Keskustelut Metsänhoito Ruskomäntypistiäs tuhoja pohjanmaalla!

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 32)
  • Ruskomäntypistiäs tuhoja pohjanmaalla!

    Ilkka ja paikallislehdet ovat uutisoineet ruskomäntypistiästen tuhoista. Tutkin mäntyjäni ja todentotta syönnöksiä on ja edelleen ollaan ruokailemassa. Muutamassa oksassa syöjiä ei enää näy työmaallaan. Ovat ilmeisesti jo siirtyneet kotelovaiheeseen.

    Tuhoja on ollut ennenkin. Jo 60-luvulla oli melko laajoja tuhoja, mutta ei kovin merkittästi minun metsässäni. Joskus kuusi seitsemän vuotta sitten oli melkoinen paikallinen tuho tuossa muutaman kymmenen kilometrin päässä.

    Tähän asti on tuhot olleet kuivilla kankailla, nyt näyttäisi olevan myös tuoreemmillakin mailla. Olisikohan osansa poikkeuksellisen kuivalla alkukesällä.

    Kuusi vuotta sitten istutetussa taimikossakin ötököitä oli, mutta onneksi paljon vähemmän kuin varttuneissa puustoissa. Toivottavasti ei ole kyse mistään aikaviiveestä, vaan todellisesta tuhoerosta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • A.Jalkanen

    Eikö toukat kiipeä takaisin puuhun?

    Korpituvan Taneli

    Eivät käsittääkseni pysty kiipeemään.

    Tuo kopistelu vain ei tosiaankaan ole mikään keino toukille.

    Pienissä taimissa ruiskutus olisi ihan mahdollista. Samoilla vehkeillä vois tehdä, kuin triconkin ruiskutus. Pitäisi vain tietää mitä ainetta ruiskuttaa? Pitääkö olla ihan joku kasvinsuojelu aine vai riittäiskö esim. tuhkavesi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    A.Jalkanen

    Monisärmiövirusta voi levittää maasta käsin jos onnistuu saamaan sitä jostain.

    http://www.metla.fi/asiakaslehti/2008/2008-3/2008-3-jokela-mantypistiainen.pdf

    Kurki

    Kyllähän ruskomäntypistiäiset täälläkin päin parikymmentä vuotta saivat syödä rauhassa paikka paikoin männyt ruman näköisiksi. Tosin mitään laajaa yhtenäistä esiintymää ei ollut. Syönnit eivät kuitenkaan jatkuneet enää seuraavana vuonna. Luonnon oma monisärmiövirusko olisi sitten tappanut kannan massaesiintymisen päätteeksi. Minullakin niitä oli vain tuossa yhdessä hehtaarin taimikossa, josta ne tiputtelin.

    Korpituvan Taneli

    Täällä on jo toinen vuosi peräkkäin ja tuntuu että tästä tulee pahempi kuin viimevuodesta. Se monisärmiövirushan epidemian sitten taltuttaa, mutta saattaa olla kolmekin tuhovuotta peräkkäin.

    Aikanaan kuusikymmentäluvulla täällä oli laajoja, monivuotisia tuhoja, mutta varsinaisia puukuolemia silloinkin hyvin vähän. Mielestäni se ei silloin iskenyt samalla tavalla taimikkoihin.

    En vielä tiedä kuinka laajasta tuhosta nyt on kyse, mutta viimevuotinen oli tuhansien hehtaarien alalla.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    A.Jalkanen

    Verdera myy virusta. Ruiskutuksella on varmaan jo kiire että ehtii toukkavaiheeseen. Jälleenmyyjät mm. Yttermark (lähellä Tanelin?), osoitteet tarkemmin http://www.verdera.fi.

    Tolopainen

    Enpä lähitis näissä lämpötiloissa ruiskuttelemaan, lisäksi sääskiä on niin maan perusteellisesti. Joka männöö se männöö, mie en lähe. Jos tulee rankka ukkoskuuro, toukat tippuu.

    Puuki

    Eikä jotkut lintulajit syö niitä toukkia ?  Kuukkelin pitäisi syödä ainakin kaarnakuoriaisen toukkia .  Niin nuo tutkijat kertoi.   Mutta voi olla , että harvemmin semmoisia lintuparvia on että ehtisivät syödä tarpeeksi paljon ja – nopeasti . Tai sitten pitäisi saada houkuteltua etukäteen sopivia lintuja pesimään taimikon ympäristöön runsaasti.

     

    Kurki

    Tuo, että syövät jopa kolmena vuonna peräkkäin samat puut, on huono juttu ja siitä tulee jo reilusti kasvutappioita.

    Lentoruiskutukset kalleuden vuoksi sopivat suurille yhteisille tuhoalueille, mutta on epävarmaa saadaanko niitä aikaiseksi.

    Siksi pitänee ruveta varautumaan vain omien metsien tuhojen estämiseen. Jo mainittu drone voisi siihen olla sopiva vanhemmille männiköille, kun monisärmiövirustakin on saatavilla. Taimikot voi aina kopistella.

    Korpituvan Taneli

    A.Jalkanen: ”Verdera myy virusta. Ruiskutuksella on varmaan jo kiire että ehtii toukkavaiheeseen. Jälleenmyyjät mm. Yttermark (lähellä Tanelin?), osoitteet tarkemmin http://www.verdera.fi.”

    Kiitos tiedosta! Tälle vuodelle ruiskutus on jo turhaa, se on syöty mikä on syöty. Pitää ensi vuonna olla hereillä, tiettävästi muninnan näkee jo neulasten alapinnalta, että voi päätellä tuleeko niitä. Aineet ja ruiskut pitää olla valmiina, kun toukat alkavat näkyä.

    Kaippa hyönteissyöjä linnut toukkia hiukan napisivat, mutta kun niitä on niin paljon. Muurahaiset myös syövät niitä, mutta siinä on se sama runsauden pula.

    Muurahaisilla on merkitystä. Enoni 50 ja 60 luvuilla keräsi muurahaispesät metsästä ja toi tunkion täytteeksi, lannan lisäksi. Hänen metsässään pistiästuho oli huomattavasti järjestelmällisempää kuin muualla. Selittynee ilmeisesti sillä että se tuhoa edeltävä piilokanta pääsi kehittymään vahvemmaksi kun ei ollut luontaisia vihollisia ja puuttuihan se muurahaisten vaikutus sitten isomman syönnin aikanakin. Eno oli oppivainen mies ja meni metsään muurahaispesän viereen ja otti lakin pois päästänsä ja pyysi anteeksi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 32)