Keskustelut Tekniikka Ruotsi vs Saksa Raivaussahat!!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 38)
  • Ruotsi vs Saksa Raivaussahat!!

    Merkitty: 

    Paljon on puhuttu ja puhuttu että mikä r-saha se on paras! Itse olen Ruotsalaisia sahoja suosinut, mutta mutta… muuttuuko aika..? Olen saanut kokeilla Sthil fs 480 mallia, oli hyvissä säädöissä, terä huippu, kavennettu kahvoja, oli kyllä mukava sahata, vaikka saha aika iäkäs, ammattikäytössä, vaikka varasahana enää.. sitten sain kokeilla 460 mtronikkia ja edelleen sama positiivinen kokemus, mutta aika lujassa se on tuo merkkiuskollisuus!  Onko Arto kokeillut Sthil raivureita??

  • petep

    Meinaatko että tunnustaa vaikka olisi kokeillut ?  Ja niillä joilla on ollut vuonna 82 paska Stihl niin se on aina paskaa ja vielä vuonna 2018.

    arto

    On aikoinaan kokeiltu. Mutta nämä m-tronikit niitä en ole kokeillut. Huoltelin aikoinaan sahoja eli kaikki merkit on kokeiltu, Joillakin tuli aina päivä sahattu, Sen aikaiset sthilit oli koneeltaan hyviä mutta ergonomia päin peetä. Lyhentelin niistä kahvoja ja tein omija juttuja omistajat tykkäsi. Oikeasti 2 valtamerkkiä ovat liki samanlaisia. Aina kun uusi malli tulee sen ostaa se kilpailija heti. Kuka keksi lyhyen runkoputken kapeat kahvat ? Nyt ne kummasakin on.

    Jätkä

    Täällä jotkut yrittävät pistää halvalla vuosikymmenten kokemuksen omaavaa metsäoppilaitoksen opettajaa, jolla on ollut maan mainio tilaisuus tutustua kaikkiin ammattimalleihin, niin uutuuksiin kuin jo testattuihinkin.

    Raivureissa on niin paljon eroja, että aika äkkiä näkee, että jonkun sahaustyyli ei kerta kaikkiaan sovi sille mallille.

    Esim Tilhin raivurilla on otettava täysin erilainen asenne sahan käyttöön, kuin Ruotsalais-sahoilla. Sama toisinpäin. Tiedän kavereita, jotka ovat Huskujen jälkeen ostaneet Tilhin ja muutaman päivän kokeilun jälkeen saha on jäänyt varastoon tai mennyt vaihtoon.

    Joillakin ei tehokkaassa huskussa kestä kytkimet, vaikka työkaverilla samanlaisessa sahassa se kestää erittäin hyvin.

    Käyttäjät ovat erilaisia, eikä kaikkia ole mahdollista pakottaa samaan kaavaan. Onneksi on vaihtoehtoja. Joillekin ei esim käy mitenkään oranssi, mutta puna-mustana se on erittäin sopiva.

    EDIT: osa tekstistä poistettu

    Syrjälä Jari

    Minä kun aikoinaan kävin metsäkoulun,( Taivalkoskella), niin siellä oli raivureina sthil fs 280 malleja, pitkällä putkella, msahat oli 242 huskuja, mutta joo, itselläkin oli tuo 280fs sthil koulun jälkeen, mutta tiheikössä tuntui kömpelöltä ja vaihoin sit 252rx huskuun, kyllä se silloin tuntui että tämä se on saha, mutta kehitystä tapahtuu! Onko jätkä sahannut esim husqin 555fx:llä? Siitä voi sanoa että tällä hetkellä markkinoiden parhaita sahoja!!

    arto

    artolta ei saa rehallistä vastausta ainakaan aiheesta, jossa on mukana myös Husqvarna. Erittäin pitkin hampain hyväksyy Jonseredin täysin Huskun osista tehdyt pari mallia……….Husqvarna ja jonsered. ovat sisaria erona vain väri, meillä vain parempi edustus husqvarnalla  ja takuu asiat hoituu paremmin kuin jonsella. Jos olisi toisinpäin sahaisin jonsella……Työkaveri kehui hussen auto tunen maasta taivasiin. Sillä varalla sthil m tronik, ….Itse en 252 rx enää kajoa se vaikka tehokas onkin niin nykymalli siitä on huomattavasti parempi.

    Raivaaja

    Itse olen lähes aina sahannut Stihillä. Niin kuin Jätkä sanoi niin lukeudun niihin joilla husku ei kestänyt. Stihl kestää tyyliin isältä pojalle. Minulla ei ole mitään intohimoja sahamerkkejä kohtaan. Usein sahamallia vaihtaessa uusi tuntuu aluksi ergonomialtaan huonommalta mikä johtuu vain pitkäaikaisesta tottumuksesta vanhaan sahaan. Minulla näin on aina käynyt mutta uuteen sahaan totuttelun jälkeen kääntyy asia päälaelleen. Vanhaan ei ole enää paluuta. Ja kaikki kiinni vain tottumuksesta.

    tamperelainen

    Uskoin aina viime vuoteen asti että Tilhi on ainoa,oikea ,kestävä raivaussaha.Ostin vuosi sitten Huski 555fxt(hinta ratkaisi !) ja en ole toistaiseksi katunut.Ärhäkkyyttä ihan eri malliin kuin Tilhissä ja talvella toimi.En tosin aivan viime talven suurten lumien aikaan sahaillut.Ainoa ongelma on sahan paino pikkuvesakossa,mutta nythän pienemmästä on tullut autotune,sen hankintaa harkitsen

    Olen noita taimikoita heinännyt melkoisesti ja ihan tärppinä!Ykkössahani on Dolmar 4510.On ärhäkkä ja sitä voi huudattaan helteelläkin tuntitolkulla.Pitkä putki,karalukko,kestovoideltu kulmuri,joka kestänyt Ja hinta ,taitaa saada alle 700e ja valjaatkin  ok

    Jätkä

    Minä kun aikoinaan kävin metsäkoulun,( Taivalkoskella), niin siellä oli raivureina sthil fs 280 malleja, pitkällä putkella, msahat oli 242 huskuja, mutta joo, itselläkin oli tuo 280fs sthil koulun jälkeen, mutta tiheikössä tuntui kömpelöltä ja vaihoin sit 252rx huskuun, kyllä se silloin tuntui että tämä se on saha, mutta kehitystä tapahtuu! Onko jätkä sahannut esim husqin 555fx:llä? Siitä voi sanoa että tällä hetkellä markkinoiden parhaita sahoja!!”

    Minä uskon sen, että Taivalkoskella oli huomattavan vankka edustus Stihlillä, koska sen myyjät olivat entisiä Raket-myyjiä. Raketilla oli satumaisen vankka edustus siellä seudulla. Me mentiin illalla paikalliseen kapakkaan ja meillä oli Raketin / Elfingin korruptiopuserot päällä, niin portsari oli kuin linkkuveitsi ja saatteli meidät saliin asti. Taivalkosken opettajat olivat aivopestyjä Stihl-Raketin mainosmiehiä.

    Kyllä on tullut kokeiltua Sekä Jonssin, että Huskun ”555” – mallit. Minusta se on jo tarpeettoman tehokas ja uutena mallina niistä tippui kuoret. Joku tolkku pitää olla tehon ja painon nostattamisellakin. Tietenkin, jos ei osaa pitää terää kunnossa, niin tehoja lisää pannuun.

    Tuo Tilhin 280 oli aika surkea esitys. Sen pieksi huskun 440 – malli ja Partnerin vastaava ihan ”toisella kädellä”. Jonssilla oli siihen aikaan koossapysymisvaikeuksia, sen moottorit eivät olleet tasapainossa, vaan koko mylly tärisi, ei pysynyt ruuvit kiinni.

    Tuosta sahaajien eroista sahan käsittelyssä: kahden miehen ryhmä kulki jatkuvasti raivuulla, joka päivä. He vaihtoivat samanlaisen raivurin samaan aikaan, Toinen oli nuorempi ja ripeämpi liikkeissään, joten hän säännöllisesti teki huomattavasti enemmän hehtaareita. Nuorempi vaihtoi vuoden sahauksen  (12 kk) jälkeen sahan uuteen, eikä sitä ollut korjailtu muualta kuin kaasuvaijerista. Vanhemman sahaaan oli neljä kertaa uusittu kytkin kaasuvaijerin lisäksi.

    Ehkä vanhemman metsurin olisi kannattanut siirtyä Tilhiin, maksoihan kytkinremontit kaikkenaan niin paljon, että sillä rahalla olisi ostanut uuden sahan joka vuosi. Tosin bensakulut Tilhillä ovat olleet myös melko paljon suuremmat, voi sanoa, että välrahan sahakaupassa maksaa bensakauppias.

    Yleensä uusi saha on parempi kuin vanha malli, ellei osta heti uutuutta, vaan hieman kuuntelee.

     

     

     

    petep

    Nyt on ihan pakko kysyä että oliko Jätkällä koskaan hengenlähtö lähellä töissä ollessa ?

    husku550xp

    Laitanpas listan sahoista millä itse olen sahannut.

    1. 555fx (ylivoimaisesti paras tehopaino suhde.)

    2. 345fx (pieni ruokaisin, näppärin käsitellä ja säädettynä todella kierrosherkkä)

    3. 343f  (samakuin edellisessä sahassa)

    4. 545autotune (huimaparannus edeltäjäänsä)

    5. 252rx (Tehoa löytyy mutta janoinen)

    6. 245rx (Kierrosherkin saha millä olen ikinä sahannut mutta kohtuu janoinen)

    7. 545fx (Paljon lastentauteja eikä ole kovinkaan kierrosherkkä. Toimiessaan kelposaha)

    8. fs460 ( Huomattavasti kömpelömpi kuin huskit. Vastaa Käsiteltävyydeltään tuota 252rx:ää)

    9. Dolmar 4510-x ( Jos saisi lyhytputkisena ja metsäkulmalla niin kilpailisi tuon 345:sen kanssa. HUOM putki niin pitkä ettei sovellu mitenkään metsä käyttöön.)

    355fx:tä ei ole kokemuksia  mutta ilmeisesti hyvin samanlainen kuin 555fx

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 38)