Keskustelut Metsänhoito Säädelty hirvenmetsästys on tuottamuksellista metsän hävitystä ja maanteillä hirvikolaririskin ylläpitäjä

  • Tämä aihe sisältää 236 vastausta, 22 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 9 vuotta sitten MJO toimesta.
Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 236)
  • Säädelty hirvenmetsästys on tuottamuksellista metsän hävitystä ja maanteillä hirvikolaririskin ylläpitäjä

    Hirvien aiheuttamien vahinkojen määrä metsissä ja maanteillä riippuu hirvien määrästä. Hirvien määrä puolestaan riippuu eniten metsästysseurojen anomien sekä riistakeskusten myöntämien pyyntilupien määrästä. Mm. Suomen pienellä susikannalla, hirvikolareilla tai vähäisillä salakaadoiilla on suhteellisen pieni merkitys hirvien määrään.

    Siis metsästysseurat sekä MMM:n ohjeistamat riistakeskukset hirvikannan säätelijöinä ovat hirvivahinkojen ja hirviturmien aiheuttajia, eivät suinkaan hirvet.

    Tuottamukselliset metsätaimikoiden hirvivahingot VMI10 mukaan olivat yli 1 000 000 hehtaaria, joista reilusti yli puolet oli alentanut taimikon laatua. Lisäksi vuotuisten maanteiden hirvikolarien ja niissä loukkaantuneiden määrä on lisääntynyt jälleen useita vuosia peräjälkeen.

    Nyt viimestään valtiontalouden ”kestävyysvajeen” pakottamana olisi korkea aika vapauttaa metsästysseurat ja riistakeskukset jäsenten omaa tuntoa kovasti rasittavasta hirvivahinkojen ja hirviturmien tuottamuksellisuudesta.

  • MJO

    Timppa
    Se, että puolustan nykyistä järjestelmää johtuu kyllä yli 50 vuoden kokemuksesta, jonka perusteella kyllä voin arvioida eri järjestelmiä aivan kiihkotta. Kiihkomielisiäkin tältä palstalta kyllä löytyy.
    —————————————————————————

    Onkos noita järjestelmiä ollut useitakin käytössä, joita olet vertailut?

    On mahtanut olla verrattava aina tämä sama ja puoli vuosisataa voi helposti ns. kangistaa kaavoihin,

    MJO

    Suorittava:
    Juuri tätä tarkoitusta varten on olemassa yhteislupamenettely .
    Esim. meillä koko pitäjä kuuluu samaan yhteislupaan . (Tosin jossakin pitäjässä asia on ratkaistu niinkin , että on vain yksi iso seura .)
    Metsästyksen painopistettä pystytään siirtämään nopeastikin
    sinne ,mihin on muodostumassa tihentymiä . Seurat voivat keskenään sopien toimia joustavasti tilanteen vaatimalla tavalla .
    _________________________________________________

    Tätä samaa liirum laarumia….

    Suorittava yrittää kokoajan vängätä lupia olevan tarpeeksi, muttei niitä saataisi käytettyä. Täällä ne ainakin on saatu koko kunnan alueella helposti.

    Se on ihan sama onko se yhteislupa vai pienen seuran oma lupa. Se vastaa yhtä luupäätä. Jos suuren alueen kokonais lupamäärää ei kasvateta, niin ei suuren alueen hirvikantaakaan muutu.

    Sinne samaan tihentymään ne kerääntyvät metsästyksen jälkeen talvehtimaan kuitenkin.

    Metsuri motokuski

    Se on AC juuri hirvisonnin aikaansaannoksia kun kiima on kovimmillaan. Sinun maillasi on ollut ”pidot parhaimmillaan” ja ”rapatessa on vähän roiskunut”. Sellaista siellä luonnossa tapahtuu. Hirven kiima ajoittuu Suomessa elo- syyskuun loppuun.

    Sen voit unohtaa että kuusesta olisi hirven ravintokasviksi. Ei se sitä ole ollut muutamaan kymmeneen tuhanteen vuoteen ja tuskin kuluvana vuonnakaan.

    hikoileva torso

    Se ei minulle ole uutta, etteivät metsästäjät osaa lukea merkkejä luonnossa. Heitä kun kiinnostaa vain oma kapea sektorinsa. Sitä kylläkin ihmettelen ettei metsuri motokuski erota hankausjälkeä syöntijäljestä vaikka työkseen metsissä liikkuu. Jäljet ovat niin erilaiset keskenään, että umpisokeakin ne erottaa kerran opittuaan.

    Korpituvan Taneli

    Suorittava tuolla kyseli, että oliko lupien riittämättömyys minun vai metsästäjien mielipide.
    Tietysti minä olen aina sitä mieltä että lupia on liian vähän.

    Paikallinen seura on ampunut vuosittain myös toisten lupia niin tottahan he olisivat omiin nimiinsäkkin enemmän lupia ottaneet. Joskus he ovat niitä kovastikkin kaivanneet, kun on jäänyt joku tiedossa oleva tihentymä perkaamatta. Joskus on todettu, että riittihän nuo, mutta enemmänkin olis löytyny.
    Tänä vuonna lupia oli vähennetty (riistakeskus) hiukan ja kommentti oli että hiukan olisi pitänyt lisätä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    mehänpoika

    Jälleen höpö-puheita suorittavalta portaalta!
    – Jos kaatoprosentti jää pieneksi, johtuu se enemmän metsästäjien säästölinjasta tulevia vuosia varten, eikä juuri ollenkaan metsästettävien hirvien määrästä alueella. Ainakin joulukuu halutaan pyhittää vaikka jänisjahdelle, että hirviä jäisi enemmän sikiämään.

    MJO

    Suorittava:
    Ei ole ”yhden luupään” lupia .On vain pyyntilupa jolla voi kaataa JOKO
    KAKSI VASAA TAI YHDEN AIKUISEN . Käytäntö on ollut voimassa toistakymmentä vuotta
    Koko Suomessa hirvien kaatoprosentti vuonna 2014 oli 88. Oman riistanhoitoyhdistykseni alueella 77% . Täältä löytyy kyllä tasausvaraa riittävästi , kun se mahdollisuus osataan ja halutan käyttää .
    Valtakunnan tasolla 12 % ja kuntamme kohdalla 33% pyyntiluvista jäi käyttämättä .

    **********************************************************************

    Ei tarvitse huutaa. Aina on saanut aikuisella luvalla kaataa 2 vasaa. Älä jaksa jankata samaa kokoajan.

    Juurihan sinä kehuit teidän mahtavaa yhteislupa käytäntöä ratkaisuksi. Silti teillä valtakunnan surkein kaato %.

    Jollei havaintoja ole paljoa, niin lupia ei myönnetä?

    Salli minun nauraa. Lupia mynnettäisiin, mutta NIITÄ EI HAETA. Ei edes varmuuden vuoksi.

    Taitaa suorittava olla valtakunnan ykkös ”sorkkaeläin laiduntaja”.

    suorittava porras

    #”Se on ihan sama onko se yhteislupa vai pienen seuran oma lupa. Se vastaa yhtä luupäätä. ”#
    Ei ole ”yhden luupään” lupia .On vain pyyntilupa jolla voi kaataa JOKO
    KAKSI VASAA TAI YHDEN AIKUISEN . Käytäntö on ollut voimassa toistakymmentä vuotta

    #”Jos suuren alueen kokonais lupamäärää ei kasvateta, niin ei suuren alueen hirvikantaakaan muutu.”#

    Koko Suomessa hirvien kaatoprosentti vuonna 2014 oli 88. Oman riistanhoitoyhdistykseni alueella 77% . Täältä löytyy kyllä tasausvaraa riittävästi , kun se mahdollisuus osataan ja halutan käyttää .
    Valtakunnan tasolla 12 % ja kuntamme kohdalla 33% pyyntiluvista jäi käyttämättä .

    Kun kaatoprosentti on alle 90 , on lupia myönnetty tarpeeksi . Edellis syksyn havaintokortit kertovat hirvien määrän ja sen perusteella tehdään kaatosuositukset . Jos havaintoja on niukasti , myönnetään lupiakin vähemmän .

    Korpituvan Taneli

    Suorittavan kanssa olemme samaa mieltä että yhteislupa systeemi on ihan hyvä. Mutta se edes pitäisi pakottaa joka puolelle.

    Sanot että jos koko maan kaatoprosentti on 90 , niin lupia on myönnetty tarpeeksi. Miksi niitä ei voitaisi myöntää reilusti enemmän? Näin varmistettaisiin se etteivät ne keneltäkään lopu kesken.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    suorittava porras

    MJO ja kumppanit voisivat tutustua riista webin kautta riistaeläin- ja saalistilastoihin . Sieltä on luettavissa hirvikannan kehitys ja metsästetyt määrät tilastoituna vuodesta 2010 alkaen . Tilastot on nähtävillä valtakunnan mittakaavassa , maakuntatasoisesti ja riistanhoitoyhdistyksittäin . Näistä luvuista voi tehdä päätelmät siitä onko lupapoltiikka toiminut .

    PS. Kuinka moni on ilmoittanut kokemistaan hirvivahingoista paikalliselle metsästysseuralle ? Tämän tiedon voi liittää hirvihavaintokortin lisätietoihin . Tämä puolestaan takaa , että tieto vahingosta tilastoituu suoraan lupaviranomaisten tietokantoihin ja on vaikuttamassa lupamääriin . Vahinkoilmoitukset kyseisessä paikassa auttavat lupien kohdentamisessa täsmällisemmin oikeille alueille .

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 236)