilla hintatasoilla.

    Männyllä ja koivulla jalostettu siemen voi haukkua hintansa. Sitä voi käyttää myös pienen määrän luontaisen uudistamisen eli siemenpuiden ohella varmistuksena. Kustannuksia voi säästää myös sekoittamalla sitä halvemman jalostamattoman siemenen kanssa.

    Kuusen luontainen uudistaminen hoitunee parhaiten sallimalla sen synty valopuiden alle alikasvokseen. Kuusen jalostushyödyn saa käyttöön muiden puiden tapaan viljelemällä eli lähinnä istuttamalla. Kuusen kylvöä on myös kokeiltu, mutta tulokset ovat vaihtelevia. Ehkä nykyiset hyvät mätästysmenetelmät mahdollistavat senkin, koska taimi ei huku heinään?

    Timppa

    Mitä sillä miljoonalla tekee?  Hyvin kasvava metsä tuottaa suurta mielihyvää joka kerta, kun sen näkee.

    Gla

    ”Minkälainen muokkaus rauduskoivun kylvössä vai oliko mitään?”

    Laikkumätästys, paikoin naveromätästys.

     

    Gla

    ”Hirvet liikkuu alueella aina silloin tällöin, joten männyn ja koivun istutus jää myös pois laskuista. Eli koivua siemenestä.”

    Itse silti käytän syönninestoainetta ja näin vähennän toteutuvaa syöntiä.

    R.Ranta

    Yhden koivun kylvön olen tehnyt äestysjälkeen, enkä toista tee. Ei varmaan yhtäkään kylvökoivua enää ole. Hirvet on syöneet kaikki. Nyt kohteessa on aivan hyvä reunametsien siementämä sekapuusto lähinnä kuusesta ja männystä. Ensiharvennuskauppa juuri kohteessa tehtynä.

     

    Rane

    ”Aika hyvä tuotto 500 eurolle ? Missä laskelmassa virhe/virheitä ?

    No jos on tarkoitus todistaa että joku muu bisnes kannattaa paremmin kuin metsätalous niin sehän tiedettiin jo aikaisemmin.Jos harjoittaa metsätaloutta niin voi valita tekeekö uudistamisen kunnolla vai huonosti.Metsätalouteen ei kuulu mitä tekee sillä rahalla jota ei sijoita metsätalouteen.

    Voisihan ajatella että en korjaa talon huonoa kattoa koska senkin rahan voi sijoittaa paljon tuottavammin,Ehkä sadan vuoden päästä sijoituksella saisi uuden talon…

    mehtäukko

    ”…Jos säästää niissä 500 euroa (esim. mätästys pois ja kuusentaimia vain puolet tavanomaisesta), mikä on rahan tuotto 60-80 vuoden kiertoajalla ?”

    Kaipa sitä on niin tyhmä, että ei osaa ajatella tuollaisia 80 vuoden asioita.

    Ne työt ja tehtävät mitkä vuorollaan ovat tulleet eteen, on vaan lusikoitu valmiiksi. Jos vsta.- 88 lähtien olisi vain poiminut rusinoita pullista, mikä autuus siitä olisi valjennut? No nyt on 74% kl3 varttuneita metsiä,aukkoja ja vajaatuottoisia tasan nolla, loput kl4:ää, kl2:sta ja hoidettuja taimikoita.

    Ammatti Raivooja

    Tuo mätästys on ehkä se huonoin kohta säästää. Kunnon ojitusmätästys tuntihinnalla niin on tarpeeksi mättäitä ja ne ottaa tarvittaessa luonnosta taimet jos taimissa nuukailee. Ihan täysiä raudusoivikoita saisi monesti vaikka yhtään taimia laittaisi. Tuntihinnalla tulee varmasti hyvä ja mikään määrä taimia ei auta jos vaikka tukkimiehentäituho johtuu pelkästään mätästyksestä. Ojamätäs ottaa tainta paremmin kuin tiivistetty laikkumätäs eli vähän lisäämällä rahaa siihen voisi säästää taimissa tuon 500e eikä edes huomaisi jos sekametsä kelpaisi.

    800 lopputiheys istutuskuusta yhdellä harvenuksella on kasvanut meillä 50 vuodessa yli 400m3+ensiharvennuskertymä. Jos 20% menee pinta-alasta ajouriin niin oisko 1000 kuusta ku istuttaa ja kaiken syntyvän kerää harvenuksessa pois ni oisko 600-800 taimea voisi säästää. 50c taimi ei ihan pääse 500e. Huom! Idean järkevyydestä ei takeita.

    Pitäs vähintään taimet istuttaa itse. Parhailla paikoilla olen päässyt nopeuteen 400taimea/tunti joten 2,5h ja sillehän ei aleta mitään 4% korkoa laskemaan kun vastaa kuntosalilla käyntiä.

    Timppa

    Kannattaa taas muistaa, että uuden metsän tuottamiseen tarvitsee investoida maksimissaan 10 % myyntitulosta.   Lopusta huolehtii ilmaispalveluja tuottava Luonto.  Tiedättekö mitään näin kannattavaa.  Tyhmyyden huippu säästää uudistamiskuiluissa.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 165)