Keskustelut Metsänhoito Ruskomäntypistiäs tuhoja pohjanmaalla!

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 32)
  • Ruskomäntypistiäs tuhoja pohjanmaalla!

    Ilkka ja paikallislehdet ovat uutisoineet ruskomäntypistiästen tuhoista. Tutkin mäntyjäni ja todentotta syönnöksiä on ja edelleen ollaan ruokailemassa. Muutamassa oksassa syöjiä ei enää näy työmaallaan. Ovat ilmeisesti jo siirtyneet kotelovaiheeseen.

    Tuhoja on ollut ennenkin. Jo 60-luvulla oli melko laajoja tuhoja, mutta ei kovin merkittästi minun metsässäni. Joskus kuusi seitsemän vuotta sitten oli melkoinen paikallinen tuho tuossa muutaman kymmenen kilometrin päässä.

    Tähän asti on tuhot olleet kuivilla kankailla, nyt näyttäisi olevan myös tuoreemmillakin mailla. Olisikohan osansa poikkeuksellisen kuivalla alkukesällä.

    Kuusi vuotta sitten istutetussa taimikossakin ötököitä oli, mutta onneksi paljon vähemmän kuin varttuneissa puustoissa. Toivottavasti ei ole kyse mistään aikaviiveestä, vaan todellisesta tuhoerosta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Kurki

    Taimikosta toukat voi itse pudotella maahan kepilla kopsimalla oksia.

    Korpituvan Taneli

    Kovasti pitää kopsia, josaikoo saada tippumaan. Tuossa 2017 istetussa tamikossa keppikonsti ei tehonnut ollenkaan. 2012 istutetussa taimikossa se jonkun verran paremmin tehoaa, mutta kyllä yhden taimen vierellä pitää tovin kopsia että kaikki lähtee. Eli työläs konsti.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Tolopainen

    Eipä niistä mitään haittaa ole puustolle, kun vanhoja neulasia syövät.

    Korpituvan Taneli

    ….vai ei haittaa puulle?

    Oletkos koskaan kuullut sellaisesta asiasta kuin yhteyttäminen? Neulasmassan määrä on ihan oleellinen asia puun elinvoimaisuudelle.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Tolopainen

    Jotain hämärästi olen kuullut, mutta kun katsoo noiden mäntyjen vuosikasvaimia, joissa niitä toukkia oli,  ei mitään muutosta kasvussa ole näkyvissä, eikä yhtään puuta kuollut.

    Tolopainen

    Monen metsänomistajan metsissä menetetään kymmenien vuosienkasvu hoitopuutteiden ja hirvien takia tai sentakia, että ei haluta tehdä lainkaan päätehakkuuta. Minun omien tutkimusten mukaan ei mitään kasvun vähentymistä männyntaimikoissa ei ole tapahtunut, jotkut isommat tukkikokoiset männyt näyttävät haaroittuvan latvasta syöntien seurauksena.

    Korpituvan Taneli

    Hirvien takia taimikot kärsivät. Ilmeisesti niitä sitten vain elvyttää se että ruskomäntypistiäinen silloin tällöin syö neulasia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Tolopainen

    Kyllä ne katkotut latvat kyrsii paljon enemmän kuin pari neulaskertaa. Eikä se materiaali mihinkään metsästä häviä, ravinteet palautuu kiertoon. Minulla on aikaa odotella pari vuotta harvennusahakkuuta. Mänty yleensä karsiutuu muutenkin, että oksia on vain puolet rungosta, eikä kukaan väitä, että männyt kasvaisi paremmin jos oksistoa olisi tyvestä latvaan saakka. Eikö se olis yhteyttämisen kannalta ihannetila.

    Korpituvan Taneli

    Ihannetilasta en tiedä, mutta ohjearvona pidetään sitä että männyssä pitäisi olla vähintään 30% pituudesta tuoreita oksia, joissa on vihreät neulaset. Kuusella vastaava suositus on 60% pituudesta. Puiden kasvutapa kun on erilainen.

    On joka tapauksessa selvää, että kun puu menettää kerralla pitkästi yli puolet neulasistaan, niin kasvutappio on melkoinen.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Kurki

    Kovasti pitää kopsia

    Juuri noin. Tosin jo myöhäistä, sillä männyntaimella on nyt hennot vuosikasvut, jotka katkeilisivat kopsimisesta. Tulisi vain lisäää vahinkoa. Kopsiminen olisi pitänyt tehdä silloin, kun toukat ovat ilmestyneet eli kun männyt evät olleet lähteneet kasvuun. Taimikoita kannattaa seurata.

    Parikymmentä vuotta sitten minä kopistelin noin hehtaarin verran 3..5 m pituistesta männyntaimikosta toukat alas. Puolen metrin taimikosta luulisi olevan helppo nytkin käsin riipimällä toukkaryhmät poistaa tai tehdä sellainen kampa, jolla puhdistaa taimet.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 32)