Keskustelut Metsänhoito Säädelty hirvenmetsästys on tuottamuksellista metsän hävitystä ja maanteillä hirvikolaririskin ylläpitäjä

  • Tämä aihe sisältää 236 vastausta, 22 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 9 vuotta sitten MJO toimesta.
Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 236)
  • Säädelty hirvenmetsästys on tuottamuksellista metsän hävitystä ja maanteillä hirvikolaririskin ylläpitäjä

    Hirvien aiheuttamien vahinkojen määrä metsissä ja maanteillä riippuu hirvien määrästä. Hirvien määrä puolestaan riippuu eniten metsästysseurojen anomien sekä riistakeskusten myöntämien pyyntilupien määrästä. Mm. Suomen pienellä susikannalla, hirvikolareilla tai vähäisillä salakaadoiilla on suhteellisen pieni merkitys hirvien määrään.

    Siis metsästysseurat sekä MMM:n ohjeistamat riistakeskukset hirvikannan säätelijöinä ovat hirvivahinkojen ja hirviturmien aiheuttajia, eivät suinkaan hirvet.

    Tuottamukselliset metsätaimikoiden hirvivahingot VMI10 mukaan olivat yli 1 000 000 hehtaaria, joista reilusti yli puolet oli alentanut taimikon laatua. Lisäksi vuotuisten maanteiden hirvikolarien ja niissä loukkaantuneiden määrä on lisääntynyt jälleen useita vuosia peräjälkeen.

    Nyt viimestään valtiontalouden ”kestävyysvajeen” pakottamana olisi korkea aika vapauttaa metsästysseurat ja riistakeskukset jäsenten omaa tuntoa kovasti rasittavasta hirvivahinkojen ja hirviturmien tuottamuksellisuudesta.

  • jees h-valta

    Tästä on nk.sana sanaa vastaan ettei muka myönnetä kaikkia anottuja. Minulla taas on paikallisen Riistakeskuksen vakuutus että kaikki on myönnetty mitä anotaan. Mutta kun tosiaan ei aivan tunnu olevan hirvien määrä metsästävällä poppoolla hallinnassa.

    Metsuri motokuski

    Meidän osalta asia on näin ja teidän osalta se voi olla noinkin. Sen vuoksi yleistäminen on typerää jonka tuokin esimerkki sen todistaa.

    MJO

    mopokuski:
    Nyt MJO kirjoittaa jälleen potaskaa. Juuri kerroin yhdessä ketjussa että anoimme kahden hirven lupaa enemmän kuin saimme.
    ——————————————————————————————

    Jos tuhat seuraa ei hae, mutta te haette. Kirjoitanko silloin JÄLLEEN potaskaa?

    suorittava porras

    Terveisiä puolivälin palaverista !
    Vaikka lupamäärää pudotettiin kolmanneksella viime vuodesta ja viimevuotista suurempi lupamäärä jätettiin ”pankkiin” , vain kolme puolikaslupaa kelpasi metsästäjille. Yhdelle seuralle olisi toki kelvannut kokonainenkin pyyntilupa , mutta sen alueella oli selvästi vähiten havaintoja . Pyyntilupa jäi siis pankkiin edelleen .

    Seura , joka viime vuonna olisi halunnut lisää pyyntilupia , on palannut tavallisten kuolevaisten joukkon . Havaintojen määrä on puolittunut viimevuodesta eikä lisäluvista mainittu halaistua sanaa .

    Yksi asia on selkeässä kasvussa . Ohilaukauksia oli viime vuonna 13% kaatoon johtaneista laukauksista . Nyt lukema oli jo 18%!!
    Tämä ei tullut yllätyksenä . Ampumaradalla käydään enää joka kolmas vuosi , jolloin ampumakoe on pakko suorittaa . Jotkut käyttävät tähänkin täydet viisi suorituskertaa , vaikka ammunta tapahtuu istualtaan ase tukevasti hiekkapussin päällä .

    Vuosikymmenen takainen tungos harjoitusten merkeissä ampumaradalla on sulanut muutamaan satunnaiseen harjoittelijaan päivää kohden . Tällöinkin ruutia polttavat vain harjoituksen valvonnasta vastaavan seuran jäsenet .
    Näin on käynyt , vaikka ratamaksua ei peritä harjoitustilanteissa lainkaan .

    Metsästäjien toimintakunto huolestutti myös muutamia . Jos hirvi onnistutaan kaatamaan , sitä ei saada enää metsästä pois . Vasankin liikutteluun tarvitaan jo koko seurue . Ennen kaksi riskiä kaveria hoiteli kevyesti saman homman . Kun mennään vielä viisi vuotta eteenpäin , on luvassa todellisia haasteita hirvikannan kurissa pitämiseksi .

    Metsuri motokuski

    Kyllä. Yleistit ja annoit sellaisen kuvan että lisälupia ei haeta. Itseasiassa riistaviranomaiset antavat jo linjauksen ajoissa kuinka paljon lupia voidaan myöntää seuroille. Siitä huolimatta anoimme enemmän ja se torpattiin. Riistaviranomaiset toimivat virkavastuulla ja pyrkivät pitämään kannan määrätyssä tavoitevahvuudessa. Sehän on se 80 tonnia koko Suomessa.

    oksapuu

    Hmm…

    Metsästysseura voi vaatia jäseniltään sellaisen ampumakokeen kuin
    haluaa.

    Että toimeksi vaan suorittava…

    suorittava porras

    En valitettavasti voi vaikuttaa muihin seurueisiin . Meillä harjoitellaan
    yleisten harjoitusten lisäksi myös seurueen kesken omalla ampumavuorolla . Tällä kertaa (tähän mennessä) ohilaukauksiltakin on vältytty . Muualla tilanne ei näytä yhtä hyvältä .

    PS . Yli 1 000 laukausta ruutiaseilla on takana tältä vuodelta .
    Hirviaseellakin runsas 200 .

    Timppa

    Olin Keski-Suomessa metsiämme katselemassa viikon verran. (Jouduin syyskuun lopussa hankalaan silmäleikkaukseen, jonka vuoksi kivääri oli jätettävä naulaan tänä syksynä.)

    Näyttäisi, että hirvikanta on selvästi pienempi kuin takavuosina. Silloin oli suuri osa saaliista koiramiesten tai koiranhaukun karkottamia. Tänä syksynä porukka on nähnyt tällaisia vain muutaman. Saalistakin on tullut heikosti, 2/3 hirveä/metsästyspäivä. Takavuosina luku lokakuussa oli yleensä1,5-2.

    Taas kerran saattoi todeta sen, kuinka vähän hirvien syönnöksiä näkyi meidän monissa mäntytaimikoissa.

    MJO:lle vastaisin, etten ole ainakaan omasta mielestäni kaavoihin kangistunut. Pystyn kyllä tasan tarkkaan vertailemaan eri vaihtoehtoja. Ruotsi on hyvä vertailukohde. Siellähän sattuu siis hirvimetsästysonnettomuuksia enemmän kuin Suomessa. Pitäisikö siis tasapuolisuuden vuoksi tehdä Suomeen samanlainen järjestelmä, jotta Suomessakin hirvimetsästysonnettomuudet lisääntyisivät?

    Se, että osumatarkkuus huononee, johtuu epäilemättä monista tekijöistä. Yhtenä varmaan harjoittelun puute. Selvää on, että vähäisen hirvikannan alueella amputilaisuuksia on vähän. Siksi saatetaan ampua helposti epävarmoissa tilanteissa. Tämä lisää ohiampumisen tai haavoittumisen riskiä. Hyvän hirvikannan alueella saattoi odottaa, että kohta tulee parempi tilanne.

    jees h-valta

    Luonto aina omansa korjaa ja haavakoiden pelon takia ampumatta jättäminen tietää taatusti kannan vähitellen kasvua. Liika varovaisuus juuri onkin näiden kotoisjahtien silmiinpistävä piirre. AINA pitäisi ampua kun hirvi hollille tulee. Jahdin loppupuolella sitten aletaan katsoa mitä on vielä kaatamatta ja aletaan vasta plokkaamaan.
    Suurin syy miksi esim. paikallisia tuppaa kyllästymään on juuri ettei anneta reilua liikkumatilaa ampua eikä meinata. Jos käydään useita kertoja hukkareissuja vain että pitää katsella tähtäimen läpi kun hirvi jolkottelee ohi on varma että turhautuminen purkautuu poissaoloprotesteina ja homma nulpahtaa heti alkuunsa nuttimisen puolelle.

    Timppa

    Jesselle sanoisin, että huono laukaus kannattaa aina jättää ampumatta. Jos tulee haavakko, niin sen jahtaaminen vie tavattomasti aikaa. Se saattaa mennä myös naapuriporukan alueelle tai vielä senkin läpi, siis paikkoihin, joihin ei luonnollisestikaan voi ilman lupaa mennä.

    Ohilaukauskin teettää yleensä tavattomasti työtä sulan maan aikaan. Siinä helposti puoli päivää vierähtää.

    Tietysti sitten ampujankin harmitus. Tiedän muutaman hirvenmetsästäjän, jotka lopettivat huonon laukauksen jälkeen ampumisen. Olivat kyllä jahdissa, mutta pitivät huolen, ettei hirvi vahingossakaan tullut hollille. Pomona joutui sijoittamaan tällaisen ampujan aina huonoimpaan passipaikkaan.

    Kaino toivomus Jesselle. Älä ota kantaa asioihin, joista sinulla ei ole kokemusta.

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 236)